fly tying kits

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Svi ste vi pooodavno poceli da motate izgleda mi, pa sad zajebavate coveka jer ste i sami zbunjeni :-[

Evo posteno sta musicaru treba na pustom ostrvu, pa da vidimo sta kazu iskusniji od mene:

- sedlo petla x 2-3 kom zbog razlike u bojama - od 5 do 50 eura
- fazan rep - par pera   (svako ce ti dati besplatno)
- paunov rep - par komada (-//-)
- cdc 2-3 boje  -  oko 200-300 din kesica
- set dabinga (20ak boja)  -  jeftino
- zecija dlaka u par nijansi
- set zica i konaca za porebravanje  - jeftino
- par osnovnih konaca razlicite debljine (brao boja univerzalna, kasnije i ostale boje) - jeftino
- set konaca za telo - jeftino
- malo policelona - jeftino
- srnece krzno  - jeftino

Sa ovim pravis par stotina vrsta musica!

Brdo udica, alat vec imas i samo napred!
Raznolikost materijala koriscenih za motanje musica je proizvod "umetnicke", slobode svakog vezaca ponaosob. Videces jednu te istu musicu u 1000 razlicitih varijanti izrade. To su improvizacije na zadatu temu, experimentisanja, igrarije i masta. Spontano ce ti dolaziti ideje koje materijale dalje da nabavljas.
Razni materijali su ti svakodnevno dostupni a da to nisi ni primetio. Recimo kada dama u tvom zagrljaju pomisli da joj odgrizas masnicu sa rublja u zanosu strasti, zapravo nezna kakva ce to krilca na musici da budu, sljokice joj nestaju sa torbice pod nerazjasnjenim okolnostima - oci za strimere, razne kicanke - telo nimfe, podloga za mis - policelon, sundjer od asrock maticnih ploca - telo mlade krompirove zlatice, filter cigarete, celofan sa cigara, kondomi, rukavice, stara bakarna licnasta zica, lak za nokte, stari AMBASADOR cebici :) .......

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
compshop je napisao(la):
Svi ste vi pooodavno poceli da motate izgleda mi, pa sad zajebavate coveka jer ste i sami zbunjeni :-[

Evo posteno sta musicaru treba na pustom ostrvu, pa da vidimo sta kazu iskusniji od mene:

- sedlo petla x 2-3 kom zbog razlike u bojama - od 5 do 50 eura
- fazan rep - par pera   (svako ce ti dati besplatno)
- paunov rep - par komada (-//-)
- cdc 2-3 boje  -  oko 200-300 din kesica
- set dabinga (20ak boja)  -  jeftino
- zecija dlaka u par nijansi
- set zica i konaca za porebravanje  - jeftino
- par osnovnih konaca razlicite debljine (brao boja univerzalna, kasnije i ostale boje) - jeftino
- set konaca za telo - jeftino
- malo policelona - jeftino
- srnece krzno  - jeftino

Sa ovim pravis par stotina vrsta musica!

Brdo udica, alat vec imas i samo napred!
Raznolikost materijala koriscenih za motanje musica je proizvod "umetnicke", slobode svakog vezaca ponaosob. Videces jednu te istu musicu u 1000 razlicitih varijanti izrade. To su improvizacije na zadatu temu, experimentisanja, igrarije i masta. Spontano ce ti dolaziti ideje koje materijale dalje da nabavljas.
Razni materijali su ti svakodnevno dostupni a da to nisi ni primetio. Recimo kada dama u tvom zagrljaju pomisli da joj odgrizas masnicu sa rublja u zanosu strasti, zapravo nezna kakva ce to krilca na musici da budu, sljokice joj nestaju sa torbice pod nerazjasnjenim okolnostima - oci za strimere, razne kicanke - telo nimfe, podloga za mis - policelon, sundjer od asrock maticnih ploca - telo mlade krompirove zlatice, filter cigarete, celofan sa cigara, kondomi, rukavice, stara bakarna licnasta zica, lak za nokte, stari AMBASADOR cebici :) .......

sve si coveku lepo napisao.svaka cast :tbumb: ali ispustio si po meni mozda naj vaznije  :doh: JAREBICU. materijal bez kojeg se ne moze.

vladan

Junior member
Učlanjen(a)
24.05.2008.
Broj reagovanja
0
Hvala vam puno na spisku potrudicu se da narucim sve sto ste mi napisali!Cak cu sutra i da idem u jedan shop u centru londona koji je bas specijalizovan bas za ff!Ipak je bolje da ponesem spisak verovatno ce mi radnici pomoci oko kupovine!Bolje je nego sam mesati po internetu!Joj al se ostrim!
A uzgred pastrmka i kalifornijska su prioritet mada nebi hteo da izbegnem ni lipljane ni klenove,stukice ,bodorkice i sl. jer sam dosta ranije lovio na plovak pa znam da svaka riba moze da ti priusti odredjenu vrstu uzivanja!To verujem da Mix vrlo dobro zna a i drugi koji su svastari!Vec sam pitao da li neko nesto zna o PIRAHNA udicama ali mi niko nije odgovorio jel je imao iskustva sa istim!
Javljam se sutra sa izvestajem sta sam sve nabavio!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Imaš ovde na sajtu sve što te interesuje za ribe koje si naveo,polako čitaj,gledaj...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Za suve muve za pastrmke, crvenperke i bodorke kupi samo jedan Metz skalp boje grizli, jedan indijski skalp braon boje, jedan osnovni konac braon boje firme Danville, dubbing dispenser od antrona i beli poly yarn.
To će te koštati između 30 i 40 funti, a nijedan od nabrojanih artikala sasvim sigurno neće da ti bude suvišan.

vladan

Junior member
Učlanjen(a)
24.05.2008.
Broj reagovanja
0
Epa sve ste mi napisali i potrudio sam se i da kupim ali tek sam sad ukapirao sta je metz!Ja sam mislio moze bilo koje perje!Reko perje je perje ne moze nista drugo da bude, kad ono malo ...
Hteo sam da kupim po jednog metz- kao sto mi rece Mix kad ono jedan kosta 60 funte!Pa nije li malo mnogo i kakva je to zivina kad jedan moze toliko da kosta!Daj te braco onda da cela srbija cuva kokos!
Sad sam se razocarao !Imam i dubing od zeca i antron,udice,chenille,konce svih vrsta,lak u 4 boje,dlaku zeca i jelena,zlatne glave u 5 velicina,fazane, paunove,20 vrsta cock capes-a i nemogu vise da se setim! Puko sam nekih 150 funti!
Jos samo da kupim ona dva tri metza pa onda sve u p . m ...
Ja ne znam ko je ovde lud i pitam se da li ovde ima kraja!

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
vladan je napisao(la):
Epa sve ste mi napisali i potrudio sam se i da kupim ali tek sam sad ukapirao sta je metz!Ja sam mislio moze bilo koje perje!Reko perje je perje ne moze nista drugo da bude, kad ono malo ...
Hteo sam da kupim po jednog metz- kao sto mi rece Mix kad ono jedan kosta 60 funte!Pa nije li malo mnogo i kakva je to zivina kad jedan moze toliko da kosta!Daj te braco onda da cela srbija cuva kokos!
Sad sam se razocarao !Imam i dubing od zeca i antron,udice,chenille,konce svih vrsta,lak u 4 boje,dlaku zeca i jelena,zlatne glave u 5 velicina,fazane, paunove,20 vrsta cock capes-a i nemogu vise da se setim! Puko sam nekih 150 funti!
Jos samo da kupim ona dva tri metza pa onda sve u p . m ...
Ja ne znam ko je ovde lud i pitam se da li ovde ima kraja!

Kraja  :nowink: tek si počeo  :bleh:

vladan

Junior member
Učlanjen(a)
24.05.2008.
Broj reagovanja
0
Ima li negde ovi metz-evi malo jeftiniji ?Mozda u US ili CH?

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
vladan je napisao(la):
Ima li negde ovi metz-evi malo jeftiniji ?Mozda u US ili CH?
Sta ti je Srbin, odma hoce da valja britancima perje ispod ruke....Sram te bilo! Ako saberes postarinu, carinu (ako ide iz neevropske drzave), ecs dodje ti na isto. Isprsi se, ionako ce ti ta sedla potrajati. A kada dodjes u Srbiju bato, kupis nekoliko onih jeftinih po 400-500 din pa miksujes.  Sad mozes i tu da pridavis nekog petla, al postoji bojazan da ce te komsije prijaviti policiji za nehumanu likvidaciju 'tice :) 
Ako nas prime u tu daleku nam evropu, nekoliko clanova ovog foruma ce da izvrse samoubojstvo  :D

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Vladane, dobrodošao.
Znam kako ti je, i ja sam početnik i znam dobro  šta te sve muči.
Ima more materijala i literature, pa ako te "povedu" oči - najeb'o si. A počeo si kako vidim. Ja sam se zahvaljujući nekim ljudima sa sajta na vreme zaustavio.
Ukoliko imaš vremena natenane čitaj forum - ima sve što ti treba da znaš šta i kako može da se koristi.
Lepo ti je "Compshop" napisao šta ti sada treba - ne preteruj sa materijalima. Možda ti je najpametnije da kontaktiraš nekoga na forumu u koga, nekako, stekneš nejviše "poverenja" i ko piše o ribolovu onih riba koje ćeš ti da loviš. Pomoći će ti sigurno.
Postoji hiljade i hiljade muva, recepata,slika - iskustva su različita, pa moraš sam da razdvojiš šta su varijante čega - koliko ribolovaca toliko iskustva i varijanti iste muve - samo te zbunjuje.
Koje ribe ćeš i na kojim vodama da loviš - tamo idi i nađi nekog ribolovca  da ti pokaže.
Knjige i filmovi su pomagalo da vidiš kako izgleda, ali mnogo zbunjuje jer su to snimili vrhunski mastori sa vrhunskim alatom od xx evra koji mi još neznamo dobro da koristimo i sa materijalima koje mi nemamo (samo pet šest skalpova i sedla raznih boja, plus svašta još) od isto xx evra.
Na filmu Oliver Edvards vezuje tako lepo i prosto da je milina - ali kad sam uzmeš alat u ruke i kreneš - nema pojma - izgleda komplikovano u p...m..... kidam konac, spada dabing, mnogo dabinga pa nemože da se odmota i da se skine, legne pero preko muve, pokrijem okce udice, sve se vrti oko udice, ubo sam se milion puta, ......sto muka - debelo, neproporcionalno, veliko, smešno....upropašćen dobar materijal, vreme i živci...dođe čoveku da sve baci kroz prozor, pa da i on skoči za njim. Onda popiješ jednu domaću da smiriš živce pa "Jovo nanovo". Tako do 2,3,4,5 ujutru - danima (noćima).  :'(
Tek kad mi je nekoliko ljudi sa sajta ("Uživač", "100ka") poslalo svoje muve i strimere i kada sam od Gorana ("Strashni") video vezivanje "uživo" tek mi je tad mnogo što šta postalo jasno. Svima sam im veoma zahvalan.  :yeswink:
Ja sad, tek posle tri meseca, vidim šta sam vezivao gledajući slike sa sajta - nemaš osećaj stvarnih dimenzija - nije napisano i zaključiš da je na udici 10, a ona se ne pravi na većoj od 16 ili 18 - katastrofa.
U početku nisam video da mnoge muve liče na bilo šta, a kao imitira insekta. To je bilo najgora frustracija - što muva izgleda tako i lovna je - svi je hvale - "isti insekt", samo ja ne vidim nikakvu vezu izmedju nje i insekta koga predstavlja.
Prosto se pitam dal' sam tad bio retardiran.  :doh:
Sad sam rasturio devedeset pet posto onoga što sam vezao - jebiga ...svaki početak je takav - težak - kad te kako ti rekoh na početku - "povedu oči".
Izvinjavam se majstorima sa sajta za ovo davanje saveta, ali mnogi su zaboravili svoje početke - kad od ništa treba da napraviš nešto, a nemaš, neznaš i nema ko da ti pokaže.  :-X
Pozdrav i srećno ti bilo

vladan

Junior member
Učlanjen(a)
24.05.2008.
Broj reagovanja
0
Evo pre nekih 2 nedelja sam kupio stegu i neki materijal i poceo da pravim neke muve i evo sta sam napravio !Znam da nisu neke ali sam se trudio !Sto bi rekli: prve muve" bacaju se u vodu  :D!!!!
Tek se  ucim ali bice, za jedno godinu ,dve...

Prilozi

• DSC00034.jpg
    DSC00034.jpg
    34,4 KB · Pregleda: 195

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
vladan je napisao(la):
Evo pre nekih 2 nedelja sam kupio stegu i neki materijal i poceo da pravim neke muve i evo sta sam napravio !Znam da nisu neke ali sam se trudio !Sto bi rekli: prve muve" bacaju se u vodu  :D!!!!
Tek se  ucim ali bice, za jedno godinu ,dve...

Šta im fali? Na takve Englezi razbijaju pastrmke ;).

Vrh Dno