Duge ili kratke

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Mozemo da pokrenemo diskusiju u ovim hladnim,nadam se prolaznim,jesenjim danima,koje udice koristite za strimere.Posto ja uglavnom na strimera lovim bucova,fokusiram se na ovu ribu i njegov nacin napada na istog.Celog zivota sam koristio udice sa dugackim vratom,sto zbog nabavke,sto zbog anatomije strimera koje sam vezivao.U zadnjih par godina strimere vezujem i na udicama kratkog vrata,nemam nekog posebnog uspeha sa njima(puno napada,ali i puno promasaja),medjutim kod strimera koji su vezani na ovim udicama rad je neprevazidjen.Udica kratkog vrata dozvoljava materijalu koji je vezan,narocito fleksibilnim(flashabou,lisica,zecetina...),fantastican rad i akciju koju na udicama sa duzim vratom ovi materijali uglavnom ne mogu da postignu zbog cestog upetljavanja za luk udice.Sa strimerima vezanim na udicama kraceg vrata sam uspevao da isprovociram i par dosta krupnih bucova,u jako plitkoj i sporoj vodi,samo zbog izvanrednih mogucnosti koje se mogu dobiti dobrom manipulacijom ovakvim strimerima.E sad,veliki je nedostatak,bar u mom slucaju,sto se dogadja strahovit broj nerealizovanih udaraca.Vidim babarogu kako se dize na strimera i pravi desni polukruzni ka dubini,ali umesto punog stapa strimerce se ljuljuska na talasima.Zato je udica sa duzim vratom neprevazidjena.Milance je odlicno prosao juce upravo sa udicama kraceg vrata,iako smo nedavno apsolvirali da ni on ni ja nismo imali bas puno uspeha sa njima.Medjutim stvari se menjaju,a riba kad je gladna progutace do stomaka,te je tada nebitno koje je velicine udica.Evo ja se spremam do prodavnice,ako stane kisa,da pogledam jesu li stigle neke nove saranske.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Moj razlog da ne koristim duguljaste udice za bucovske strimere je drugačiji. Ja sam ubeđen da preduga udica pomaže bucovu da se otkači, jer dug vrat udice igra ulogu poluge u nekim položajima tokom zamaranja i pomaže da vrh udice izađe iz mesta uboda.
Zaista sam sa strimerskim udicama imao puno gubitaka ulova usled otkačinjanja i onda prešao na obične nimfaroške mušičarske udice, koje je firma Mustad nudila i do broja 4. Pošto sam ubeđen da krupan bucov voli male strimere, ova udica me je potpuno zadovoljila, a efekat poluge se gotovo potpuno izgubio i velika većina bucova koji bi srknuli mog strimera završavala je u mom "zagrljaju".
Sada nemam više tu Mustad 540 udicu, ali imam jedno super rešenje. Uzmem kvalitetnu strimersku-duguljastu udicu i isečem je po svom ukusu. Onda ugradim malu petljicu, kao što rade lososdžije (na slici).
Preporučujem našim bucovdžijama da probaju ovo skraćivanje i batale šaranske udice. ;)

blackdose-mom.jpg

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Juce sam pazario,izgledaju i deluju odlicno za ove bucovske strimere.

Prilozi

• robinson.jpg
    robinson.jpg
    53,1 KB · Pregleda: 178
  • robinson2.jpg
    robinson2.jpg
    75,7 KB · Pregleda: 181
Vrh Dno