Gradac, reka snova

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Jedna od najneobičnijih pastrmki koje sam ikada uhvatio, gradačka mala lepotica bez ijedne pege!!! Ni crne ni crvene!!! Po svemu ostalom baš karakteristična za gradačke domaće ribe, verovatmo izmrešćena u Gradcu. Nije albino. Uhvaćena iznad Devojačkog vira, na mestu koje je potpuno bez hladovine, na otvorenom suncu.

Prilozi

• BezPega1024.jpg
    BezPega1024.jpg
    86,7 KB · Pregleda: 230
  • bezPega21024.jpg
    bezPega21024.jpg
    86,6 KB · Pregleda: 219

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Interesantno ... nisam nikad video da je baš potpuno bez pega.
Evo još jedne gradačke, davno uhvaćene ... ova je imala "najskromnije"  tufne od onih koje sam uhvatio.

Prilozi

• IMG_2119.jpg
    IMG_2119.jpg
    130,6 KB · Pregleda: 192

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Ajde Baki ne lupaj, pogledaj temu "najmanji fly ulovi", ovolika pastrmka uveliko ima pege još poodavno!!! Za 40 godina lovljenja potočnih pastrmkica ovakvu nisam video, inače sa 10cm su već skroz pegave!!!

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Evo jedne sa net-a...

Prilozi

• Brown_troutValleyCreek10-3-13NT.jpg
    Brown_troutValleyCreek10-3-13NT.jpg
    65,2 KB · Pregleda: 175

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Milanče je napisao(la):
Ajde Baki ne lupaj, pogledaj temu "najmanji fly ulovi", ovolika pastrmka uveliko ima pege još poodavno!!! Za 40 godina lovljenja potočnih pastrmkica ovakvu nisam video, inače sa 10cm su već skroz pegave!!!

Pre bih rekao da su se kalifa i "domaća" ukrstile. Takve ribe su po pravilu sterilne. Uostalom, opšte je poznato da ribe menjaju mimikriju u zavisnosti na okolinu. Ne verujem da ćeš ikada uhvatiti takvu ribu od 35-40cm.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
I sad si ti zaključio da se isto dešava i sa kalifom i potočarom... Vidovito, čestitam  :doh:

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Samo nisam isključiv. Svašta se dešava u prirodi. Npr...

Na nekim rekama je došlo do ukrštanja između potočne i kalifornijske pastrmke, pri čemu je jedna forma poprimila spoljna obeležja i ponašanje potočne, a prirast i borbenost kalifornijske. Sa sportsko ribolovnog aspekta to deluje kao dobra kombinacija, ali priroda se pobrinula da hibridi ostanu neplodni.

http://www.varalicar.com/ribe/kalifornijska-pastrmka/

Pa sad, kome verovati?

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ovo na Milancetovoj slici je kalifa, imao sam istu dilemu u Sloveniji na Savi Bohinjci, tamo je mnogo ovakvih pastrmki, lovili smo cak i od 10cm...Pojedinci pricaju da se mresti, ja im licno ne verujem jer nije zabelezeno da se kalifa bilo gde izmrestila kod nas u reci. Ribocuvar nas ubedjuje da je u pitanju kalifa koja se mresti jer nikada nisu ubacivali manje od 20cm, ako je 100% tacno onda se mresti jer odkud ribe od 10cm, meni i dalje zvuci neverovatno. Kasnije kako riba poraste dobija po bokovima onu pink boju, ali i dalje nema tackice, mnogo takvih riba smo ulovili.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Ne znam šta ste vi u Sloveniji hvatali, ali ovo je potočna pastrmka. Nađite mi jednu sliku kalife sa crveno obrubljenim masnim perajem i repnim perajem. JEDNU SLIKU SA NETA. I da, ne zaboravite da je jedan od osnovnih elemenata razlikovanja kalifornijske pastrmke od potočne ta da kalifa ima mnogo (crnih) pega na repu, a potočna ili uopšte nema ili tek poneku...

Prilozi

• BezPegaRep.jpg
    BezPegaRep.jpg
    17,4 KB · Pregleda: 147
  • BezPega2Rep.jpg
    BezPega2Rep.jpg
    18,3 KB · Pregleda: 125

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Mito imam slike upravo sam ih pregledao ali se ne vidi najbolje riba jer nisam slikao ribu vec ribolovca sa ribom pa se ne vidi bas najbolje da ti dokazem, a iste takve ribe smo lovili cak i sa skroz crvenim masnim perajem i sa zutim i narandzastim perajima, bez jedne jedine pege, velike koje smo lovili su imale samo malo jace pink bokove,  pravi steelhead samo bez pega...Jedna grupa ribolovaca koje ja poznajem je gore i zamolio sam ih da slikaju koju u krupnom planu. Meni ni danas nije jasno odakle i kako nastaje ova riba, ali je ima i to dosta i samo u Bohinjci.

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Koja je ovo pastrmka?

Prilozi

• JADRANSKA-linija-pastrmki.jpg
    JADRANSKA-linija-pastrmki.jpg
    49,7 KB · Pregleda: 162
Vrh Dno