Dvorucni stapovi - DH Double Hand

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Dosta je bitno naglasiti dvije stvari. Klase jednoručnih i dvoručnih štapova su potpuno različita stvar. Strune "iste" klase za jednoručne stapove su znatno lakše nago za DH i switch. Razlika je minum jedna do dvije, katkada i tri tezinske klase. Petica dvorucnjak je tako šestica ili sedmica kada bi ga opteretili strunom za jednoručni štap.

Drugo, pri izboru jednoručnjak dvoručnjak nije stvar u pukoj daljini bacanja. Jednoručnim štapom se može jako daleko baciti, ali prednost dvoručnjaka je da to možemo raditi cijeli dan s neuporedivo manje napora i prostora iza sebe. Osim toga, dvoručnjak pruža ogromnu prednost u manipuliranju i kontroli muhe (strune) na vodi.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
alp je napisao(la):
Dosta je bitno naglasiti dvije stvari. Klase jednoručnih i dvoručnih štapova su potpuno različita stvar. Strune "iste" klase za jednoručne stapove su znatno lakše nago za DH i switch. Razlika je minum jedna do dvije, katkada i tri tezinske klase. Petica dvorucnjak je tako šestica ili sedmica kada bi ga opteretili strunom za jednoručni štap.

Drugo, pri izboru jednoručnjak dvoručnjak nije stvar u pukoj daljini bacanja. Jednoručnim štapom se može jako daleko baciti, ali prednost dvoručnjaka je da to možemo raditi cijeli dan s neuporedivo manje napora i prostora iza sebe. Osim toga, dvoručnjak pruža ogromnu prednost u manipuliranju i kontroli muhe (strune) na vodi.

S dvorucnim jos dalje  :) al totalno nebitno za pecanje

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
da, meni se baš jako dopada ta ideja da sa dvoručnim postigneš te daleke zabačaje sa mnogo manje utrošene energije...
baš jučer sam uvidio kod nekih proizvođača kako recimo DH aftma 7/8 11' je odlično upariti sa npr. RIO Outbound 9 i 10 po njihovoj preporuci (naravno tu se navode i druge firme kanapa) pa vidim da ju tu stvarno reč o štapovima kod kojih važe drugačija pravila...

Ovo je za mene sasvim neki novi svet, zanima me več nekoliko godina ali evo ove godine sam počeo malo više da se zanimam za ove alatke. Čitam, gledam video snimke...tako da sva vaša iskustva što ih ovde opišete meni mnogo znače
zato ALP I DJOLE hvala vam!!!

Beluah Switch, svi njihovi štapovi su od IM8 grafita
switch-grip-large.jpg

::) ::) ::) ::) kako to lepo izgleda!!!

Dok ne budem sposoban kupiti nekog ovakvog lepotana imam mnogo vremena da proučavam a nadam se i isprobam kakvog.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Beulah Switch upari s njihovom Elixir ili Tonic strunom, ovisno sto i kako zelis loviti. Te strune imaju duzinu i tezinu glave kalibrirane tocno za Beulah stapove. Opcija "B" je AFS Outbound ili Skagit short, ako bas hoces Rio. Nemoj gledati klase nego samo tezinu koju B. preporucije za svoj stap.

Kombinaciju Beulah Switch i OutBound sam probao i to je donekle dobro samo za bacanje preko glave. One sve zabavne trikove koje gledas po internetu s tom kombinacijom ne mozes napraviti jer profil te strune izricito nije prilagodjen bacanju s vode.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
hvala za preporuke, imat ču to u vidu! To sa odgovarajućim strunama je stvarno prava znanost. Uzet ču si dosta vremena da se što više upoznam sa svim tim stvarčicama i konačno se odlučim šta bi uzeo. Razmišljam trenutno o switchu 7/8 ali možda bude i 6/7, lovio bih potezankama pastrmku, smuđa, bolena kada mi se ukaže mogučnost ali i na moru bi da bacam kada mi se ukaže šansa...uglavnom za lov potezankama a probao bi i to iz čamca kod mene na jezeru pa tako na jezersku...jednostavno mi se dopadaju ti štapovi i imam želju da se oprobam u tome ali vrlo me privlači misao o takvoj petici i mušičarenju suvim mušicama...ali mislim da ču se najprije odlučiti za alatku sa kojom ču moći da bacam potezanke...verovatno bi bilo zanimljivo loviti i mladicu sa ovom alatkom...vidim naš forumski kolega kurare se več neko vreme igra svojim TFO DH-om i mladicama.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Za ovo sve sto si nabrojao treba ti nekoliko stapova i dva tri puta toliko struna. Moj savjet ti je da pocnes od jednog stapa i jedne plivajuce strune ili letece glave za skandinavski DH stil. Tek kada naucis osnovnu tehniku DH bacanja znat ces sto ti zapravo treba. Dvorucno bacanje se moze nauciti kao i sve drugo, ali nije bas jednostavno. Trebas teoretski znati sto i kako treba napraviti pa kvalitetno vjezbati odredjeni broj sati prije nego sto to postane komotno sredstvo za ribolov.

PS. Imao sam nedavno jednu demonstraciju na Kupi kod Broda. Bilo je nekoliko ribica iz Slovenije. Steta sto nisi bio.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Svestan sam i ja da ove moje "potrebe" koje sam naveo zahtevaju vise stapova ali druge mi nema nego prvo jedan da nabavim pa polako...iskreno, meni se ne žuri mnogo ali evo sada malo aktivnije razmižljam o tome i malo više se zanimam pa kada budem sposoban nabaviti ovakvu alatku to ču i uraditi. Do tada proučavanje...
Predpostavljam da treba posvetiti nešto pažnje i pri izabiru čekrka zbog težine samog balansa štapa ili?
Koliko mogu da vidim iz tekstova Beulah DHi nisu neka teška artiljerija (u gramima) pa bi ga opremio isto ako bih bio sposoban financiski Vosselerom S serije koji su također laki i vrlo kvalitetni...imam dva njihova čekrka i o nekim drugima više ni ne razmišljam.
Gledati nekoga uživo i od njega učiti zaista mnogo vredi ali ja ne raspolažem baš sa vremenom i mogučnostima da bi samo seo u kola i odjurio u rodnu mi zemlju ili negde dalje. Ali ako Bog da zdravlja bit če vremenom i takvih mogučnosti. Ja se eto sve učim sam pa ispravka grešaka traje duže jer me nitko ne gledao da bi me mogao izkritizirati...

Što se tiče same nabavke DH-a u to ču se konačno upustiti kada realizujem moje realne potrebe i kada financiski budem sposoban.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Pored Beluah Switch 10'6'' 8/9wt mi jako zanimljivo deluje Beulah Surf Rod 11'0" 8/9wt. Oba su mi nekako idealni za mladicu ali ostale veče grabežljivice (gledano na krakteristike).  Ovaj surf nije spey motka več sasvim neka treća vrsta DHa sa kojom se da daleko plasirati velike strimere ali isto tako i manje strimere ili prezentirati nežno plašljivim ribama kao što su npr. Šarani. Ja sada u stvari gledam da bi uzeo dvoručnu motku za velike i teške ribe kao što je šaran i mladica ali isto tako i za moguči izlazak na more i tu vidim ovaj Surf kao svestranski štap. Sa njim bi se moglo lepo i daleko plasirati strimere i bucovima. Ok. još ču dobro premisliti ali za sada ova dva su velika opcija. Lepi su mi a i ovako gledajuči karakteristike mi se čine kao odličan izbor a i cena je donekle prihvatljiva. Sva sreća da sada nemam šanse da ga uzmem da se slučajno ne bi zalaetio  :D :doh: :D tako da evo polako sužavam krug izbora...ali ima vremena, to ču tek možda s proleća da probam da se upustim u tu nabavku. 

Kada bi uzimao motku prvnstveno za bucova mislim da bi se odlučio za Beulah Switch 10'6" 6/7wt i to bi bilo idealno za tipične bucovske strimere i tuibice.

kurare

Senior member
Učlanjen(a)
19.09.2008.
Broj reagovanja
0
Ja imam iskustva samo s svojim TFO DC Switch 9 kom i Rio Skagit-om od 650 graina. Ova kombinacija nikako nije za delikatne prezentacije ali može se zabacivati i preko glave i roll castom kao i klasičnim snap-t jem itd. Služi mi isključivo za ribolov mladice i to isključivo u bržoj i široj vodi gdje nije mjesta za bacanje jednoručnim štapom a mamac želim nuditi pod pravim kutom na vodenu struju. Zanimljivo je da mi puno bolje ide snap-t nego single spey... Strimeri mogu biti otežani samo dumbell očima ako hoču da ih zabacujem spey tehnikom. Dubina drifta ne verujem da puno prelazi cca. 1 m dubine. Jednoručni štap ne napuštam - baš sam danas odneo jednu od mojih dviju 10- ki da je prerade za zimski ribolov mladice i štuke - stavit če mi ogromne keramičke jednostopalne prstene na taj štap. Samo če špic prsten ostati klasičan žičani - videčemo :D
Pristalica sam niskog modula grafita za svoje štapove jer jih smatram radnima - i moraju podnijeti susrete s strimerima, granam, kamenjem i panjevima a ponekad i sa nekom ribom :)

Meni se je Switch več isplatio kao i Stripping basket ;), kad dodaš ostalo, ovo je fotka za.... ma ko to može platiti! :D

basket-use.jpg

Janez

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Skagit strune nisu napravljene za bacanje preko glave. Mozes, ali to tada nije ni ugodno, ni lijepo, ni daleko, ni zdravo za vlastitu glavu i okolinu. Standarni RioSkagit ima predugacku glavu za 11 stopa stap. Da bi dobio optimalne performanse trebas omjer glava + vrh 3-3,5 duzine stapa maximum. Neki savjetuju 2,5.

Sto dublje stojis u vodi to je idealna duzina glave kraca. Idealna duzina znaci da tonući vrh od +4-4,5 mozes okrenuti bez vecih problema i baciti cca 30 metara. Predugacka glava otezava i u jednom trenutku onemogucava bazni underhand bac na kojem se temelji skagit kao i skandinavski stil bacanje (iz kojeg se znatno kasnije razvio skagit stil). Potrebni su dugacki siroki pokreti, poput onih u klasicnom spey stilu. A to je tezak fizicki posao. Potpuno nepotreban, usput govoreci.   

Za krace stapove imas RioSkagit short kao znatno ugodnije rjesenje. Dobro balansiranim skagit sistemom si na +3 metra dubine samo tako i ne trebas uopce otezavati muhu sto je puno ugodnije za bacanje. U tome i jest smisao ovog nacina koncipiranja pribora: dovoljno daleko, dovoljno duboko uz minimum mahanja i rizika od raznoraznih problema. 

Singl spey nije jednostavna tehnika. Bio sam na jednoj prezentaciji gdje je prva recenica bila: "To prva, ali i najteza spey tehnika". Osobito ako zelis kontrolirano baciti pod kutem vecim od 45 stupnjeva. Isto tako single spey nije najsretnije rjesenje za bacanje otezanih muha i dugih tonucih vrhova poput onih koji se korite kod skagit struna. Mozes ako znas, ali Snap T i Double spey, postoji jos nekoliko tehnika puno su ugodnije rjesenje.

PS. Krasne ribe. Cestitam!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Opet koristne informacije... :tbumb:

Evo kod nas kiše a uskoro i sneg. Janez nadam se da kiša ili sneg neče da nam smetaju...šta ti kažeš?

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Vrlo zanimljiva i poucna prica se povela :tbumb:

Mene zanima dal' je neko isprobavao monofil posle glave umesto standardnog running line-a.

Citao sam zanimljivu stvar da neki poznati lovci na stilhede pribor pocinju da sklapaju od konca koji se prvo kupuje, pa tek onda idu na stap i kraju cekrk. Potvrdjuju ono sto je vec receno ovde da se znatno teze uklapa odnos stap konac kod DH nego kod SH.

Sto se tice lova stuke DH stapovima mislim da su oni najprakticnije resenje na vecini voda u mojoj okolini. Naravno da kratak stap jace klase optimalno resenje kad smo stali na cistinu, pogotovu kad je recimo camac u pitanju. Ali ipak vecina mesta su lokalne bare na kojima su najbolja mesta cesto uraslih obala pa ja back cast skoro nemoguc, dubak (float tube) takodje nije sretno resenje jer voda i nije duboka ali mulj jeste :) .Ukratko korak ili dva napred u 30 cm vode i 50cm mulja DH stap sa kratkom i teskom skagit glavom ce verovatno biti najoptimalnije resenje :bye:

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Mislim da je za bare prakticno neprimenjiv DH stap bilo koje duzine pa i tih kracih. takav stap zahteva prostora i levo i desno i iza dok jednorucni stap moze sve probleme bacanja sa rastinjem okolo prevazici sa obicnim roll castom.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Mozda sam nekog zbunio "Naravno da kratak stap jace klase optimalno resenje kad smo stali na cistinu, pogotovu kad je recimo camac u pitanju." ovde sam mislio na jednorucni stap.

Djole DH ti je neprimenljiv jer koliko sam upoznat nemas adekavatan konac za takve prilike. Sa kratkom i teskom glavom mozes sa malo prostora iza da bacas veoma daleko i velike strimere. To je ono sto se svuda napominje i istice, da je uskladjivanje samog odnosa stap-konac NUZNO da bi ribolov bio na adekvatnom nivou. Tu je potrebno prvo biti dobro potkovan teorijom da bi se posle experimntisanjem doslo do zeljenih rezultata.

Loviti stuke jednorucnim stapom koristeci roll cast je puka nuzda pogotovu kad su bare u pitanju!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
gospodo, hvala da ste se svi tako lepo uključili u ovu temu, ima mnogo da se nauči, a verujem bit če još mnogo pametnih saveta i podeljenih iskustava...zahvaljujuči iskusnim kolegama ovde imamo mnogo koristnih informacija.

Ovde je koliko vidim vrlo važno znati za šta ti tačno treba pribor i onda baš za to pripemiti se, teško je nači nešto "all around"...izgleda kako mi se čini, valja imati tu više različitih kanapa za DH štap za različite upotrebe? Npr. za moj SH imam jednu plivajuću i jednu brzotoneću špagu (mada planiram nabaviti i interm.). Tako i za DH valjda valja imati ovakve i onakve špage za ovakve i onakve kerefeke tj. različitu upotrebu?

Ovako sada kada gledam na sve to meni bi možda najviše odgovarao Surf DH 11'0'' 8/9...sa njim se isto tako daleko zabacuje velike muve a isto tako i manje sa nežnom prezentacijom ako je to potrebno. Ovo mi deluje kao odličan štap za mladicu te ostale predatore i velike vode...ne znam za sada samo predpostavljam. Ponekada je i na malo užim rekama praktičnij duži štap zbog specifičnog vođenja strimera.

Vrh Dno