Farbanje krzna i dlake

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Danas na buvljaku kupih FENOMENALNI okovratnik od repa polarne lisice :yeswink: (inače po meni apsolutnog favorita za pravljenje raznoraznih strimera, od morsko-pastrmskih preko bucovskih do smuđevsko-štučjih)
Iako je bela boja najkorišćenija planiram da ofarbam dobar deo, imate li iskustava?
P.S. Još kad bih našao chartreuse  :D

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Pa ja sam prije par godina koristio (manje ili više uspješno) farbu za uskršnja jaja,samo farbao sam s njom perje pjetla,nakon farbanja dobro ga isprao i osušio, kasnije se nije ispirala (nije jako, pomalo je blijedilo vremenom). Pokušavao sam i sa bojom za platno, no tu baš nisam dobijao ni približno boje koje sam htio, najbolje mi je bilo farbati sa bojom za jaja, vruća voda (ne vrela) malo sirćeta,perje prije bojanja natopiti u vodi-da bude vlažno, istjerati zrak skroz iz perja, ostaviti 10-tak minuta u boji, isprati osušiti i to je to, bed je samo što sam uspjevao naći samo osnovne boje (i to samo u vrijeme pred uskrs, inače ih povlače iz prodaje kod mene)
Dakle crvena,žuta,zelena,narandžasta... možeš ih i kombinirati po skali za boje, al pazi isprobaj na perju prije no što odeš na krzno, sa krznom sam (zečijim) samo jednom probao i nisam bio zadovoljan (možda sam stavio malo boje-ispalo mi je svijetlije no što sam očekivao), ako nadođeš na kakvo bolje riješenje podijeli ga sa nama, pogotovo ako uletiš negdje u fluorescentne boje za te stvari - to bi i mene jako zanimalo.
Puno sreće! :)

zmanic

Junior member
Učlanjen(a)
06.10.2007.
Broj reagovanja
0
Nekada sam farbao farbom za tekstil, ono u kesicama što se rastapa u toploj vodi.
Nisam skoro.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Ja sam uspešno farbao nekim ludim farbama za kosu krzno ELK_a ali istom bojom nisam uspeo, a istim postupkom, da ofarbam srnu ???

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Najbolje pitja Zoxa, on mi je pričao da Zvonko "Ministar" farba i perje i krzna za strimere farbom za tekstil. Sećam se samo da moraš da potopiš krzno u mlaku (ili hladnu) vodu pošto ako staviš u vrelu nešto ne ispadne kako valja.

Dario

Newbie
Učlanjen(a)
22.10.2008.
Broj reagovanja
0
Ja takodje uspesno farbam marabu i pero petla ali kod zecijeg krzna i srne nemam bas potupog uspeha! Za prva dva je skroz okfarba za jajaj...

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Stara tema, da u međuvremenu nije tko što saznao više oko farbanja dake i krzna, srnetina u pitanju naravno, ajmo ima li tko kakvu novu informaciju ili ideju, trenutno experimentišem sa nekim izbjeljivačima ali... :( baš neide, ako ga izbjeli onda ga i rastvori...

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Gogo šta si probao od izbeljivača? Mislim da bi možda moglo krzno od muflona. Muflon je šaren, i ima jedan deo koji je beo. Dobio sam pre par godina od Zoxa neke parčiće muflonovog krzna ima tu smeđe, sive bele raznih dužina. Ta bela dlaka je vrlo slična srnećoj/jelenskoj dlaci, pošto je bela sigurno bi dobro primila boju. Jedino što je problem je što je jako kratka i tanka. Duga je možda najviše 3-4cm pa nije baš za strimere, a ne znam kako pliva pošto je tanka, moraću da isporbam kad nađem vremena

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Gogo probaj hidrogen za kosu 6 ili 8% :tbumb:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Ja jedno dobro belo parče lisice dadoh Kuzmi da mi ofarba... ali čovek se zaneo, baca samo switch, lovi samo štuku,... ma uglavnom se zaneo (Đole mi je svedok) :D
Tako da su mi iskustva sa farbanjem loša :hammer: :hammer: :hammer:

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Milanče je napisao(la):
Ja jedno dobro belo parče lisice dadoh Kuzmi da mi ofarba... ali čovek se zaneo, baca samo switch, lovi samo štuku,... ma uglavnom se zaneo (Đole mi je svedok) :D
Tako da su mi iskustva sa farbanjem loša :hammer: :hammer: :hammer:

ej neces mi verovati- celo parce lisice pojeli misevi  :whistle: (oni su mi svedoci) , al ja mislio da su tvoji problemi sa raznobojnim materijalima reseni od kako nam bog poslao učkure, ili mozda nisi od onih učkuraša  ???

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ha,ha,plakaće te vi za učkurima kad krene sezona :bleh:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Kuzma je napisao(la):
ej neces mi verovati- celo parce lisice pojeli misevi 
Milanče, miševi sve jedu.
Cigi magacioneru došla popisna komisija i..... fali 100 kg brašna. Kaže ciga - pojeli miši.
Fali džak pasulja - pojeli miši.
Kaže na kraju presednik komisije:
Je li cigo de je 30 kila bibera ? Je l i to izeli miši.
Kaže ciga:
- Ne'š da veruješ - jedu i plaču.
Pa i tu lisicu....

Vrh Dno