Farbanje musicarskog konca

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
                    Pre dvadesetak dana smo poceli da se skupljamo u sportsku halu zadovoljstva svega rad. Uhvatio dobrano minus, sneg i led na sve strane anegde mora da se baca. Sto se mora , nije tesko... :D
                  Za ovakve skupove koristim Visionov kanap Extrem distance. Al ne lezi vraze, stavljajuci kanap na masinicu vidim da se sav izuvrtao. Bio je  ociscen i namazan ali opet.... stajao je na svojem kalemu celu godinu i sav se izuvrtao, ko spirala.
                  Prvo sam pomislio da ce se malo ispraviti tokom bacanja i da cu ga samo zategnuti rukama i da ce biti ok. Al nema sanse. Ko praseci rep. bacaj, bacaj i na kraju takav cvor od slobodnog kanapa da sam morao da sve samo namotam na masinicu i pozajmim od prijatelja drugi za jos nekih zadnjih pola sata bacakanja.
                  E reko: Ides ti na kuvanje!
                  Tako i bi. Lepo sam ga razmotao i spremio da se iskuva malo i da omeksa. Eh da imam i malo farbe pa da ga i zasarenim- mislim se tako. Kad se setim da imam farbu za jaja. He, he, he.... Aj rekoh da probam pa sta bude ionako ne pecam njime, pa i da se osteti, nema veze.
                  Uzmem dve kesice Lila boje, stavim u skoro kljucalu vodu, malo soli, i ubacim kanap smotan u malo vece namotaje.
                  Bio je na vatri oko 5-7 minuta tj, na oko 90 stepeni.
                  Skinem sa sporeta, u hladnu vodu, lepo osusim i namazem. Samo dok sam prolazio kanapom kroz krpu ostajalo je malo traga od boje, posle ni traga.
                  Sledeceg puta sam izasao sa ljubicastim kanapom na cudjenje sviju :D . Kanap se sav ispravio. Ni jedne spirale vec je lezao sasvim dobro u velikim, normalnim krugovima.
                Nista od stabilnosti nije izgubio. cak sta vise, mislim da se mnogo bolje ponasao u vazduhu. nije bilo ni trfaga od boje na prstima dok sam povlacio haul, tako da mislim da se nece ni u vodi izgubiti.
                Sad kad sam video da je sasvim ok farbati ga farbom za jaja, zao mi je sto nisam pomesao zutu i crvenu i u tu boju da ga ofarbam :doh:
                sve u svemu, prezadovoljan sam  ;) 

Prilozi

• CIMG0782.JPG
    CIMG0782.JPG
    50,4 KB · Pregleda: 262
  • CIMG0781.JPG
    CIMG0781.JPG
    56 KB · Pregleda: 221

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Jebacka boja... nema sta.

...mene sta tu interesuje, nisam se dublje upustao u to a eto voleo bih da znam. Nesto bi tu trebalo da ima...

Da li i ako da, do kojih deformacia u strukturi kanapa dolazi usled izlaganja velikim temperaturama.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Dolazi do promene  molekularne strukture coatinga ali vlada misljenje da je ta promena pozitivna. Naravno misljenje na bazi iskustva i prakticne primene. 

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Poznato mi je to za "kuvanje" musicarskog kanapa ali na manjim temperaturama i radi samo omeksavanja, eliminisanja memorije ako je bas otisao kanap u q.... Temperaure su taman toliko da mozes ruke da drzis a da se ne poparis. U toj varijanti nece doci do takvih poremecaja u molekularnoj strukturi koje ce se odraziti na osobine kanapa (plovnost, elasticnost, fleksibilnost, trajnost). Na visim temperaturama pretpostavljam da ce doci do promena ko koje ce uticati na ove osobone, mozda samo eto estetska ode u +  :) .

Nisam nikada ovo radio i iznosim pretpostavke od onoga sto sam saznao citajuci. 

Vrh Dno