FFF- Federation of fly fishers

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
FFF je je medunarodna neprofitabilna organizacija osnovana pre 43 godina sa ciljem da musicarenje unapredi kroz ocuvanje zivotne sredine, obnavljanje i edukaciju.
Ideja o nastanku organizacije se rodila na tlu USA jos 1960 , ali je prva zajednica osnovana u junu 1965 i bila je to zajednica koja je u startu ukljucivala klubove sa obe americke obale.
Jedni od osnivaca su bili Lew Bell i Lee Wulff koji je i predlozio musicarski cekrk za amblem federacije.
U statutu federacije njeni ciljevi su:

a) Ocuvanje i unapredenje musicarenja kao  umetnosti,nauke i sporta i najzabavnijeg vida pecanja koje je ujedno i najprihvatljivije iz ugla ocuvanja riba i voda.

b) Da bude glas musicara

c) Da promovise ocuvanje rekreacionih resursa

d) Da olaksa i unapredi znanja o musicarenju

f) Da siri duh prijateljstva medju ribolovcima bilo gde

g) Da uspostavlja i cuva veze sa drugim organizacijama ribolovaca kao i sa vladinim agencijama koje su zaduzene za ribolovacka i pitanja ocuvanja prirode

h) Da informise redovno svoje clanstvo

Ovo bi u kratkom bio moj slobodan prevod kratke istorije FFF sa njihovog zvanicnog sajta.
Inace evo jos par podataka  o jednom delu organizacije koji se bavi Fly Castingom kao bitnimm delom musicarenja.
FFF ima instruktore na svim kontinentima , koji su podeljeni u CI -Casting Instructor, MCI-Master Casting Instructor, THCI-Two Handed Casting Instructor
Posebno telo u okviru organizacije je Casting Board of Governors - CBOG .
CI ima oko 1400 , MCI preko 200 , THCI 58 , CBOG 30.

Lee Wulff, Joan Wulff, Mel Krieger, Bill Gammel,Bruce Richards,Lefty Kreh, Gary i Jason Borger i  jos mnogi mnogi drugi iz cijih knjiga i video izdanja uce musicari celog sveta.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
St.Igor je napisao(la):
a) Ocuvanje i unapredenje musicarenja kao  umetnosti,nauke i sporta i najzabavnijeg vida pecanja koje je ujedno i najprihvatljivije iz ugla ocuvanja riba i voda.

Morao sam da citiram ovu kvalifikaciju !  :tbumb: kako mi je milo oko srca  8)

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Hvala za info Igore,

Nigde na Internetu nisam uspeo da nađem razlog odvajanja EFFA (European Fly Fishing Association) iz FFF (Federation of fly fishers), ako su uopšte ikada i bile zajedno?

Voleo bih ako bi neko mogo da napravi poređenje ove dve organizacije. Nažalost nismo mnogo slušali o FFF pre jer je jednostavno EFFA mnogo zastuljeniji na našim prostorima.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Do pre par godina postojalo je FFF i njen sastavni deo FFF Europe. Deo instruktora iz FFF Europe je odlucio da se odvoji i osnuje samostalnu evropsku organizaciju EFFA sa svojim ciljevima, planovima i ostalo.

Eh ta politika, kao i svim sverama zivota i o tome bi se moglo u nedogled.

Za nas musicare, pocetnike, napredne, ekperte obe organizacije su dobre jer doprinose razvoju zdravog pogleda na ocuvanje prirode: reka, predela oko reka, ribljeg fonda, edukaciji svih kako ribolovaca tako i ljudi van ribolova, edukaciji svih u FC i mnogim drugim stvarima.

Principi FC su isti pa postojalo 100 organizacija i skola to se nece promeniti. acceleration, stop, stroke, mend, cast, bend, load.... i hiljadu drugih stvari.

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
sad mi nije jasno-postoje li master instruktori za musicarenje  dvorucnim stapovima,  neka gornja objasnjenja  su mi nejasna

a kad je ovakva politika organizacije sto se ne uvrsti obaveza  da  svetska/evropska organizacija, ili  innstruktori  pojedinih zemalja,  prevedu makar musicarsku terminologiju, ovako kao da je to nuklearna fizika kao sto rece nedavno jedan moj prijatelj.Tako ispada da instruktori to poloze, sto znam da nije lako jer  ima mnogo odricanja, i  sledi da se sami rvemo, kako koji moze, a oni-instruktori, mozda nenamerno, podgrevaju vatru. Dakle i knjige, suprotno dobronamernim  forumskim pricama, imaju ili bi trebalo da imaju poprilicnu ulogu-  8)

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Ispit za instruktora TH je dovoljno tezak i kompleksan da je po mom misljenju u rangu masterskog ako ne i tezi , mada ja ne kapiram za sta sluze ti dvorucni stapovi, ;) i kome to jos treba.
    A sto se tice prevodjenja , to je vrlo nezahvalan posao i ne znam kolko je vredan truda ovako u forumskim uslovima, mnogo definicija nije usvojeno ni u samim organizacijama, o mnogima se jos vode rasprave a neko to treba jos i da prevede.Primer za to je i prevod pismenog testa na polaganju za CI, verujte da sam bolje razumeo pitanja na engleskom nego li prevod iako se covek koji je prevodio svojski potrudio da to bude ok.
  Knjige da, lepo bi bilo da imamo prevod nekog FF pisanog dela ali mislim da tek tu ima mnogo posla, i da je tek to utopijski posao, i misljenja sam i da ih delis besplatno posle svega ne bi se proslavio :D

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
siguran sam u to sto kazes  o dvorcnjacima, ruku na srce valjda sto sam davno poceo sa ovim klasicnim, pa i meni je to nejasno. ali eto djole to svakako drukcije vidi, ... i mnogi drugi.
taj posao  je pionirski i nezahvalan, hvala na iskrenosti, s druge strane mala smo drzava/drzave/ za to.

Vrh Dno