Dejan paun
Junior member
- Učlanjen(a)
- 05.03.2011.
- Broj reagovanja
- 0
Gvozdacka reka nastaje od Prerovske i Bele reke koje se spajaju kod decijeg odmaralista Goc. Ona puni vestacko jezero,koje je nekad bilo uredjeno i puno ribe,ali sad je obraslo i puno mulja jer nije ocisceno kad je trebalo,a ko je za to kriv,ne bi da ulazim u to...
Posle brane reka nastavlja svoj buicavim tokom. U gornjem delu je nesto pristupacnija,i laganija za hodanje,a u donjem dalu koi prolazi kroz kanjon,sliva se iz vodopada u vodopad i tako sve do Ibra gde se u pomenutu uliva ispod sela Polumir .U kanjonu nije retkost naici na sarku i poskoka tako da treba otvoriti cetvoro ociju. Virova ima dosta,i pristupacni su za musicarenje. U njoj obitava autohtona potocna pastrmka,gde sitnih primeraka ima dosta,a nije retkost i da se ulove i kapitalni primerci. Pored pastrmke tu je i kamenjarka a u donjem delu ima i klena koi ulazi iz Ibra. Potocna pastrmk se uspesni mresti u njoj,jer iz godine u godinu vidjam mladj u njoj,koja lepo napreduje jer je vodeni svet pun hrane,larvi jednodnevki,tulara... Ribolov je dozvoljen iskljucivo na jednu musicu, i moze se uzeti tri pastrmke preko 25 cm. sto je po meni mnogo. Od musica najbolje su se pokazale imitacije jednodnevki i imitacije mrava na kojeg sam hvatao krupnije primerke. Reku cuva sumska uprava ali dosta bezuspesno,jer kederasi je cesto posecuju,a ja se nadam da ce im neko stati na put!!! Toliko za sad o ovoj maloj prelepoj reci,i voleo bih drage kolege po musici da vam je pretstavin nekom prilikom.