FF destinacije na jadranu

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Ne ide mi ovo more iz misli, evo vec ponoc je prosla  :nowink: :doh:

Opet sam se setio mog davnog poseta u CG Sutomore...Non stop sam bio na divljoj plazi, kakvih dva tri km od mesta po mom secanju. Non stop sam ronio, skoro non stop. Video sam svakakva jata svakojakih riba...među njima i ove što nas zanimaju...grabežljivice...ma svega i svačega a nisam išao dublje od 5m...jato lica skoro uz samu obalu...zaronih na tih 5m i ugledah hobotnicu i to poveliku. . . . stvarno bogat kraj ribom... taj kraj bi baljalo posetiti ff opremom pa eto kom je blizu preporučujem vam Sutomore i divlju plažu...iza nje ima jedna veča uvala i isto bi mogla biti zanimljiva ali ovde na divljoj plaži ima sve što vam treba a područje nije golemo za pretraživati...koliko se sečam. Ima tu istruje i ovakvog dna i onakvog...mešovito područje bogato svakakvom ribom.

 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Poruke
3.918
Broj reagovanja
17
Ove godine,nakon deset godina, i služenja vojnog roka u Tivtu,ponovo idem u Bokokotorski zaliv!Biću na relaciji Bijela,Žanjice,Tivat...
Ozbiljno razmišljam da ponesem mušičarski pribor.Sećam se nepreglednih jata cipola kojima bih mogao da bupnem nekog neotežanog gamarusa,za grabljivice imam gomilu strimera,svega imam...
Ipak,interesuje me kolika je realna opasnost da u dvonedeljnom korišćenju mušičarskog pribora,oštetim sam komplet,štap,čekrk,struna.Čitao sam ovde razna iskustva,ali mo nije potpuno jasno kakvo bi održavanje bilo potrebno da ne upropastim pribor.Komplet ribanje  pribora posle svakog ribolova se nameće kao najbolja solucija!
 

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Poruke
3.054
Broj reagovanja
842
Cipolima ne moraš bacati gamaruse nisu to babuške :nowink:
Imitacije pahulje kruha su najbolje još kad malo prihraniš bit će šou a borci su izuzetni.
A za predatore ćeš ti sam odonetnnuti šta kako treba bacati općenito lubin je dosta sličan smuđu samo lukaviji i oprezniji nebrojeno puta. Mislim da bi ti iglice mogle pružiti dosta užitka ali i frustracija jer ih nije nimalo lako zakačiti normalnom udicom radi njihovih tvrdih kljunova.
E sad ono šta si pitao najbolje poslje ribolova kompletan pribor rastaviti i potopiti u kadu 5-10 min i sol će da se otopi :whistle:
 

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Poruke
616
Broj reagovanja
0
NE vidim kako moze moze stap da se osteti, cekrk je druga prica! Mada iz mog malog varalicarskog iskustva sa mora mogu ti reci da ja nista nisam ni isparao posle tih morskih pecanja i masinama nista nije falilo!

Sto se tice morskih riba evo nekog mog iskustva sa mora i to isto iz Bokokotorskog zaliva. U najlepsem secanju mi je ostalo pecanje palamida i ako bi to uspeo da ponovo dozivim ali na fly to bi bilo fenomenalno! Problem je sto su se drzale daleko od obale mada su u par situacija prilazile na 30 metara od obale sto je boljim bacacima u dometu. Te ribe su fenomenalne i po brzini i snazi ne mogu se porediti ni sa jednom slatkovodnom ribom! Ja sam hvatao ribe od 1-2 kg a kada sam prvu ribu zakacio mislio sam da imam ribu od bar 4-5 kg, fenomenalni borci.. Brancine sam vidjao i jurio oko molova ali su ignorisali moje varalice. Od ulova sam jos imao i jednu divlju-bluefish od oko 1 kg i to je skroz luda riba toliko je iskakala da je maltene bila vise u vazduhu nego u vodi. Mislim da Boka moze da bude jako zanimljiva za flyfishin ako se bude dovoljno uporan i ako se ima malo srece da naletimo na ribe.
Znam da neki lokalci u Boki uspesno pecaju na fly plave ribe!
 

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Poruke
1.127
Broj reagovanja
122
Lokacija
Niš
Najveća greška koju možeš da napraviš kad ideš na more je da ne poneseš mušičarski pribor. Ja sam se jednom zajebo... Pre 6-7 godina sam zadnji put bio u CG, Boka, Risan. Mušičarski pribor nisam poneo, misleći šta ću da pecam s njim ali sam zato kupio bolonjez, mašinu i ostalo da sa doka pecam bukve i cipole. Kolko sam pogrešio, video sam već prvog jutra otvarajući žaluzine u pola sedam ujutru (čari letovanja u CG - ustajanje u cik zore da natočiš vodu  :doh:).
Elem, pogled na more odmah ispod i imam šta da vidim... U svakom trenutku 10ak jurki na 10-15m od doka. Brancini, 500gr do kilo, kasnije sam prokljuvio da veći prilaze u sumrak al ne jure tako vidljivo. Zicer jbt, a oprema 500km daleko... I tako, svako jutro, narednih 20ak dana.  :'(

 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Poruke
3.918
Broj reagovanja
17
Znam dosta dobrih mesta u Boki,bio sam mornar tamo,ni za živu glavu ne bih ostavio pribor kod kuće.Jedino mi je  bio problem uticaj soli na pribor!
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Hahaha alal ti bilo lepo!!!! :D ja na more ako krenem bez pribora nema sanse. Ako pribor nije bas za slanu vodu pametno ga je oprat jer posle moze so da uradi svoje, malo po malo. Korozija....ako je pribor primeren I za more onda neke posebne nege ne treba previse.
 

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Poruke
1.127
Broj reagovanja
122
Lokacija
Niš
Što se soli tiče, mislim da nema nikakve opasnosti. Sad u Grčkoj sam pecao sa freshwater priborom, ništa mu nije falilo, tek sam u Nišu istuširao štap i čekrk i konac, sve djuture... Ajd da kažemo da je "naše" more slanije, pa ne bi bilo loše da posle svakog pecanja samo ispereš pribor u slatkoj vodi.
 

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Poruke
507
Broj reagovanja
145
Cak i cekrk striktno namenjen slatkovodnom musicarenju (recimo stari Orvis CFO) sasvim dobro funkcionise, ali pod uslovom da se odrzava-redovno ispira posle ribolova. S druge strane, i najskuplji cekrkci (Tibor, npr.) podlezu koroziji ako se ne ispiraju.

Ispiranje pribora je jedna od onih stvari koja neizostavno ide uz SWFF. Najlaksi nacin da se ispere pribor je da se ode pod tus i to zavrsi dok se tusiramo posle ribolova. Neki proizvodjaci cekrka, narocito novih modela sa "sealed drag" mehanizmom, upozoravaju da se cekrk ceo ne potapa u slatku vodu da bi se oprao od soli. Razlog za ovo je sto potapanje hoce da "pogura" kristale soli u kuglicne lezajeve, odakle ne moze da se ispere i sa vremenom dolazi do problema sa cekrkom. Mnogi ribolovci rade bas ovo, ne shvatajuci u cemu je problem.

Najbolji nacin da se ispere cekrk je sledeci:
- odmotajte celu strunu
-stegnite kocnicu cekrka na max.
-isperite cekrk i strunu pod mlazom vode, sapunjavim sundjerom (bez potapanja)
-ako cekrk nije ispiran nekoliko dana i ima kristalizacije od soli, stara cetkica za zube to fino skida
-posle otpustanja kocnice i namotavanja strune na cekrk, ostavite da se dobro osusi pre vracanja u futrolu



 

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Poruke
1.165
Broj reagovanja
0
:doh:Ženu i decu ostavi kući... pa pecaj ko čovek... :D :D
Idi čoveče uživaj sa klincima u kupanju, šetanju, sladoledu, ladnom pivu, suncu.... isteraj dunavsku vlagu iz kostiju.
Ponesi pribor obavezno, ali ćeš pecati jednom ili dva puta najviše.
Samo koliko da te mine želja.
I što se tiče ulova - more su crnogorci tako ispraznili da nema ni školjku da vidiš.

 

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Poruke
3.721
Broj reagovanja
133
Lokacija
Pančevo
Rancic je napisao(la):
...Idi čoveče uživaj sa klincima u kupanju, šetanju, sladoledu, ladnom pivu, suncu....

Bravo :yeswink: I ponesi pecaljke da klinci hvataju šarene ribice na plovak i hleb i čuvaju u plastičnoj kofi, to im je jako zabavno :tbumb:
 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Poruke
3.918
Broj reagovanja
17
Naravno,ja sam veliki ljubitelj mora i izležavanja na suncu,pivarka,uveče špricer!Mušičarski pribor je tu tek onako,ako se zalomi da izletim neko jutro!Mada,idem sa pašom i svastikom,a paša mi reče da u zalivu,sad baš i nisam siguran gde je to,moguće negde oko Radovića,postoji rečica koja se uliva u mora,a puna je pastrmke! :eek:Koliko je ovo istina,videću,on kaže da godinama odlazi kod prijatelja koji ima kuću na obalama rečice i da je nebrojeno puta jeo pastrmku odatle!
 

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Poruke
4.097
Broj reagovanja
295
Lokacija
Svrljig
Neznam za te pastrmke u okolini Radovića ali znam za plažu PLAVI HORIZONT. E tamo slatko da se napeca čovek rano ujutru i kasno poslepodne kad se raziđu turisti. Plaža se nalazi u neverovatno lepom zalivu koji je veoma plitak, najdublje je oko 2m. Mušičarenje je moguće i sa obale i iz vode, zagazi se 20-30m od plaže i voda je tu do kolena bila kad sam ja bio, e odatle može da se zabacuje u krug na sve strane, ribe ima puno, kako se koja zove zove pojma nemam.
 

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Poruke
1.165
Broj reagovanja
0
Te godine kad je otvoren hotel "Plavi horizont" u Pržnu, prvi gosti su bili - 350 Čehinja. Sve između 16 i 40 godina.
Brate, kakav je to ribolov bio.
 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Poruke
3.918
Broj reagovanja
17
Bio sam nekoliko puta na horizontima,fantastična uvala,samo je plićak.Nisam se ni kupao,više smo udarali pivo sa nekim klasićima koji su završili u kasarni koja je neposredno iznad!Postoji prelepa staza kroz šumu sa desne strane!
 
Vrh Dno