easyrider_
Hero member
"Nebeski smo narod" 
Ekod je koristio krs pastrmku i pre toga. Ja ne znam cime se poribljava zadnjih nekoliko godina. Ali do momenta koji pominjes se poribljavalo krs ribama jako mesane genetike. Kad je skrenuta paznja na to od strane strucnjaka, pricam o Pedji Simonovicu to im se nije svidelo.Oholi ne znas neke stvari ali Ekod je imao svoj ribnjak gde su mrestili gradacku pastrmku i njom poribljavali. Nekih 1 god pred Žucinu smrt u ribnjaku je pocrkalo tona ribe zato sto se pojavila neka bakterija. Sta se radilo zadnjih par god stvarno ne znam. Jer sam izasao iz te price. Cinjenica jeste da su odmah posle preuzimanja Ekoda od stare ekipe poribili sa onim krsem od atlantske ili kako se vec zove pa su godinama to korigovali.
Problem Gradca je protok vode i sve je slabiji. Podzemne vode, zile i izvori su se poremetili, od poslednje poplave cini mi se 2014 da je bila.
Gledam Djetinju koliko je drugacije. E sad i Djetinja bi bila potok da nije Vruca jezera.
Jablanica moze da bude top reka jer sad ima jezero iznad sebe, i nas par je imalo ideju da pogura tu pricu i poribi pastrmkom, mada pastrmke vec ima u tragovima, ali ne vredi dok su ovi debili na vlasti, i dok narod ne shvati znacaj ekologije i prirodnih dobara.
Na koliko mesta je Gradac kaptiran uzvodno od Ploča. Znam za ono na sred klisure ispod Tetrebovca. To je takođe jedan od problema ove reke koja ima premalo vode poslednjih godina.Riba koja je ubacena posle preuzimanje Ekod a od strane Zuce i ekipe (ne opravdavam) ali je moralo tako, jer je stanje bilo katastrofa. Pokusali su da vrate ljude na reku. Mislis da oni nisu znali da to nije ok. Poslednji put kad smo pricali Zuca i ja a posle pomora te ribe od bakterije ( posto je bilo tu dosta drkanja od vlasnika ribnjaka) predlagao sam da se uzme u zakup ribnjak na Anatemima. I da se tu mresti riba, i da se postane nezavistan. Nazalost trebalo je novca koji nisu imali. Skupljali su za plate cuvara jedva novac. Posle toga par meseci je Zuca preminuo. I tad sam znao da vise nece postojati covek koji ce voditi Ekod i odrzavati Gradac kao on. Svedok sam koliko je samo puta dao svoj novac za tu reku. Tako da za njega samo respekt.
Sto se tice lipljena njega je bilo u reci do 80 i neke godine. Taj lipljen je slovenacki lipljen poribljeno je ne znam ni ja 60-70 godina. Ne bi bio problem ni sa lipljenom da je protok veci. Ovako ce samo sjebati autohtonu pastrmku. Jer jede ikru.
Kazem jednostavno Gradcu nema spasa ako se nesto opet ne desi i podzemni bazeni i izvori ponovo pocnu da pumpaju vodu u reku. Do tada je tako kako je, s tim sto postoji i otezavajuca okolnost a to su kupaci u letnjim danima.
Naravno. I drekavci.Krokodili i pirane bi rešili puno problema![]()
A koliko ima kaptaža na izvorišnim delovima gore prema Divčibarama?Mislim da kaptaza tj i da se sve odkaptira nece mnogo promeniti stvari.
Veći problem je zašto ne urade kanalizaciju.zašto se ne uradi vodovod po selima oko Gradca
Upravo zbog vikendica i njihovi septičkih jama na Divčibarama Gradac je iz I kategorije prešao u vodu III kategorije pre nekoliko godina.Veći problem je zašto ne urade kanalizaciju.
Vodu će nekako naći, a otpadne vode se guraju u reke, a još gore u bunare.
Drugi problem je predimenzionisana vodovodna mreža koja se napaja iz akumulacija.
Mi u Kruševcu imamo sa tim velike probleme.
Svake godine se dodaju nova naselja iz političkih razloga. Pijaćom vodom se zalevaju bašte u selima. Zato Rasina nizvodno od jezera Ćelije može da se preskoči.