Hleb

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
U vreme kada "muvama" nazivamo veštačke račiće, punoglavce, ribice, gliste, crve, dudinke i alge, nije nikakvo čudo koristiti veštačku muvu koja imitira hleb. Zapravo, ovakva imitacija je odavno u poznatim katalozima muva i preporučuje se za lov šarana, amura ili kalifornijske pastrmke.
Pre neki dan sam boravio u Perućcu, na rečici prepunoj ribnjačkih pastrmki. Na tabli piše "Mušičarski revir". Odlično mesto dok Drina pravi struju. Nekoliko mušičara povremeno bi prevarilo poneku od nekoliko stotina kilašica, koristeći uobičajene pastrmske muve. I ja taman počeh da montiram nekog midža, kad naiđe jedna teta, izvadi hleb i poče da baca u vodu. Sve pastrmke iz vira odmah su prišle i počele pomahnitalo da jedu samo ono što im je teta nudila.
"Opa, selective trout!"- uzviknuh i izvadih ovu imitaciju, koju sam spremio za neke šarane.
Za sat vremena, izvukao sam trocifreni broj pastrmki prosečne težine 1 kg (mislim da sam ih sve bocnuo). Brojna publika se oduševila, a par mušičara koji nisu imali "match for hatch" su negodovali  :hammer:.
 

Prilozi

  • Hleb.jpg
    Hleb.jpg
    26,9 KB · Pregleda: 589
  • Lebac im se ogadio.jpg
    Lebac im se ogadio.jpg
    28,6 KB · Pregleda: 536

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Poruke
616
Broj reagovanja
0
Bravo Mix "majstore"!  :doh: Takva muva se i ocekivala od takvog "majstora"! Nego Mixhauzen smanji malo taj trocifren broj, jer za sat vremena nisi sigurno toliko izvadio zato sto je to fizicki nemoguce!  :bleh:
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Možda si u pravu, ali prosečno zamaranje na 0.28 mm i aftma #6 mi je trajalo oko 20 sekundi, a ribe su mi grabile muvu čim bi dodirnula vodu. Tako sam im dobro pronašao šta "kupe", da sam mogao da ispraznim reku, da nisam bolesni poštovaoc propisa. :hammer:
Ljupče, najbolje je da ti Simpson (očevidac) potvrdi moje reči i opiše tehniku kojom se pravi masakr među kalifama.
 

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Poruke
616
Broj reagovanja
0
E sa takvim priborom i mamcem predpostavljam da si ih dosta napecao, jer je izvlacenje dosta brze nego sa nekim primerenijim priborom! A imitacija hleba je stvarno ubitacan mamac na Vrelu ima cak i "majstora" koji kace pravi hleb i kokaju kalife! Vrelo je sad zanimljivija zabava nego sto je bilo s proleca jer su se kalife poprilicno namazale tako da su daleko selektivnije nego ranije izuzev ako koristis takve imitacije. Nije mi jasno kako ti je nije dosadilo da ih hvatas posle par komada!?! 
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Naravno da mi je dosadilo posle stote. Onda sam prešao na strimere, pa sam isheftao još toliko. Kada mi je i to dosadilo prešao sam na midge-a na broju 20 i tada povredio najviše riba, jer su zamaranja trajala po nekoliko minuta, sve dok riba nije bila potpuno iscrpljena.
Uglavnom, imitacija hleba je odličan mamac, koji planiram da primenim na jednom šaranskom mestu. Kalife su samo dobar trening i zato sam ih tako mnogo iznabadao.
 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Poruke
3.918
Broj reagovanja
17
Inspirisan Mixovim ulovom reših da vežem  jednu hlebnu ružu.Polarna lisica je alternativa dlaci jelena,pufnasta,meka,bela,tone...
 

Prilozi

  • ruza hleba.jpg
    ruza hleba.jpg
    90,2 KB · Pregleda: 477

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Nakon duzeg godina ignorisanja same imitacije hleba/kruha prosle godine sam uradio jednu ovakvu ali cisto belu imitaciju hleba. Ideju sam dobio od gurglera i u dva navrata sam se bas fino pozabavio loveci pastrmke koje su navikle da tu i tamo pokupe hleb. Kako hleb...e pa tako, tu i tamo se hlebac bas roji na toj nekoj vodi  :hammer: Opazio sam na jednom mestu da bakice dodju sa unucicima do vode i hrane patke hlebom a onda nekih 50m nizvodno halabuka na vodi, pastrmke kupe ko blesave a rec je o divljim ribicama koje su se jednostavno prilagodile toj pojavi na vodi. Brzo sam prepravio jednog belog gurglera na licu mesta i bese zabava samo takva. Takvo silovito kupljenje "suve" muve je pravi mali spektakl  :yeswink:
Pa eto jedan sveze "ispecen" hlebac  :hammer: za prvi poset toj reci :hammer:  :whistle:

Materijal: filc preja boje hleba  :lol:, gumjasta tuba 2mm, beli foam za "leđa" i osnovni konac... velika umetnost  :hammer: a tek ribolov (prezentacija i vođenje) to tek treba znati  :D :D :whistle:...ali ne pali uvek...samo kada je rojenje ili je bilo skoro  :hammer:
 

Prilozi

  • hlebacFLY.jpg
    hlebacFLY.jpg
    46 KB · Pregleda: 342

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Poruke
3.088
Broj reagovanja
893
Bravo majstore  :respect1: ova muha će ti biti 100% jedna od jačih muha na revirima gdje je riba navikla na kruh ili je tek ubačena :tbumb:
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Silvio, na Bohinki početkom sezone kada turisti nagrnu onda ovi puste ribnjačke....e tada samo glo bug i možda ovaj lebac... naravno, večina tih turista nemaju pojma da je ta silna riba od juče tek tu  :hammer: i love je na imitacije u tom trenutku prisutnih insekata u vodi a riba jos nije dobro ni naucila sta je njena prirodna hrana... :hammer: Ali ja ne idem na takva mesta jer nisam član te lokalne RD a dnevna mi je preskupa za takve ribe. Radije idem na revir Save od moje RD i još neke vode gde je malo više divljih riba. Ali ko što si rekao, tamo gde su naučene na "ovakvu pojavu"  :hammer: to je smešno kako ribolov postane jednostavan ali i zabavan. Inače, poznam jedno mesto. Tamo ako misliš loviti na imitaciju hleba imaš 90% šanse da nečeš uloviti ništa dok se ne desi to magično "rojenje"  ;) Zainteresirane su samo onda dok to traje. Ako one gospođe što hrane patke ne bace taj dan ni krišku teško da če koja da se zaleti barem ne na toj vodi. To su moja iskustva. Ali, jeste zabava maksimalno...nikasda tako silovito mi tamo ne kupe suvu mušicu nego baš imitaciju leba...pa tu sa takvom silinom se zalete da je ludo. Dešavalo se i da se u zadnjem momentu predomisli i udari perajom po imitaciji. Ma ceo cirkus na vodi.  :hammer:

Drogi, naravno, da slučajno ne posumnjaju ...ribe su ipak pametna bića  :hammer: :hammer: :hammer: ;)
 

gogotb

Newbie
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruke
4
Broj reagovanja
0
Moze li neka pomoc oko izrade hljebnihnih ruza? Posto imam namjeru ovo ljedo malo da probam na moru za cipola a i drugu ribu..
 

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Poruke
1.981
Broj reagovanja
0
Lokacija
Leskovac
Paperjasti deo pera koji se obicno baca upredi u osnovni konac i namotaj na udicu.Dobices lepu pufnicu koja dise pod vodom.Otezanja stavljaj po zelji.Ako skobalju lici na hleb verujem da ce i drugim ribama  :)
 

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Poruke
2.674
Broj reagovanja
0
mozes i beli yarn...to namotas za 30sekundi......
 

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Poruke
5.900
Broj reagovanja
6
Lokacija
Beograd
Najbolja imitacija hleba se pravi od sundjera iz sedita Fice. To je stara proverena bosanska fora.
 
  • Haha
Reagovanja: TMc
Vrh Dno