Ду ју спик Сербиш

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Rancic je napisao(la):
ОД ЈЕЗИКА НЕМА НИШТА ПРЕЧЕ - СРБИ, У ПАМЕТ СЕ.

Ima prece! Prece je da prezivimo i da naucimo da nas je to kurobecanje i dovelo dovde. A mozda se jednog dana steknu uslovi da se ponovo busamo u grudi. Dotle smo mali misevi, beznacajni narod na brdovitom Balkanu, vetrometini i putu od istoka ka zapadu. Smetamo brate jacima. To se zove zakon jaceg i prirodna selekcija.
Sta amebe, ma koacervati pa mi.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
1.016
Samo da se nadovezem na pricu o (i meni mrskim) Amerima.
Oni dakle, ne znaju svoju istoriju.
A mi kao svoju znamo?!
Pre neku godinu je u utisku nedelje bio predlog neka srednjoskolka koja je mrtva `ladna pred kamerama izjavila da su se partizani borili protiv Turaka...  :(
Sta vise reci?
Ameri su nam glupi-gde su oni a gde smo mi?
Holandjani su takodje glupi-gde su oni a gde smo mi?
Svajcarci su verovatno najgluplji!    :hammer:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
kakvi bre ameri, holanđani...kinezi i japanci itd... svi narodi imaju svoje boljke... u mesto da se gleda u komšiluk ko' kako i šta pametnije je bi bilo da se gleda kako ići napred...kako je sims rekao "da preživimo".

Ne cveta cveće ni u naše preduzeće  ;)
[flash=400,400]http://www.youtube.com/v/BfDWaz5vu10&hl=en&fs=1[/flash]

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Какво бусање - ко се буса у груди, какво куропецање.
Што смо безначајнији од Хрвата, Словенаца, Бугара, Румуна, Мађара... Нити су већи, нити бољи, нити лепши - накима само власт била мало паметнија па имају мање приблема - али шта је ту је.
Сметамо јачима - Па, сад, што наши нису били паметни као неки други да наш интерес уклопе са интересима јачих, па да не сметамо - то је друга тема.  
Кнез Милош носио турски турбан - а у њему злато. То је оно што наши незнају - поткупљивање или  модерно - лобирање.
Дизао цркве, велику школу (први универзитет), Лицеј, театар Јоаким Вујић, штампао књиге, издржавао Вука Караџића да ради, стипендирао српске ђаке на школовању у Бечу и Пешти, градио путеве, направио државу.
Све је памтио, а мени нико није дао право да све то заборавим.
Кад неког хоћеш да уништиш, прво му уништиш језик и обичаје.
Ти нас Србе направи на најгоре - мишеви, шака зоби коју зоба како ко хоће - ко Кустурица - слика Србије  је слика цигана, лопова, сецикеса, превараната, лудака и будалетина (ми га частисмо Мокром Гором).  
Ја причам о ЧУВАЊУ својих (наших) јединих обележја:
ЈЕЗИКА, ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА и ПРОШЛОСТИ (свеукупне наше историје).
Сви своју прошлост памте и уче, што не бисмо и ми.
Што несмем да памтим да је 1869 објављен чланак у бечким новинама, који каже:
"Последњи припадник српског племена Кашубе је коначно германизован"
И њих 40 000 је мислило - ћути и трпи - важно је преживети. Нису преживели,
заборављени су. Умрли су два пута.
Такаво схватање, а заступаш стоицизам (ћути и трпи) нас је и довело до овде, а не ово што ја причам. Учили су нас да заборављамо.
Поштуј себе да би те и други поштовали.
Курчио бих се кад бих заступао митоманске ставове неке имагинарне Србије која никада неће постојати, или постоји у болесним главама, али не курчим се ако питам  што и шта нас све нису учили, а требало је и шта су нас све натерали да заборавимо, а наше је. Ништа више, а ни мање од тога.
Прост пример - ти и сви Срби знају да је,  Маричка битка била на граници Србије, али где је то место. На 300 км од Димитровграда је град Пловдив. Од Пловдива до Турске је само 100 км и иза Пловдива према турској граници има место које се зове Черноменски лугови. Е, ту је била граница српске државе и ту је била битка пре 640 година.
Где се то икад учило и у ком школском уџбенику то пише. Заборависли смо.
У принципу кога више боли ку... за ту битку да се курчи (ајд да смо победили), али поента је да нико никада није смео да напише где је то место битке. То Срби нису смели да знају. За нас Србе та маричка битка је била ко на Марсу.
Пропало римско царство, Византија пропала, Аустроугарска пропала, пропало и српско царство које је захватало све између Црног, Јадранског мора, до Саве и Дунава - цео Балкан. Ни једно од њих неће да се врати - али само ми заборависмо.
Шта је страшно да ја (ми) знам да је Житомислић српски манастир или да је Скадар био српски град или да је Средец исто био српски град (данашња Софија). Што нас је срамота мапе Душановог царства од пре 800 година -  сви се поносе својом некадашњом величином - Италијани, Грци - а ми смо бар Грцима уз раме.
Слажем се да је важно преживети - али је важно и како.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Rancic je napisao(la):
Какво бусање - ко се буса у груди, какво куропецање.
Што смо безначајнији од Хрвата, Словенаца, Бугара, Румуна, Мађара... Нити су већи, нити бољи, нити лепши - накима само власт била мало паметнија па имају мање приблема - али шта је ту је.
Сметамо јачима - Па, сад, што наши нису били паметни као неки други да наш интерес уклопе са интересима јачих, па да не сметамо - то је друга тема.  
Кнез Милош носио турски турбан - а у њему злато. То је оно што наши незнају - поткупљивање или  модерно - лобирање.
Дизао цркве, велику школу (први универзитет), Лицеј, театар Јоаким Вујић, штампао књиге, издржавао Вука Караџића да ради, стипендирао српске ђаке на школовању у Бечу и Пешти, градио путеве, направио државу.
Све је памтио, а мени нико није дао право да све то заборавим.
Кад неког хоћеш да уништиш, прво му уништиш језик и обичаје.
Ти нас Србе направи на најгоре - мишеви, шака зоби коју зоба како ко хоће - ко Кустурица - слика Србије  је слика цигана, лопова, сецикеса, превараната, лудака и будалетина (ми га частисмо Мокром Гором).  
Ја причам о ЧУВАЊУ својих (наших) јединих обележја:
ЈЕЗИКА, ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА и ПРОШЛОСТИ (свеукупне наше историје).
Сви своју прошлост памте и уче, што не бисмо и ми.
Што несмем да памтим да је 1869 објављен чланак у бечким новинама, који каже:
"Последњи припадник српског племена Кашубе је коначно германизован"
И њих 40 000 је мислило - ћути и трпи - важно је преживети. Нису преживели,
заборављени су. Умрли су два пута.
Такаво схватање, а заступаш стоицизам (ћути и трпи) нас је и довело до овде, а не ово што ја причам. Учили су нас да заборављамо.
Поштуј себе да би те и други поштовали.
Курчио бих се кад бих заступао митоманске ставове неке имагинарне Србије која никада неће постојати, или постоји у болесним главама, али не курчим се ако питам  што и шта нас све нису учили, а требало је и шта су нас све натерали да заборавимо, а наше је. Ништа више, а ни мање од тога.
Прост пример - ти и сви Срби знају да је,  Маричка битка била на граници Србије, али где је то место. На 300 км од Димитровграда је град Пловдив. Од Пловдива до Турске је само 100 км и иза Пловдива према турској граници има место које се зове Черноменски лугови. Е, ту је била граница српске државе и ту је била битка пре 640 година.
Где се то икад учило и у ком школском уџбенику то пише. Заборависли смо.
У принципу кога више боли ку... за ту битку да се курчи (ајд да смо победили), али поента је да нико никада није смео да напише где је то место битке. То Срби нису смели да знају. За нас Србе та маричка битка је била ко на Марсу.
Пропало римско царство, Византија пропала, Аустроугарска пропала, пропало и српско царство које је захватало све између Црног, Јадранског мора, до Саве и Дунава - цео Балкан. Ни једно од њих неће да се врати - али само ми заборависмо.
Шта је страшно да ја (ми) знам да је Житомислић српски манастир или да је Скадар био српски град или да је Средец исто био српски град (данашња Софија). Што нас је срамота мапе Душановог царства од пре 800 година -  сви се поносе својом некадашњом величином - Италијани, Грци - а ми смо бар Грцима уз раме.
Слажем се да је важно преживети - али је важно и како.

Najveci problem je iskljucivost a vidim da ni ti nisi imun na to. Naime ja nigde ne napisah da cutim i trpim, vec da treba malo voditi i politiku. Cuvamo jezik i pismo , to sto nismo imuni na koriscenje stranih reci i izraza, pa ko je?

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Па, добро. Ипак, како видим, мислимо исто само на два начина.
Чување и поштовање себе и свог идентитета  почиње од чувања језика и обичаја.
Ја само тврдим да они који су водили и воде ову земљу нимало или мало знају своју прошлост и никако да је науче и да извуку поуке. 
Понашамо се као камен на путу о кога се сви саплету и баце га поред, а он се врати на средину да се опет саплићу. Никако да научи да је испао са свог места у зиду - поред пута - зато свима сметамо.
Зато треба наша деца  да науче (ако ми нисмо) где смо, како и зашто све испадали из зида,  да то уведемо у школе, да науче добро да би могли да воде паметну политику и да преживе.
Вазда смо будале које се уче на својим грешкама - стално заборављамо грешке.
Нисам искључив уопште, али су много паметнији од мене рекли да је историја учитељица живота и ко не памти своју историју, осуђен је да је понови.
Нама се све исто дешава и  1360 и неке...1390..и неке, 1912, 1914, 1918, 1941, 1945, 1974, 1999, 2004, 2008.
Али да се ми ипак вратимо пецању.
Уздравље

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Rancic je napisao(la):
Па, добро. Ипак, како видим, мислимо исто само на два начина.
Чување и поштовање себе и свог идентитета  почиње од чувања језика и обичаја.
Ја само тврдим да они који су водили и воде ову земљу нимало или мало знају своју прошлост и никако да је науче и да извуку поуке. 
Понашамо се као камен на путу о кога се сви саплету и баце га поред, а он се врати на средину да се опет саплићу. Никако да научи да је испао са свог места у зиду - поред пута - зато свима сметамо.
Зато треба наша деца  да науче (ако ми нисмо) где смо, како и зашто све испадали из зида,  да то уведемо у школе, да науче добро да би могли да воде паметну политику и да преживе.
Вазда смо будале које се уче на својим грешкама - стално заборављамо грешке.
Нисам искључив уопште, али су много паметнији од мене рекли да је историја учитељица живота и ко не памти своју историју, осуђен је да је понови.
Нама се све исто дешава и  1360 и неке...1390..и неке, 1912, 1914, 1918, 1941, 1945, 1974, 1999, 2004, 2008.
Али да се ми ипак вратимо пецању.
Уздравље

E bravo, ovako i ja razmisljam ali u promil isto! kako se dodeljuju ti plusevi?

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
157
:-X

Prilozi

• TantraizSrbije.pps
    447,5 KB · Pregleda: 178

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Čitajući sinoć naiđem na grčku legendu.
Elem, Nera, bežeći od Zevsa pobegne na planinu Tornak u neku pećinu.
Da bi je izmamio Zevs uzme oblik kukavice sa slomljenim krilom. Nera se sažali na povređenu pticu, izađe i uzme je u ruke.
Zevs uzme svoj "božanski" oblik i siluje Neru - svoju buduću ženu - inače rođenu sestru.
Tada narod da planini novo ime i od tada se planina Tornak zove KUKAVICA.
Veoma zanimljivo, jel da, pogotovu što Grci nemaju niti su ikada imali reč - kukavica.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
u starogrčkom jeziku (koine) neke reči imaju više značenja, neke su dugo vremena čak i krivo prevođene ili tumačene. Tako da bi bilo zanimljivo pogledati malo detaljnije tu reč "kukavica" i o čemu se zapravo radi. Naravno mitovi su ugalvnom mnogo obogačen bujnom maštom a u pozadini svakoga mita stoji istina. Kao npr. mit o Romulu i Remulu kako ih je odgojila vučica. Što je najzanimljivije taj mit je u stvari živa istina ali važno je kako razumijemo tu priču. Vučica ili vučica, žena ili prava vučica. Odgojila ih je prostitutka a njih su u tom vremenu nazivali vučicama jer su zavijale kao vučice kada bi potencijalna stranka prolazila u blizini. Zavijanjem su prepoznavno skretale pažnju na sebe kakve usluge prodaju. Toliko o mitu. A što se tiče kulture i običaja,  jasno je da su neki običaji dekadentni i treba ih odbaciti a neki su koristni i treba ih ohraniti. Kultura se neminovno menja, menjala se i menjat če se...ostaju samo neke kulturološke karakterne crte i to je skoro večno...nažalost uglavnom se radi o slabim karakternim linijama.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
sebastian je napisao(la):
u starogrčkom jeziku (koine) neke reči imaju više značenja, neke su dugo vremena čak i krivo prevođene ili tumačene. Tako da bi bilo zanimljivo pogledati malo detaljnije tu reč "kukavica" i o čemu se zapravo radi. Naravno mitovi su ugalvnom mnogo obogačen bujnom maštom a u pozadini svakoga mita stoji istina. Kao npr. mit o Romulu i Remulu kako ih je odgojila vučica. Što je najzanimljivije taj mit je u stvari živa istina ali važno je kako razumijemo tu priču. Vučica ili vučica, žena ili prava vučica. Odgojila ih je prostitutka a njih su u tom vremenu nazivali vučicama jer su zavijale kao vučice kada bi potencijalna stranka prolazila u blizini. Zavijanjem su prepoznavno skretale pažnju na sebe kakve usluge prodaju. Toliko o mitu. A što se tiče kulture i običaja,  jasno je da su neki običaji dekadentni i treba ih odbaciti a neki su koristni i treba ih ohraniti. Kultura se neminovno menja, menjala se i menjat če se...ostaju samo neke kulturološke karakterne crte i to je skoro večno...nažalost uglavnom se radi o slabim karakternim linijama.

Vala svaka ti je ka' u Njegosa :)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
U našem sportu, abecedu i azbuku piše onaj ko na kraju dana izvadi iz čuvarke najveću pastrmku, klena ili štuku. Taj drži lekcije iz istorije, jezika, matematike, poznavanja prirode i društva, muzike.... taj sve zna i svi ga pažljivo slušaju.
U toku jednog ribolovnog - mušičarskog dana, mogu da se druže Arapin, Amerikanac, Srbin i Albanac, na kraju će "Oče naš" u kafani da čita najuspešniji u mušičarenju i to, na svom jeziku!

Toliko o vezi jezik- pismo - mušičarenje.  :hammer:

Vrh Dno