HELIOS 2

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Strelac je napisao(la):
Zaboravih u prethodnom postu, mole se članovi da se ne obraćaju jedan drugome u smisli člana 849 stav 639 a u smislu člana 38 stav 98 jer će u protivnom JR da hladi nekoga ili neke na neko vreme a sve u smislu člana 397 pravilnika o obraćanju člana članu. Hvala na razumevanju  :tbumb:

Ja sam potpuno prihvatio, cak sam javio jednom od vas da prihvatam, ali bilo je jace od mene.  :hammer: :hammer:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
to ti je ono sto se kaze ...vara te dupe da izgubis glavu  :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
no, sad svi lepo u smeru heliosa  ;) najbolje da svako kupi po par komada starog i novog pa da raspravljamo tip flex te i te duzine  i te i te klase je ovakav i onakav, mid flex te... ;)

Strelac, ja mogu da ti uradim 18ticu i napišem gore helios 3  ;) ali bi vise pasalo da pise herkules  :hammer:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
sebastian je napisao(la):
no, sad svi lepo u smeru heliosa  ;)
ja bi da pitam nesto ako neko zna ,ali za keca heliosa ?

u cemu je razlika izmedju sestice obicne i sestice sw za morsku vodu ? jel u pitanju samo oprema ili ima jos neke razlike?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Kako je oznacen, tip flex 9.5? Isti je blank u svakom slucaju, oprema je drugacija jaci halter, fighting butt i verovatno karike po velicini. Obzirom da FW model "nosi" REC FW karike, predpostavljam da je na tvom SW istog proizvodjaca. Po meni bolje resenje jer su karike nesto deblje a i dalje fantasticno lagane. Lepse klizi struna kroz njih.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
hvala na odgovoru. pretpostavljao sam da je blank univerzalan ali me zbunilo jer smo ivan i ja pre par dana vizuelno uporedjivali ovu sesticu i peticu od 9 ft . na oko i u ruci petica deluje nekako kruce , cak i iste debljine ...nekako masivno deluje u odnosu na sesticu. kao da je petica sestica a sestica petica
mozda je to bio nas trenutni utisak pa sam pomislio da je mozda ova sw serija drugacija od slatkovodne

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
SW stapovi su po pravilu mnogo brzi od slatkovodnih, narocito kod Americkih proizvodjaca. Sestica SW moze preci ERN i AA mnogih sedmica koji su za slatkovodne vode, jer se za morsku prave iskljucivo za daleke izbacaje i za voznju mnogo snaznijih riba, zato je sve robusnije na njima a i kanapi im imaju malo vecu tezinu od propisanih za slatkovodne.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Nije kod Orvisa Neso. Blank je isti, oprema je razlicita. A speciojalizovani SW stapovi nisu brzi vec cesto sporiji (dublje se savijaju) sa mnogo snage u butt delu. Naravno da bi drzali ribu i omogucili "pumpanje". Jesu i cesto kruci ali to nije brzina Neso, ne treba da dovodimo to u pitanje.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sasats je napisao(la):
hvala na odgovoru. pretpostavljao sam da je blank univerzalan ali me zbunilo jer smo ivan i ja pre par dana vizuelno uporedjivali ovu sesticu i peticu od 9 ft . na oko i u ruci petica deluje nekako kruce , cak i iste debljine ...nekako masivno deluje u odnosu na sesticu. kao da je petica sestica a sestica petica
mozda je to bio nas trenutni utisak pa sam pomislio da je mozda ova sw serija drugacija od slatkovodne

Petica Helios tip flex je babaroga a kao i vecina firmi Orvis je celu seriju razvijao po petici. Medjutim sestica je osetno snazniji stap i to shvatis kada zatreba. Sa peticom sam super pecao na Drini, i baca super i kaci ribu super i drzi je super. Ali kada zatreba da dovuces ribu kroz jaku vodu do sebe a kao ja ne zelis da pesacis nizvodno za ribu jer si gospodin covek :), onda shvatis da sa sesticom to nepuporedivo lakse ide.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
simpson H je napisao(la):
Nije kod Orvisa Neso. Blank je isti, oprema je razlicita. A speciojalizovani SW stapovi nisu brzi vec cesto sporiji (dublje se savijaju) sa mnogo snage u butt delu. Naravno da bi drzali ribu i omogucili "pumpanje". Jesu i cesto kruci ali to nije brzina Neso, ne treba da dovodimo to u pitanje.

Evo pogledaj ovaj link gde je ukratko i fino objasnjeno o SW stapovima. http://www.flyfishingoutfitters.com/leland-reviews-print-reviews-sage-xi2-fly-rods  Procitaj barem prvi pasus.

Kako je kod cika Orvisa, ne znam, nisam probao nijedan za SW.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Brate hajde ti procitaj prvu recenicu pa uporedi sta sam ja rekao a sta ti?

"Saltwater fly rods have a difficult set of criteria to live up to. They need to be powerful, and have a relatively fast action to throw tighter loops when distance is required, and to battle wind with large flies. "

SW stapovi su po pravilu mnogo brzi od slatkovodnih

E pa vidis da nisu PO PRAVILU MNOGO BRZI od slatkovodnih vec van pravila osetno sporiji. Cak relatively fast ne znaci da su uopste fast vec relativno fast. Jebote jel treba da ti crtam koliko si tezak za neke stvari. U kontekstu price o Orvis Heliosu koji je izrazito brz stap, po tvom pravilu SW bi trebao da bude jos brzi sto jednostavno nije ni blizu istine.

I pored svega prica oko SW stapova sa linka koji si dao je bazirana na Sage stapovima od strane najvecih dilera Sagea kojima je isklucivo interes u glavi. To nije interes Janka, Marka i simpsona koji rade za zu-zu ili pogacicu(bez cvaraka) u Srbiji vec interes ozbiljne kinte, previse ozbiljne. Oni moraju da stvore pricu, da ubede ljude i jos sve to da uoblice u nesto razumljivo i varljivo da pomislis da je logicno. Ali zaista nije tesko skapirati ako malo ukljucis centar za razmisljanje.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
evo ga u prodaji:  :D ko ce prvi da ga isproba!?

http://www.orvis.com/store/product.aspx?pf_id=7A8E&dir_id=758&group_id=759&cat_id=30193&subcat_id=30194

Fino izgleda mada bojom i izgledom blanka nisam nesto inpresioniran ali kao alatkom kako je opisuju moguce je da bi promenio misljenje... :blush:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
malo mi ruznjikava boja blanka  kada gledam slike ali ovo je definitivno moj novi stap  :lol: cim ga dobiju orvisovci iz uk ja ga narucujem...navodno tek sledece godine u prolece dobijaju i oni 2jku. Do tada cu da rasprodam pola pribora i mozda se ponovim sa jos jednim Scottom...ako bude srece....ali ovo mora da bude u mom arsenalu.

Vrh Dno