Dvorucni stapovi - DH Double Hand

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Prokomentirat cu nekoliko detalja:
1. Skagit strune nisu za stukolov. Nikako! Mogle bi se mozda upotrijebiti u nekim spec. slucajecvima. Plivajuca ili intermediate WF struna nešto veće klase je bazna i najcesce koristena verzija. Profil kratke glave ne prenaglašenog prednjeg konusa u kombinaciji s jednorucnim stapom. To je to. Ili switch stapom iz camca ili belly-a. Time pokrivamo 99 posto potreba.
2. Svi D-loop zabaci nisu preporucljivo rjesenje za bare. Trava, lopoc, cak i vece lisce na povrsini kvari posao.
3. U DH bacanju, u velikoj vecini slucajeva nije problem daljina. Nakon sto se pravilno nauce osnove, 20 metara je kratko, 25-35, ponekad 40 metara je normalno i vise nego dovoljno. Daleko je preko 50 metara. Lovim na 200 metara sirokoj rijeci, to mi bas nikad nije trebalo. Nepotrebno je stoga stavljati monofil ili pretanki running jer je više problema s petljanjem nego koristi od kojeg metra vise u dalj kad bac dobro legne.
4. Problem u DH ribolovu je lov na blize od 10-15 metara. Moze se, ali nije komotno. Problem je kada je pribor koncipiran tako da sam zabacaj poplaši ribu blize ribolovcu. Double spey, Snap T..., cak i obican roll, koji komesaju povrsinu, to nisu tehnike za lov stuka. Polagano, tiho, precizno medju lopoce ili kemenje, ne predaleko... to je stukolov.

kurare

Senior member
Učlanjen(a)
19.09.2008.
Broj reagovanja
0
Alp, podržavam definiciju štukolova! :D

Što se tiče skagit strune u pravu si - glava je predugačka za štap od 11 stopa ali skagit short su radili u najtežoj klasi od 425 graina što je premalo za TFO DC #9 koji ima grain window 500 - 700 graina pa sam uzeo klasični Skagit. Ali nisi potpuno u pravu za overhead casting sa skagit strunom - ona leti ko metak ako je zabaciš tako bar ja primenjujem i ovaj stil bacanja a najviše roll castujem na nekh 20 m što mi pokriva večinu situacije. Ne zabacujem preko 28 m jer mi struna nije stala na čekrk pa sam je skratio i imam je samo 25 m + sinktip i predvez (zajedno cca 3 m) :D Ali imam 150 m backinga :D :D :D :D
Za mene je to "totally efficient delivery tool" a eleganciju ostavljam drugima da se zabavljaju njom, dok ja kačim mladice (izgleda da je u meni malo Mixmastera :D ).

Sad se spremam na "Deepwater hucho"-ta iz čamca na gornjoj Ljubljanici. To če biti "dredging" teškim jig strimerima koje mogu bacati overhead castom jednoručnom desetkom. Prosečne dubine su 6 - 8 m a mladica... uh, bolje da ne pričam :tbumb:

Janez   

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Stoji razmisljanje sa Skagist short za tvoj stap. Ali, zalis se prvo da ne mozes dovoljno otezati muhu, jer ne tone dublje od metar, a skratis skagit tip s 15 stopa na manje od 3 metra s predvezom? Hmmm... Nije to malo u kontradikciji? Sto ce ti onda skagit? Mogao si uzeti bilo koji sinking tip SH i dobiti isto za manje novaca i uz bolje bacacke performanse.

Leti, velis, "ko metak" na 28. Lijepo, ali nije li to ipak malo kratko za "metak" od 650 graina? Kratis strunu da stane 150 metra backinga (sto i nije neka metraza). OK. No, mozda bi neka malo veca rola bolje rjesila problem od skara? Ljudi cesto kupe rolu klasificiranu za jednorucne strune i poslije otkriju da su dvorucne strune iste klase "nesto deblje", pa cine isto.

No, slazem se da jedna od lijepsih strana ribolova sto ribic uvijek moze raditi po svom i biti u pravu, cak i kada to nije najoptimalnije rjesenje. Dober prijem na Ljubljanici!  :tbumb:

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
gringo je napisao(la):
Mozda sam nekog zbunio "Naravno da kratak stap jace klase optimalno resenje kad smo stali na cistinu, pogotovu kad je recimo camac u pitanju." ovde sam mislio na jednorucni stap.

Djole DH ti je neprimenljiv jer koliko sam upoznat nemas adekavatan konac za takve prilike. Sa kratkom i teskom glavom mozes sa malo prostora iza da bacas veoma daleko i velike strimere. To je ono sto se svuda napominje i istice, da je uskladjivanje samog odnosa stap-konac NUZNO da bi ribolov bio na adekvatnom nivou. Tu je potrebno prvo biti dobro potkovan teorijom da bi se posle experimntisanjem doslo do zeljenih rezultata.

Loviti stuke jednorucnim stapom koristeci roll cast je puka nuzda pogotovu kad su bare u pitanju!

Vladimire, Vladimire imam par stapova kao sto i sam znas i dosta kanapa (sto izgleda neznas) te cu biti drugarcina da ti dam da proberes i da probas da lovis stuke po barama pa onda da doneses zakljucak.  ;)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Djole, E pa daj i meni neki na probu na godinu dana da se i ja razuverim  :D :lol:

šala mala...

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Djole, odavno ti on merka stapove a sad te navukao na tanak led 
Sad moze da te izvadi jedino da mu das stap na revers  :D

kurare

Senior member
Učlanjen(a)
19.09.2008.
Broj reagovanja
0
Alp, meni je jedino bilo bitno da mogu bacati na Spey način ili da mogu napraviti roll cast od 20 m a jednoručnim štapom ili switchem i običnom strunom (koristim Orvis komplet letečih glava i running line) ja to ne umem. Ja nisam pristalica teorije da za mladicu uvek treba duboko orati. Kad je ona u lovu dignut če se po strimera bez problema bar na vodama gdje najviše lovim. Backinga je bilo več prije toliko na roli pa nisam želio da kratim backing :D A rolu nisam kupovao drugu jer mi i ne treba dok pare radije potrošim na ribolovne dozvole i materijale za pravljenje muha. Toliko o opravdanju mog stila :D

A drugi poslušajte Alpa, ne mene jer ja po pitanju sklapanja opreme nisam ni izblizu toliko kompetentan!

Janez

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Kurare,
nitko se bacajuci nije naucio loviti ribe, niti loveci ribe bacati. Ali, slozit cemo se da onaj tko zna i bacati i loviti ribe obicno bolje prodje u ribolovu. Ti loviti ribe ocito znas. Da bi naucio solidno bacati spey i zahvaljujuci tome bolje loviti ribe predlazem ti slijedece. Zaboravi na neko vrijeme skagit jer taj nacin nije bas ugodan za pocetak. Za switch stap koji imas uzmi kratku plivajucu glavu za skandinavski stil. Recimo, Opti custom shooting head od Loopa koji skrati na cca 10-11 metara uz tezinu od 500 graina (imas tablice pa si sve to mozes fino izracunati). Mozes i AFS OutBound koja je malo duza, ali prolazi (imam takvu na svom switchu), Airflo Scandi Compact ili nesto slicno. To nije skupo, odlicno je za ucenje, a mozes i vrlo lijepo loviti ribe, ako ne ides preduboko. Predvez 4,5 metra od Ria ili slican prolazi za pocetak i kosta simboliku. Running line imas. Underhand cast je baza onoga sto zelis raditi. Prelistaj Web, vidi sto sve ima na tu temu i vjezbaj jedno odredjeno vrijeme. Nemoj odmah loviti. Ako ti u bilo kojoj fazi zapne, napisi mi PM ili posalji snimak.
Pozdrav
Alp

Vrh Dno