Nema lepšeg perioda za mušičarenje od vremena gaže (nja) bez čizama i kombinezona. Po mom iskustvu to počinje oko 20. maja, a završava se oko 1. oktobra. Naravno, ovo se odnosi na reke,bare i jezera čija temperatura vode se u tom periodu kreće između 20 i 30 stepeni Celzijusa. Klenovske vode Srbije su upravo takve. Zapadna Morava, Južna Morava, Timok, Pek, Nišava... su reke iz kojih kupači ne izlaze iz vode tokom celog leta. Normalno, ni većina ribolovaca nema razloga da navlači gumene, neopren ili dišuće kombinezone. Dovoljne su patike, a najbolje je da to budu baš onakve kakve se i preporučuju za toplovodno mušičarenje.
Ako nemate gde da kupite ovakve ili su vam preskupe, postoji vrlo dobra zamena. Patike za zemljoradnike, koje kao da su napravljene za gažu. Ja sam, pre nekoliko godina pošao u ribolov zaboravivši patike. Morao sam da smislim nešto na brzinu i, na buvljaku, u jednom malom mestu, kupio sam ove seljačke gumenjake. Odmah mi je bilo jasno da se radi o idealnoj obući za ribolov. Od tada sam pocepao nekoliko pari, a novu modu sam proširio na bar dvadesetak mušičara. He, he, sada možete videti inženjere, profesore i političare u "zemljoradničkoj" obući. Mislim da koštaju oko 5 eura.

Ako nemate gde da kupite ovakve ili su vam preskupe, postoji vrlo dobra zamena. Patike za zemljoradnike, koje kao da su napravljene za gažu. Ja sam, pre nekoliko godina pošao u ribolov zaboravivši patike. Morao sam da smislim nešto na brzinu i, na buvljaku, u jednom malom mestu, kupio sam ove seljačke gumenjake. Odmah mi je bilo jasno da se radi o idealnoj obući za ribolov. Od tada sam pocepao nekoliko pari, a novu modu sam proširio na bar dvadesetak mušičara. He, he, sada možete videti inženjere, profesore i političare u "zemljoradničkoj" obući. Mislim da koštaju oko 5 eura.