Farbanje musicarskog konca

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Evo jednog recepta za osvezenje i farbanje starog (a i novijeg) konca. Recept je iz knjige Gary Borger-a: Prezentacija musice- kompletni vodic.

Boja: U ovom slucaju Dylon iz   http://www.dylon.co.uk/inspiration.html   To je boja za sinteticku odecu, mada sigurno moze neka druga koja se moze naci kod nas.
Obicna ili morska so.
Postupak:
Zagrejemo dva litra vode do tacke kljucanja. Stavimo dve kasicice boje i ubacimo konac da odstoji oko 15 sekundi. izvadimo ga i isperemo malo hladnom vodom. Posla ispiranja treba konac namastiti obicnim sredstvom za odrzavanje.
To bi otprilike bio postupak (nikad to nisam radio ali cu sigurno probati). Ono sto ne mogu bas sigurno razumeti je kad staviti so. Da li u vodu pre nego sto prokuva ili konac iz serpice ubaciti u posoljenu vodu kao kod razvijanja slika? Oba nacina se pominju. Da li neko ima iskustva sa ovakvim farbanjem? Citam dosta pozitivnih stvari o ovakvom farbanju. Recimo, neki casting takmicari farbaju svoje nove konce u istu boju radi poboljsanja!!!???

Prilozi

• index.jpeg
    index.jpeg
    363,5 KB · Pregleda: 285

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
vrlo zanimljiva tema  :tbumb: , malo mi je ovo oko ključale vode  hmmmm ..:-\

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Hi-Vis strune mogu da se farbaju i kvalitetnim flomasterom (waterproof). Pri tome ne mislim na celu strunu, nego na vrsni deo koji moze da dodje ribama u vidokrug. Naprimer, narandzasti vrh strune (oko 3m) ofarban braon markerom daje vrlo lepu nijansu.

Umesto navedenog Dylona, mnogi koriste Rit farbe za tkaninu.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Da pominju se Rit Dye farbe. Nije lose upotrebiti malo parce konca da bi se videlo posle koliko sekundi ce se dobiti zeljena boja. Samo to oko soli mi je malo nejasno...
Mislim da cu probati ovo farbanje. Mnogi imaju samo pozitivne reci oko toga...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja imam samo jednu strunu koja je cela žuta tako da bi i ja probao ofarbati par metara vrha u neku maslinastu ili sivu nijansu (možda).

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Terminologija mi nije bas jaca strana ali sam ovde mislio na farbanje konca WF...DT... :blush:

Preneo bih savete sa jednog ovdasnjeg foruma od ljudi koji `renoviraju` svoje stare konce na ovaj nacin. Naime posle vadjenja konca iz serpice sa bojom, ista se polaze u neku ciniju u kojoj su pomesane voda i so. Ne previse soli. Slicno kao sto to rade fotografi kad razvijaju slike. Na ovaj nacin se dobija stari konac da , ne samo izgleda kao nov , vec je sjajniji i izdrzljiviji. Sigurno da vredi probati.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
meni ima logike ofarbati na wf kanapu glavu mada i to nema neku svrhu  :blush: a da ce stari kanap igledati bolje slazem se ali neverujem da ce mu se vratiti karakteristike

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ajde i oko farbanja da napisem nesto jer sam nekoliko puta farbao razne stvari sa bojama za tkaninu .u rastvor boje se stavlja co a ne na kraju pa je moguce da isto tako ide i sa farbanjem kanapa ....mada se u ovu farbu stavlja i sirce na kraju procesa

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Sasats koja kolicina soli bi bila dovoljna za ova dva litra vode? Pominje se i ovaj nacin koji si opisao samo bez sirceta.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
evo slikao sam kesicu farbe da nebi pisao puno ...jedino sto sam koristio max. 1 llitar vode po kesici da bi efekat bio jaci a soli proporcijalno toj kolicini vode ...tako sam farbao veoma uspesno perje ...e sad neznam da  li je ovakva boja u pitanju?

p3070209resize.jpg

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ja sam vrsni deo moje strune(zuta) 0d nekih tri metra obojio water proof markerom (plavim), struna se isto ponasa nista nije promenjeno samo sto se marker vremenom skida polako,inace je dobra fora za experimentisanje pa mozes da kombinujes boju koju hoces za vrsni deo.... ja sam to uradio iz prostog razloga jer sam bio znatizeljan a i struna mi je vec bila stara...

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Najzad sam naso malo vremena da se posvetim ovom farbanju. Hteo sam ofarbati dva kanapa, jednom samo glavu a drugog celog osim zadnjeg taperinga da bi lakse video prelaz. U pitanju je GL force koji je relativno lak.

Prateci pomalo kako su to vec drugi radili a i uputstva sa kutije, evo sta sam ukratko radio ( naravno zena je na posao)  :lol:
U jednu serpicu sam stavio sasvim malo mlake vode i delove kanapa koje sam hteo obojiti. Pomesao sam 130 gr soli sa jednom kesicom boje koja tezi 4,5gr i sipao u jednu vecu praznu i suvu plasticnu kanticu. Sa druge strane sam u cajniku zagrejao 1L vode. cim je voda provrla sipao sam je u tu kanticu i dobro promesao da se so istopi. Zatim sam sipao tu vrelu vodu preko kanapa i stavio na ringlu. Sad mora da se neprestano mesa i da se pazi da ne provri. Dakle tu negde oko 90C. Cim sam bio zadovoljan bojom, prebacio sam oba kanapa u hladnu vodu, izvadio, dobro prebrisao, namastio i posle poliranja prebacio ih na cekrke. E sad nadam se da nece biti prehladno sutra tako da cu ih isprobati ispred kuce.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Koliko mogu da osetim razliku medju prstima, prezadovoljan sam ucinkom.... :D

Vrh Dno