Gde prestaje mušica?

Staniša

Senior member
Učlanjen(a)
17.01.2021.
Poruke
131
Broj reagovanja
119
Lokacija
Kragujevac
StrimerI? Squirmy worm? Balza ili drugo drvo? Metalni propeleri za bassa? Imitacije miševa i silikonski repovi za štuku?
Da li je mušičarenje manje mušičarenje ako koristimo materijale poput silikona, gume i plastike za pravljenje imitacija? Zbog čega?
Interesuje me VAŠE mišljenje oko toga gde mušica prestaje da bude mušica i zašto?
Dakle, nije bitno šta neka asocijacija ljudi u pantalonama sa tregerima kaže, nego čisto da vidimo gde svako od nas nalazi užitak u vezivanju
i pecanju.
 

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Poruke
1.699
Broj reagovanja
1.000
Lokacija
Svilajnac
Zašto ne ići u korak sa napretkom. Silikon, foam, guma, balza…super lepak… ne vidim tu ništa loše. Nigde ne piše da mora da je od pera i dlaka. Ako je tako onda se i Sawyer ogrešio sa čuvenim fazanovim repom zbog žice, mušicom koja je sama po sebi institucija, genijalno jednostavna. Pravljenje mušica je dovitljivost kako raspoložive materijale pretvoriti u veštačku imitaciju koja bi ribi bila interesantan zalogaj, tako ja to vidim. Nasuprot tome postoje one fabrički izlivene varijante npr silikonski skakavac na udici i to po meni više nije to. Ne vidim draži u tome iako će da lovi možda i bolje nego moj napravljen skakavac ali ipak bi mi to poremetilo raspoloženje i ubilo užitak dok mašem na reci.
 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
10.094
Broj reagovanja
1.130
Lokacija
Čačak
Mnogo siroka tema.... Npr squirmy jeste muva... Ali je mrzim 😂😂
Silikonske repove ne volim nikako... Al sam koristio... I korosticu...
Tmc je to lepo objasnio....
Lixno najvise uzivam kad su od prirodnih materijala... Moze po malo sintetike svakako.... Al ne previse... Stim da npr polipropilen mi je skroz prihvatljiv sto nema mnogo smisla....

Realno misljenje mi je prepuno predrasuda... Al npr vobler na kanapu to vec ne ide, spiner itd....
 

Staniša

Senior member
Učlanjen(a)
17.01.2021.
Poruke
131
Broj reagovanja
119
Lokacija
Kragujevac
@oholi Pa nije preširoka, vidiš da si uspeo sve da staviš u jedan komentar. :D :D :D
Ne dolazimo mi ovde do nekog "odgovora", samo da vidimo ko gde povlači granicu.To sam ja malo poetski formulisao pitanje.
Upravo to sam hteo sa čujem @TMc , gde prestaje uživanje u tome što radiš. Da, vezivanje je mušičarima ritual, to sa gotovim mušicama iz kalupa je bezveze.

Evo da i ja dam svoj odgovor: Na primer stalno koristim foam tvrdokrilce za klena, ali mi bude lepše kada ga upecam na neki pupu kedisa ili fazanov rep itd.
Volim da ima finoću izrade, onda mi upecana riba bude kao neka nagrad za uložen trud. Ovi svi pomenuti materijali definitivno pokazaju vremenom svoju lovnost, ali ja ne bih bacao silikonske repove na primer, ili propelere. To mi odiše tim "PREmade" duhom i baš svodi celu mušicu samo na to - taj rep je poenta.Što se tiče žice kod fazana, mislim da je ona baš sa ukusom odradjena. Tu je, ali kao detalj a ne kao - ova žica je ključna stvar ove mušice. Svakako umesto nje može porebriti bilo čime.
I ja definitivno imam previše kontradiktornosti sa samim sobom, jer sam baš pre neki dan vezivao Copper Johna, koji je ceo od bakarne žice :D Haos...
 

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Poruke
1.585
Broj reagovanja
213
Lokacija
Morava..
U poslednjih 20 + godina najveca promena u fly tyingu je prelazak sa prirodnih na sinteticke materijale.
Za mene musica prestaje kada stavis propeler na strimera,to je vec neka vrsta varalicarenja i to bi bila moja granica u razmisljanju sta je fly a sta varalicarenje.
Sve ono sto si naveo u prvom postu,strimer (imitira ribicu), squirmy ( imitira larvu/glistu) , imitacija misa (imitira misa,koji pastrmka, stuka,bass uzima), sve ono sto imitira prirodnu hranu ribe i moze da se izimitira na udicui, to je to!
Ako se strimerima za basa, stuku dodaju silikonski repovi ili noge kod zaba od foama, to je skroz ok,jer to je deo imitacije i to bih def. svrstao pod fly fishing.
Nisam siguran da bi mogao da razlucim zadovoljstvo na osnovu cinjenice da je muva uradjena od prirodnih ili vestackih materijal ili ako je uhvacena na neuglednu ili proporcionalno savrsenu musicu, zadovoljstvo je zadovoljstvo, a najvece kada ribu vratis ..:)
Ali ne treba se ni ogranicavati i biti slep kod ociju,ako hoces da stavis propeler i bacas ga sa #9-10 stavi ga..:) .Ako ti to pricinjava zadovoljstvo i sa tim lovis ribu to je to.Zato je musicarenje tako zarazno i siroko shvacena tema, nema granice niti obaveze.Najvaznije je uzivat!
 

Staniša

Senior member
Učlanjen(a)
17.01.2021.
Poruke
131
Broj reagovanja
119
Lokacija
Kragujevac
Lepo obrazloženje, mada bih na kontu "imitacije nečega što je hrana" hteo da dodam par komentara. Mušice za lososa (salmon flies), na primer, ne predstavljaju ništa posebno, mada možda liče na sitnu ribicu ili pijavicu. Ti lososi se generalno i ne hrane, ali napadaju te mušice.A taj tip vezivanja je tradicionalan. U mojim očima, znajući sve ove činjenice, takvo mušičarenje bi mi bilo sranje i ne bih ga nikada upražnjavao.Takođe, atraktora poput pink boje, drečavo, UV itd se ne smatraju nekim jeresom, iako nemaju veze ni sa kakvom hranom u vodi. MIslim da je to siva zona, gde nema nekog opšteg otpora mušičara, za razliku od propelera za koji se svi slažemo da je bezveze. :D
Što se zadovoljstva puštanja i hvatanja ribe tiče - zadovoljstvo ribarenja je uvek tu, ja jednom godišnje idem i na fider i par puta na plovak. Ali mi je lično draže kada imam lepo vezanu imitaciju nečeg konkretnog iz prirode što sam video u travi ili pod kamenom. I kada sam to napravio uz pomoć krzna ili perja koje sam sakupio tokom paninarenja ili pecanja, osećam s da sam izistinski deo trofičkog piramide. Naravno, ono što ne mogu da nadjem, kupiću.
Što se spinera i propelera tiče, oni su verovatno najgenijalnija varka ikada. Nemaju veže apsolutno ni sa čim, a jako su lovni. Jednostavno i efektivno, odličan inženjering.
 

Sana

Senior member
Učlanjen(a)
18.12.2010.
Poruke
236
Broj reagovanja
294
Lokacija
Ključ, BiH
Ne planiram stavljati margine oko izbora materijala zato sto je prva navezana muha plod intuitivnog razmisljanja i izbora tada jedinog dostupnog materijala-prirodnog. Ne bojim se za buducnost prirodnih materijala jer je prirodni pigment nenadjebiv. Ono gdje stavljam tacku je da je musica musica dok god je rukom navezana samo zato sto je squirmy ili perdigon isprintan na nekom 3d printeru iza coska vec.
 

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Poruke
3.302
Broj reagovanja
201
Lokacija
Zvornik
Tek da vidite muke varaličara,pored UL pribora pojavio se NANO pribor a sanjim i takve "varalice".Iz ugla mušičara sam im dao smjernice i mnogi sada prave mušice-varalice.
Pretežno se lovi bijela riba ali i pastrmka.Nisam siguran za lipljena ali mislim da i njega na to love!
Tehnološki napredak je vidljiv zadnjih godina sve se brže mijenja,tako da se granice gube šta je šta!
Ja volim klasično mušičarenje.Jedna muva,standardna oprema.Od muva najviše koristim suve.Ako moram onda nimfa,a strimeri su mi tu da premostim dok mi se uslovi ne srede opet za suvu.Naravno ja sam se prilagodio mojim terenima.
 

Staniša

Senior member
Učlanjen(a)
17.01.2021.
Poruke
131
Broj reagovanja
119
Lokacija
Kragujevac
Vrhunsko zapažanje Tommy, varaličaranje babuške i plotice postaje novi hit! :D
Učestvovao sam na 2 UL kupa, pecanje klena i pastrmke, i mogu ti reći da se svi ozbiljni takmičari fokusiraju na udice sa tungstenom i silikonske nimfe/crve/šedove. Ja često bacam nimfe sa tungstenom 3.5-4mm i male strimere UL štapom na malim rekama, gde domet nije presudan. Definitivno je vodjenje nimfe ili strimera jako olakšano, i kontrola je bolja, finija.
Na kraju sam se ipak vratio na isključivo mušičarsku opremu, jer me mrzi da nosim 2 štapa sa sobom, i da bih vežbao bacanje konca, preciznost, mending itd.. Ali da, ta granica izmedju mušičarenja i varaličarenja se definitivno briše u mnogim pogledima.
 

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Poruke
637
Broj reagovanja
1.286
Lokacija
Đurđevac, Podravina, Hrvatska
granica bi bila kad mušica nije vezana na udici kao imitacija nečeg... možda i kutije od šibica... nevažno... tube su tu neka granica... usko gledajući...
široko gledajući mušica su svi mamci umjetnog napravljene što prezentiramo fly priborom... ja bi tu dodao opet korištenje udice, veznog materijala za pričvršćenje, konac, žica i sl.. i materijala kojim oponašamo neki dio imitacije... to bi po meni bila neka granica...
oponašamo, ne da koristimo orginalni dio nekog mamca kao dio naše mušice... nasuprot te granice, granica mušičarenja je daleko pomaknutija... koliko muha, kakva žnora, gdje smije biti otežanje, da li smije biti otežanje, indikator... najviše sa europskim nimfarenjem bez fly žnore... izbjegavanjem svih osnovnih segmenata fly tehnike, čak je lik sa sage esn štapom bacao plovčić i predotežanje od 2 grama, ko klasični plovak sistem... prvak jedne države u mušičarenju... deda koji celi život mušičari je bio učenik u toj priči... nije mu baš išlo... ali je učitelj lovio puno riba, pa je to htio i deda... za takav fly uopće nije potreban fly pribor... a kad koristi štap na kojem piše fly onda to je mušičarenje... neznam gdje su danas granice... tamo gde ih društvo u kojem živimo prihvača, ali sa raznim argumentima onih sa suprotnih granica i vrlo suprotnim mišljenjima...još ako nabadamo silikonske crve, skuhane od prirodnih organskih materijala i dodacima životinjskog podrijetla na male jig udice.. daleko je to onda od mušičarenja...možemo ga odradit i bilo kojim drugim štapom... granice danas ne postoje... da neko može da preparira insekte, rakove, ribe... i montira ih na udicu i zabacuje sage bolonjezom od 3,5 metra na kojem piše klasa 2 sa uvezenim fly vodilicama i fly rolom na kojoj je blinkeraška upredenica sa fluorokarbonskim predvezom i plovkom za detekciju griza.. da li bi to bila mušica... mušičarenje...vjerojatno bi bilo... kad bi svi napisali neke svoje granice.. odnosno kad bi svi usuglasili granice... tad bi one i postojale...
 

Staniša

Senior member
Učlanjen(a)
17.01.2021.
Poruke
131
Broj reagovanja
119
Lokacija
Kragujevac
@Mlinka Na kontu skuvanih crva sa primesama bih hteo da kažem samo da sam imao unutrašnji dijalog sa samim sobom - Zašto je sportskije da ribi prevarimo čulo vida nego čulo mirisa i ukusa? Naravno, nisam stigao do nekog pametnog odgovora, ali znam da mi se to ni malo ne svidja. Ako ću koristiti imitaciju koja izgleda, miriše i ima teksturu živog mamca, zašto se uopšte onda mučim? U tom trenutku mi već izgleda sportskije da jednostavno stavim živ mamac, bar moram da menjam kada ga riba pojede. Tako da meni to lično nije zanimljivo, mada imam drugare koji vole da naparfemišu mušicu i nadipuju silikonce.
@Sana tako je, prirodne kombinacije su izuzezne. Silikon ne valja ni u sise kad ide :D
 

neba

Full member
Učlanjen(a)
01.02.2014.
Poruke
904
Broj reagovanja
75
Prirodni materijali su mi draži, od veštačkih samo što baš mora, išao sam i u nabavku.
 

Prilozi

  • IMG_20211103_225629.jpg
    IMG_20211103_225629.jpg
    246,3 KB · Pregleda: 34
Vrh Dno