Dozvola za 2013 godinu

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Koliko je meni poznato, dnevna dozvola se na većini naših voda kupuje pre početka pecanja, a ne kada naiđe ribočuvar.

Doduše, ako izuzmemo par revira, dnevna dozvola se kod nas NE KUPUJE, jer je cenu smišljao neki mamlaz i stavio 1000 dinara.

Ja bih to ovako rešio:

Dozvola za pecanje bez prava nošenja ribe + opciono doplatna da možeš da nosiš ribu:
Godišnja: 3000 + 3000 = 6000
Šestomesečna: 2000 + 2000 = 4000
Tromesečna: 1500 + 1500 = 3000
Mesečna: 1000 + 1000 = 2000
Nedeljna: 500 + 500 = 1000
Trodnevna: 300 + 300 = 600
Dnevna: 200 + 200 = 400

Pri čemu bilo koja od ovih važi od datuma izdavanja, dakle i godišnja.

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Pa ovaj predlog i nije tako los,ovo bi bilo sasvim korektno,samo nisam siguran kako bi na ovo reagovale ZSR i sama udruzenja gde bi oni bili u citavoj prici kao i drzava. Tezi bi im palo sto je sama ideja potekla od nekog tamo no bilo sto drugo.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Goci je napisao(la):
Koliko je meni poznato, dnevna dozvola se na većini naših voda kupuje pre početka pecanja, a ne kada naiđe ribočuvar.

A gdje da je kupim ako dođem u 5 ujutro?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Goci je napisao(la):

Doduše, ako izuzmemo par revira, dnevna dozvola se kod nas NE KUPUJE, jer je cenu smišljao neki mamlaz i stavio 1000 dinara.

Ja bih to ovako rešio:

Dozvola za pecanje bez prava nošenja ribe + opciono doplatna da možeš da nosiš ribu:
Godišnja: 3000 + 3000 = 6000
Šestomesečna: 2000 + 2000 = 4000
Tromesečna: 1500 + 1500 = 3000
Mesečna: 1000 + 1000 = 2000
Nedeljna: 500 + 500 = 1000
Trodnevna: 300 + 300 = 600
Dnevna: 200 + 200 = 400

Pri čemu bilo koja od ovih važi od datuma izdavanja, dakle i godišnja.

I onda bi Srbi postali satro C&R ribolovci, tacnije placali bi dozvolu bez doplate a krali bi ribu koliko moze da stane u gepek.

Ali je cinjenica da treba da postoje dnevna, sedmicna, mesecna i godisnja. Po meni cene za ove kategorije bi bile 500, 1500, 3000 i 5000. Maloletni besplatno uz obavezan C&R, invalidi i penzioneri simbolicno tipa 2000 din. godisnje. I godisnja treba da vazi za kalendarsku godinu i da se recimo prvog februara obustavi prodaja godisnjih dozvola. Jedinstvene da se placaju u mestu prebivalista a sve ostale direktno korisnicima voda na kojim ribolovac hoce da peca. Tako stimulises i korisnike da cuvaju svoje vode i na taj nacin privuku masu onih koji bi placali dnevne ili sedmicne.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
tommylee je napisao(la):
A gdje da je kupim ako dođem u 5 ujutro?
Predpostavljam da se dnevna moze kupiti i dan ranije. Ili se bar dan ranije mozes najaviti preko telefona, reci da sutra u 5 am dolazis na njihovu vodu, dogovoriti se sa ljudima kada i gde da platis dozvolu... Sve moze, osim: platicu ako me ribocuvari sretnu. Tada bi, bar po meni, trebalo da ti napisu prijavu za pecanje bez dozvole.  ;)

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
pa tako bi trebalo ali mi srbi smo labilni na kesh :blues:

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
E gospodo,salu na stranu stvarno mislim a delim isto sa mnogima na forumu ,da drzavna dozvola mora biti simbolicna i ne vise od  10 eura.A  vode treba podeliti po kategorizaciji i to odmah dati zainteresovanim privatnicima pod koncesiju pa neka oni naplacuju i kako neki  kazu  60,000 hiljada dinara.Na taj nacin bi smo izbegli stogodisnje neslaganje .

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
A zasto mislis da godisnja dozvola mora da da bude simbolicna i 10e? Na osnovu cega je utemeljeno to misljenje? Kako smo mi siromasna zemlja i imamo mala primanja? Brate nigde ribolov nije socijalna kategorija i ostavite poredjenja sa Amerikom i slicnim uredjenim zemljama.
Ako vode das privatnicima gde ces onda da pecas ako oni ne stave cenu od 10e (sto sigurno nece nikad).

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Ne mogu je kupiti nikako dan ranije,jer nikada i tehnički ne mogu da dođem dan-dva prije.Jednostavno nemam to vrijeme na raspolaganju!
A zašto ne na vodi da je kupim?Ja sam alergičan da kupujem po prodavnicama,benzinskim pumpama,kafanama i sličnim renomiranim objektima!
Kako na Gradcu može!Ribočuvar ima kod sebe sve papire koji mu trebaju i kontroliše i naplaćuje!Ne izmišlja toplu vodu!

cikamike

Senior member
Učlanjen(a)
01.11.2010.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
Predpostavljam da se dnevna moze kupiti i dan ranije. Ili se bar dan ranije mozes najaviti preko telefona, reci da sutra u 5 am dolazis na njihovu vodu, dogovoriti se sa ljudima kada i gde da platis dozvolu... Sve moze, osim: platicu ako me ribocuvari sretnu. Tada bi, bar po meni, trebalo da ti napisu prijavu za pecanje bez dozvole.  ;)

Po ovoj logici, cuvari nam ne trebaju uopste! Treba samo da instaliraju sanducice na obalama reka, gde bi mi ribolovci ubacili novac u ceni dnevne dozvole.  :)
Salim se malo... Nego, mi ribolovci treba da budemo savesni, ali morali bi i cuvari...

Goci, da li cuvar po zakonu moze da mi napise prijavu za ribolov bez dozvole, kada me sretne na vodi bez dozvole, a ja zatrazim da platim dnevnu dozvolu?
Hteo bih da primenim ovaj metod za sledecu godinu, samo iz razloga doplatnih dozvola na kategorizovanim vodama (a koje cu da obidjem 1, 2 puta...).

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
cikamike je napisao(la):
Goci, da li cuvar po zakonu moze da mi napise prijavu za ribolov bez dozvole, kada me sretne na vodi bez dozvole, a ja zatrazim da platim dnevnu dozvolu?

Po zakonu sigurno može, čak i treba to da uradi, a da li neće zavisi samo od njegove dobre volje.

cikamike je napisao(la):
Hteo bih da primenim ovaj metod za sledecu godinu, samo iz razloga doplatnih dozvola na kategorizovanim vodama (a koje cu da obidjem 1, 2 puta...).

Doplatne za kategorizovane vode i dalje imaju besmislene cenovnike, nešto tipa 2000 din za godinu dana i recimo 1000 dinara dnevno, pa ja nemam rešenje za trodnevni odlazak na takvu vodu osim da budem bez te doplatne. Ako uvedu neke normalne cene, tipa:
dnevna: 200 din
dvodevna: 300
nedeljna: 500

...uvek će od mene dobiti novac. Ovako - ne.

Istina, ako imaš onu saveznu, a nemaš samo doplatnu, mislim da ćeš da se provučeš kod većine ribočuvara ako ljubazno ponudiš da platiš dnevnu, samo će i tada da te oderu po redovnom cenovniku koji više liči na kaznu nego dozvolu za dan pecanja.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Evo kako je u preskupoj Danskoj:

- Svi od 18-65 godina  koji hoće da pecaju u Danskoj moraju imati godišnju dozvolu koja traje od dana kupovine narednih godinu dana. Košta oko 27 EUR. Kupuje se preko interneta, iako se može kupiti i u svakom gradu u Turističkim biroima i nekim prodavnicama sportske opreme. Važi na moru, velikim rekama i jezerima i onim rekama koje nisu posebno kategorisane i kojima upravljaju ribolovna udruženja

- Za ostale vode kojima upravljaju udruženja kupuje se dnevna dozvola (negde postoje i nedeljne, mesecne, godisnje). Za reku Kolding na kojoj sam ja lovio ona je 20EUR. I ove dozvole kao i sve ostalo kupuje se 99,9% preko interneta... Može i u udruženju i na jednoj pumpi koja radi 24h u gradu.

- Čuvara nikada video nisam...

- Zakon svi 100% poštuju (bar svi koje sam ja ikada video da love u Danskoj).

- Riba u meri se najčešće nosi (naravno u skladu sa kvotama). Inače obično nose ribe od 40-45cm a one veće puštaju...

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
E ovo mi se svidja, kako je naveo Milance u samom primeru Danske,neznam zasto se tako nesto  nebi moglo primeniti i kod nas,vidim da je drzavna skoro simbolicna i vazi od dana kupnje,jednostavno i lepo uradjeno,ja mislim da se treba ugledati u ovaj primer .

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Goci je napisao(la):
Po zakonu sigurno može, čak i treba to da uradi, a da li neće zavisi samo od njegove dobre volje.
Izgleda da je tumačenja zakona kod nas najviše bazirno na nečijoj "dobroj volji"!
Jednostavno moraju prodavati dnevene na licu mjesta,u suprotnom ta dozvola ne bi imala smisao osim uzimanja para!Ko bi me kontrolisao,pumpađija  :doh:

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ovo oko najavljivanja unapred me podseca na pozive za svadbe,ispracaje,krstenja....koje moras unaprad jedno mesec dana da podelis familiji jer u protivnom "reskiras" da nekog uvredis.

Recimo ovako...Goci ti zelis da pecas pastrmku u nekom od potoka u okolini Leskovca i trebas da se najavis lokalnom nazovi ga udruzenju.Kako ces to da uradis kad :
1.Nemaju radno vreme tj mozda ga imaju ali uvek kad ti zatreba nigde nikog
2.Telefon imaju ali se niko ne javlja na njega kao da je poskok u slusalici ili je iskljucen
3.Ako nadjes broj od ribocuvara i imas srece da ga dobijes uglavnom ce ti reci da je na terenu(citaj pecanju) i uputice te na "udruzenje".
I sta ces ti da radis?

Cuvari ne bi trebali da imaju fiksnu platu i njihova primanja treba iskljucivo da zavise od ucinka na terenu.Ako su i malo normalni mogu da zarade i do 3x vecu platu nego ovu sto primaju sada.Ali neeee,jebe se njima da se cimaju sa bilo kim kad lepo uzme sluzbenu ladu nivu,ode na prvo udarno mesto za skoblja,iskontrolise par ribolovaca i to samo one koji pecaju odmah do mesta gde ce on da peca i kad lepo zavrsi pecanje narednih 7-8sati.

I stvarno je nenormalna cena dnevne dozvole to ko da je neki degenerik smislio...

I sta koj moj znaju Danci,Amerikanci i ostao necivilizovan svet  :D

Vrh Dno