Easy level = lipljen,potocara (ha,ha,ha)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Još samo malo argumenata, dok mi se hladi kafa, pred odlazak na barsko mušičarenje:
U svojim akvarijuma, gajio sam mnoge naše rečne ribe. Mnoge ribe su mi iz ruke jele. Bez tog iskustva, ne bih bio baš ovoliko siguran u proždrljivost, opreznosti i ostale osobine naših riba.
Sećam se klenova, koji su najproždrljivije ribe. Jedu dok im bacaš. Ne biraju hranu, ali uvek dobro osmotre zalogaj koji im se nudi. Nikad ga ne uzimaju bez razmišljanja. Eto, vole da jedu, ali to rade polako i oprezno.
S druge strane, pastrmka gajena u akvarijumu ili ribnjaku, odmah će napasti bilo koji predmet ubačen u vodu. Bacite li kamenčić, ne samo da će ga uzeti u usta, nego će ga i progutati!
Mušičari koji znaju šta je klen, znaju da on (ako nije mladunac) uvek polako i njuškajući uzima ponuđenu muvu. Usta otvara tek kada joj se približi.
Pastrmske ribe, kada su jednako raspoložene, agresivno napadaju ponuđenu muvu. Posmatrajte ih kako napadaju sa ustima široko otvorenim već na pola metra od muve.
Naravno, ima dana i trenutaka kada lipljen i pastrmka ne "rade", ali ne treba prevideti da je takvih dana mnogo više kada je reč o mušičarenju ciprinida!
Pitam Rasha, koliko je prosečno dana u godini uopšte moguće mušičariti mrenu ili skobalja, a koliko lipljena i pastrmku?

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
Gledajuci zakon u RS pastrmku je moguce musicariti od 01.03 do 31.09 a lipljena od 15.05 do 31.12 (po novom zakonu a ranije je bilo do 31.01.).

Sto se tice mrene i skobalja za njih lovostaj ne postoji, cuvaju se samo plodista u doba mrijesta. Dalke teoretski moguce je musicariti ih tokom citave godine. U praksi je takodjer tako s tim sto se moraju naci zimovnici mrene i skobalja i korsititi brzo tonuce snjure jer je duboko u viru, ali zato je toliko nakamarana da ukoliko das kontru vrlo cesto se desava da je potkacis za peraja i slicno. Ukoliko nadjes dobar zimovnik na koju si jer tad nema sanse da prodje nimfa a da je skobalj ili mrena ne uzmu. Vrlo cest nacin lova na musicu, pogotovo na drini je lov musicom na plovak sto daje odlicne rezultate kako na mrenu tako i na skobalja. Prosle godine nas takmicar inace predsednik disciplonske komisije naseg ribo drustva je na takmicenju "Skobaljijadi" u bratuncu odnio 3 mjesto i to kaceci musicu na plovak, dok su ostalih 50-tak takmicara kacili hljeb i travu.

Onikoji bacaju tirolno drvce na drini dobro znaju da ce prvo sto ce uhvatiti na drini biti skobalj (1-1,5kg) ili mrena (2-3kg) i za to ne teba nikakva nauka to je vrlo jednostavno i rezultat je skoro zagarantovan. Lipljen a pogotovo pastrmka na drini je druga stvar, lipljena je lako uhvatiti onog manjeg ali veceg je vrlo rijetko kao i pastrmku koja se vrlo rijetko lovi a veci komadi su skroz rijetki.

Na Drini je situacija takva da skobalja necu uhvatiti na mahac jedino na povrsinsku muvu, ali cim stavim nimfu on je vrlo cesta musterija, isto tako i plotica i mrena.

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
Htio bih napomenuti sledece. Koliko vidite ja sam jedan od prvih clanova ovog foruma, bukvalno od samom pocetka. Odmah na pocetku sam skonto o cemu se najvise vodi rijec tako da su gotovo svi moji postovi vezani za lov bijele ribe nimfom. Trudio sam se da se uklopim u pricu i da ne odudaram, i drago mi je sto se vodi prica o musicarenju riba koje nisu klasicne musicarske ribe jer, jer o lipljenu i pastrmci mogu da raspravljam bilo gdje. Oko sebe imam jednu veoma iskusnu ekipu koja musicari bijelu ribu vec 20-tak godina i od koje sam dosta stvari naucio.
Dakle dobro znate da musicarim menu i skobalja vec dugo vremena i bas iz tog razloga i kazem da mi dosta lakse uhvatiti te ribe nego lipljena i pastrmku istog uzrasta.

I kad bi mi sad neko rekao sta ces prije uhvatiti lipljena ili skobalja od 1,5 kg, sa sigurnocu bi rekao skobalja jer gotovo da i nema sanse da ne maznem bar jednog u toku dana. Isto vazi i za pastrmku i mrenu, ako bi neko rekao sta ces prije da uhvatispastrmku od 2-3 kg ili mrenu, rekao bih mrenu jer znam ako sam uporan za dva tri dana moram maznuti bar jednu. Dok pastrmku ne mogu reci da li cu uhvatiti citave sezone toliko. Naravno desava mi se da uhvatim 50 komada pastrke ako se to moze nazvati pastrmka jer to su ribice od po 20-30 cm i to uopste ne treba brojati iz razloga sto je njihova straost a samim tim i iskustvo oko 2-3 godine.

Skobalj i mrena sumanje naucno ispitane vrste od lipljena i pastrmke ali po najnovijim saznanjima starost odraslog skobalja od 2 kg je oko 11 godina i vise. Jako cudni i zanimljivi podaci a i mrena se takodje toliko krece, dakle bez obzira sto je skobalj kojeg lovim stara riba i mrena takodje vrlo lako se prevare na musicu, dok je to kod lipljena i pastrmke suprotno, pa imamo slucaj da sto je riba starija to se teze prevari.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Mix: "Mušičari koji znaju šta je klen, znaju da on (ako nije mladunac) uvek polako i njuškajući uzima ponuđenu muvu. Usta otvara tek kada joj se približi."

Moram dati jednu informaciju o napadalnosti velikog klena. Prosle godine sam bacio "kafenu bubu" na bohinjskom jezeru među velike klenove koji su svi bili oko 1kg i malo više. Voda je doslovno zaključala. Buba kako je pala na površinu vode nastalo je klenovsko vrelo. Ništa nisu ispitivali. Ponovo su isto reagirali na istu muvu. Ništa nisu bili plašljivi i probirljivi. No, ovde se opet ne radi o nikakvom revir-ribnjaku nego o zaštičenoj bogatoj vodi sa divljim ribama kojih je mnogo. Na bledskom jezeru to nisam doživio, uzimaju vrlo brzo ali ne tako mahnito. Na jednom malom zabačenom i obraslom jezercu sa jako malo ribe mnogo više truda sam morao da uložim da bi se lepo nalovio. Tu sam morao da radim nešto kao i ti, da se šunjam, i da budem što tiši.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Hard level je u originalu bio vezan za bodorke i zutooke, tako da Mix tvoje spominjanje stuke i lena nema veze, sa originalnom pricom. Ja primecujem jednu logicku gresku. Naime ako kazes da je Memedovic lovio stuke ko blesav u Mongoliji a kasnije spominjes i lipljene koje je takodje lovio sa istom uspesnoscu, onda ja nevidim nikakvu razliku izmedju njih. Znaci ne postoji easy i hard level i on je samim tim logicki privid. Ako ima ribe i ako mesto niej napadnuto ribolov je laksi znaci easy, u suprotnom je hard i to nezavisno o kojoj je ribi rec.
Drugo, ako je za lipljena najteze izabrati muvu i onda ribolov postaje easy, ja tvrdim da je za klena najteze prici mu neprimetno i onda ribolov postaje easy. Barem za klena nema mnogo filozofiranja oko muve, a ovo ti dobro znas. Znac musicarenje klena nije nikakav mitski ritual, vec kombinacija strpljenja i stealth pristupa. Muva iam svega nekoliko koje rade i svi koji posecuju sajt su vec upoznati sa njima, manje vise smo sve pokrili.
Fundamentalno pitanje je ipak ZASTO bi ribolov na neku ribo bio easy a na drugu hard????? Ja to vidim kao zelju da se opet neki ribolov favorizuje u odnosu da drugi, da mi e da mitski prizvuk, kako samo majstori, magovi i shamani mogu da ga primenjuju sto nije tacno! Ne postoju easy i hard level za ribe vec easy i hard musicari!

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Fundamentalno pitanje je ipak ZASTO bi ribolov na neku ribo bio easy a na drugu hard????? Ja to vidim kao zelju da se opet neki ribolov favorizuje u odnosu da drugi, da mi e da mitski prizvuk, kako samo majstori, magovi i shamani mogu da ga primenjuju sto nije tacno!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
BAS MI JE DRAGO DA SMO SVI ISTOG MISLJENJA, DA SMO DOVELI OVU POVRSNU DEFINICIJU "HARD N' EASY LEVELA" KRAJU. ETO ZIVNO NAM SAJT HEHEHE ;-)

Pozdrav kolege!

ducia

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2005.
Broj reagovanja
0
Ova tema sa ovako konstruktivnim odgovorima moze da se vrati iz Spanske musice.

P.S. jedva cekam da cujem Mix-ov odgovor

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
Da u pravu ste. Drago mi je da cijela prica nije otisla nekim nezeljenim tokom .... oko cega sam se trudio posebno iznoseci samo cinjenice i suszdrzavajuci se od teksta upravljanog bilo kakvim emocijama.

Drago mi je da je malo zivno forum, ali to bi svakako bilo neminovno jer svaki forum ima svoje dobre i lose periode.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Dobro, "ubedili" ste me da su ciprinide jednako grabljive kao salmonide. Proverite samo šta na latinskom znači Salmo trutta. Nisam siguran i lenj sam da bih sad ustajao i proveravao, ali mislim da ovo trutta (kasnije, trout, trotta...) znači grabljiva, halapljiva...
Malo mi je dosadilo da od kad postoji sajt, ja koji u nedelji 2-3 puta mušičarim salmonide, isto toliko klenove i ostale ciprinide i ponekad štuke, objašnjavam šta je lakše, a šta teže.
Ne može se to dokazati putem tekstova na Internetu. Voleo bih da Rasho, Sebastian, Šumadinac, Ducia, Milanče i svi ostali sa sajta dođu na prelepu Nišavu i provere koliko je teško mušičariti klena, na J. Moravu i da probaju bucova, na Mramorske bare da strimerom ulove štuku ili bodorku i na Temsku da ulove potočaru od 1 kg na suvu muvu.
Neke od stvari koje sam nabrojao je toliko teško ostvariti da spada u domen naučne fantastike, a ne hard levela.
Ja ostajem pri svome. NAJPOPULARNIJE MUŠIČARSKE RIBE SE I NAJLAKŠE LOVE. To je glavni razlog njihove popularnosti. Njih love i početnici i ostali. Šarana, amura, linjaka i karaša, mušičarenjem nikad nisu lovili početnici. Neće ih uloviti ni mnogi "eksperti", dok lipljena i pastrmke love i deca sa mušičarskim štapom u ruci!
Ipak postoji easy i hard level. Problem je što oni koji celog života love samo dve vrste riba mušicom to nikad neće prihvatiti i odvratno im je i da pomisle da su zauvek na easy levelu.
Elem, još jednom izjavljujem:
-Najprostije mušičarenje koje postoji na ovom svetu je mušičarenje salmonida!

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
nije bilo rijeci o tome "koje vrste su grabljivije?" vec smo razgovarali o tome "zasto je lakse loviti salmonide?".

Na kraju smo svi lijepo konstatovali da ipak glavni uticaj ima brojcana zatupljenost neke vrste, u odredjenoj vodi. Sto objasnjava zasto je negdje teze loviti ciprinide a negde salmonide. Sto je jako logicno.

Dakle "Nisava" i "Klen" i slicni lokalizovani primjeri su totalno nebitni i lokalnog su karaktera. Isto kao "usce Lama u jezero" i "Klen", gdje ga vadis kako hoces jer ga ima kao u ribnjaku, i to je totalno nebitno i lokalnog karaktera. Svi slicni primjeri (lokalni) nisu relevantni da bi bilo ko okrakterisao ribolov neke vrste kao "lagan" ili "tezak".

U redu je da ostanes pri svome jer se jasno vidi da ti to volis da pecas, sto je OK.

Sto se tice popularnosti ja mislim tu si pogrijesio jer ovde u Vojvodini je najpopularnije musicarenje stuke, bucova, smudja i sarana (malo musicara sto ima u NS-u - stotinjak ne vise - samo to i hvata i sanja da ulovi vikend da ode na salmonide a kad izadju na salmonide jasno se vidi ko je gdje odrastao). I sam sam sa prijateljima isao cesto na te ribe i kadkad smo dobro prosli, a jednom smo odlicno prosli na sarana. To je sve lokalnog nivoa kako sam gore naveo jer u Vojvodini je najlakse uhvatiti bucova, stuku i sarana na musicu iz jednostavnog razloga sto pastrmke i lipljena i nema i da hoces da pecas :).

Musicarenje sarana nije atraktivno, isto tako niti ostale ribe sa ravnicarskih rijeka iz prostog razloga sto priroda, vazduh i kompletno okruzenje nisu atraktivni, zatim nacin lova je mnogo staticniji od lova salmonida (nema dinamike dok ne uhvatis ribu), da ne govorim o komarcima i slicnom. Iz svih tih razloga ni u svijetu takav vid musicarenja nikad nece biti niti je sad atraktivniji od lova na brzim i divljim vodama i netaknutoj prirodi.

Nije ribolov samo hvatanje ribe, to je mnogo mnogo vise od toga.

U Vojvodini cu mnogo lakse da uhvatim ciprinidu nego salmonidu, na Drini u donjem toku isto tako, na drinjaci u donjem toku takodjer i nikad necu reci da je lov ciprinida laksi vec da je tu jednostavno ima u velikom broju. Najteze cu uhvatiti ciprinidu u vodi koja je salmonidna voda gdje dominiraju salmonide.

Prosto i jednostavno

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Još malo zajebancije:
Rasho tvrdi: "Musicarenje sarana nije atraktivno, isto tako niti ostale ribe sa ravnicarskih rijeka iz prostog razloga sto priroda, vazduh i kompletno okruzenje nisu atraktivni, zatim nacin lova je mnogo staticniji od lova salmonida (nema dinamike dok ne uhvatis ribu), da ne govorim o komarcima i slicnom. Iz svih tih razloga ni u svijetu takav vid musicarenja nikad nece biti niti je sad atraktivniji od lova na brzim i divljim vodama i netaknutoj prirodi."
MIXMASTER TVRDI POTPUNO SUPROTNO:
Šaran je jedna od najatraktivnijih mušičarskih riba, kao i brojne ciprinide. Priroda, vazduh i kompletno okruženje ravničarskih i prelaznih reka može biti prelepo i veoma prijatno za boravak. Rasho zaboravlja da su mnoge planinske reke zagađene, prekopane, pregrađene, a veoma često potpuno nepristupačne, što boravak na njima može učiniti veoma neprijatnim.
U ravničarskim krajevima postoje ogromne oaze netaknute prirode. Mnoge bare su okružene teško prohodnim šumama, punim najraznovrsnijih oblika divljeg života. Najbolji primer je i naš prvi nacionalni park, koji je država zaštitila još u 19. veku, Obedska bara.
Nekome je to prekrasna priroda. I ja uživam mušičareći na planinskim rekama i odlično ih poznajem, ali treba upoznati i prirodu na manjim visinama i zavoleti je, baš kao i mušičarenje svih vrsta riba, kako onih koje se najjednostavnije love (Salmonidae), tako i ostalih.
Kod nas je uobičajeno mišljenje da je samo na planinama "priroda". Ovo ostalo kao da nije "priroda", nego mesto gde treba (valjda) orati, seći šume, praviti deponije, izlivati otpadne vode... Ja nisam rođen u kamenjaru neke planine i poštujem i volim svoje okruženje, a mušičarim od izvora do ušća reka i u svim situacijama se odlično snalazim i JEDNAKO uživam.
BRZE VODE NISU NAROČITO PRIVLAČNE!
Rasho i njegovi brojni istomišljenici tvrde da su brze reke najatraktivnije. Ja tvrdim da to nije tačno!
Pliva, Ribnik, Mlava, Unec, Gacka i slične mirne pastrmske reke su oduvek bile najposećenije pastrmske reke, baš zbog toga što su mirne i pristupačne. Ujedno, tu su i najkrupnije pastrmke, koje u takvim vodama nalaze najbolje uslove za život i najbrže rastu.
Rasho, prijatelju, ovo nisam ja izmislio. Ako poznaješ 100 mušičara iz Novog Sada, provedi malo vremena sa njima u džunglama pokraj rukavaca i bara Vojvodine. Brzo ćeš se uveriti da je tu priroda jednako "netaknuta" kao i pored Drine, Une, Sane, Temske, Vlasine... Tu ćeš naći i previše "prirode". Tu su takve džungle, da nećeš moći ni da priđeš do večine mesta. Možeš da se raskomotiš jer je vazduh topliji, kako danju, tako i predveče, a možeš i da gaziš vodu bez bilo kakve opreme i čizama, što je posebna povoljnost (atraktivnost).
Razmisli malo o tome. Pored planinske reke moraš da imaš na sebi više odeće, i stalno moraš da nosiš kombinezon koji ne propušta ledenu vodu i zube zmija otrovnica.
KOMARCI
U poslednja dva meseca, proveo sam oko 20 dana mušičareći na barama pored Nišave i J. Morave. Nije me ujeo ni jedan komarac. Dešavalo mi se da lovim pastrmke i da me ujede i do 50 komaraca na dan!

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
:) pa ti si car :)
ja sam rodjen u vojvodini i zivim u vojvodini i molim te objasni mi jos malo sta je ravnica i vojvodina :), garant bolje znas!!!

Da se vratimo na temu:

totalno si omasio temu, opaska koja se ticala atraktivnosti lova neke vrste ribe je odgovor (dodatak) na tvoj prethodni tekst i kao sto vidis nalazi se u drugom dijelu teksta posle glavne teme.

A Glavna tema pise u naslovu "Subject:" i zvove se "Easy level = lipljen,potocara (ha,ha,ha)".
Tvoj post ne sadrzi nista na sto bi ja odgovorio a da pri tome ne odlutam sa teme.
Ako ce ti biti lakse, evo slozicu se da si u pravu u svim djelovima teksta prethodnog posta, tako da sad mozemo nastaviti razmjenu misljenja vezanih za konkretnu gore spomenutu temu.

Vrh Dno