Hrvatske najbolje vode!

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0

Ko se odluči da lovi na reci Kupi, nezaobilazna baza je gradić Brod na Kupi. Ima dosta apartmana u ponudi, privatnih soba i motela. Cene su sasvim OK i kreću se od 15 do 25 evra ... naravno, ima i jačih cena za dublje džepove, do 50 evra ...

Prilozi

• IMG_9554.jpg
    IMG_9554.jpg
    182,2 KB · Pregleda: 234

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0

Ja sam odseo kod Zdravka Merkaša, brata Mladena Merkaša Goranina - čoveka od koga smo mnogo naučili! Ljubazni i gostoprimljivi ljudi, zaista. Hrana domaća, fantastična. Smeštaj odličan!

Prilozi

• MMG bridge.jpg
    MMG bridge.jpg
    170,4 KB · Pregleda: 437

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0

Mladen Merkaš je pravi lik, dasa ipo! Ima svoj život preokupiran mušičarenjem. Pun je duha, uvek nasmejan i oran za dobar humor. O njegovim muvama i materijalima (prvi je na našim prostorima pravio blendove nekih dabinga) ne želim da komentarišem, o tome se već puno zna. Proveli smo par dana u fantastičnom ribolovu. Merkaš poznaje Kupu kao svoj džep! Pravi fantastične akvarele, nadaleko poznate po Evropi ali i svetu. Slikao za Brinkofa, regularno slika za Simms i mnoge druge ... Živi u Skradu, na predivnoj planinskoj zaravni. Uskoro mu izlazi knjiga za koju sam siguran da će biti više nego dobra. Uostalom, kao i svaki tekst koji je ranije pisao po raznim listovima. Od njega smo mnogo naučili i saznali i na tome mu neizmerno hvala!

Ovde na slici nam pokazuje šta je toga dana radilo na suvu. Pored su Stjuart Minikin iz Engleske (Hardy&Greys Pro) i njegov drugar Toni ...

Prilozi

• MMGbiramuve.jpg
    MMGbiramuve.jpg
    193,5 KB · Pregleda: 410

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0

Inače, Brod na Kupi leži na samom ušću reke Kupice u Kupu. Ova mala reka duga je oko 2 kilometra, pravi je Eldorado za lipljene ali i krupne pastrmke. Interesantno, ali zbog mnogo niže temperature vode koju ima, Kupica je meka i za mladice. Od ove godine, na Kupici je uveden režim lova samo na suvu muvu što je po meni odličan potez! Reka je kratkog toka i veliki broj ribolovaca može da ugrozi populaciju ribe u njoj. Mnogo je bolje kada se ribari rasporede na Kupu koja je šira i mnogo duža ...

Prilozi

• Kupica2.jpg
    Kupica2.jpg
    140,7 KB · Pregleda: 281
  • C&R Kupica.jpg
    C&R Kupica.jpg
    181,7 KB · Pregleda: 387
  • Kupica3.jpg
    Kupica3.jpg
    142,2 KB · Pregleda: 313

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0

Na nižu temperaturu Kupice (spas za ribu tokom letnjih meseci!) najviše utiče njena pritoka zvana Curak! Ime joj govori kolika je! Fenomenalna mala voda puna lipljena! Sva je zarasla u granju, sa stenovitim obalama i malim kanjonom i nije laka za ribolov ali je uživanje biti na njoj posebno kada upeče sunce! Imao sam zadovoljstvo da me na ovu rečicu prvi put povede Tvrtko, sjajan momak koji voli crno vino i - indijance!

Prilozi

• Curak7.jpg
    Curak7.jpg
    151,5 KB · Pregleda: 438
  • Curak8.jpg
    Curak8.jpg
    173,6 KB · Pregleda: 518
  • Tatanga.jpg
    Tatanga.jpg
    96,1 KB · Pregleda: 343

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0
Lipljeni na Curku su zdravi i po starom dobrom lipljenskom običaju - borbeni! Uglavnom smo ih lovili na sitnije nimfe ...

Prilozi

• Curak.jpg
    Curak.jpg
    187,7 KB · Pregleda: 345
  • Curak4.jpg
    Curak4.jpg
    152,7 KB · Pregleda: 346
  • Curak3.jpg
    Curak3.jpg
    179,6 KB · Pregleda: 375

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0

Ipak, Kupa je reka! Idealnih dimenzija za flajfišing! Svaki vir, mesto ili potez razlikuje se jedan od drugog. Na Kupi nema gužve, jer se veliki broj ribara može bez problema rasporediti na celih 40 km izuzetno lovnih terena. I svi su puni lipljena!

Prilozi

• Kupa4.jpg
    Kupa4.jpg
    159,9 KB · Pregleda: 354
  • KupaLipljen2.jpg
    KupaLipljen2.jpg
    173,9 KB · Pregleda: 460
  • Kupa3.jpg
    Kupa3.jpg
    159,3 KB · Pregleda: 313

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0
Najbolje se lovilo na Merkaševe imitacije pupi tulara, male fazanove repiće sa tungsten glavom bakarne boje, kućice tulara ali i na odrasle imitacije tulara. I to po najvećem suncu! Posebno su bili efektni MMG tulari od dexiona!

Prilozi

• KupaLipljen6.jpg
    KupaLipljen6.jpg
    176 KB · Pregleda: 532
  • Kupa6.jpg
    Kupa6.jpg
    137,6 KB · Pregleda: 329
  • KupaLipljen4.jpg
    KupaLipljen4.jpg
    156,1 KB · Pregleda: 305

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0

Izvor Kupe je posebna priča! Dobrih 5 kilometara u nacionalnom parku Risnjak. Rajsko mesto!
Za ovaj deo Kupe važi posebna dozvola ali je cena ista - 150 kuna (20 evra).

Prilozi

• Kupagornjitok.jpg
    Kupagornjitok.jpg
    152,8 KB · Pregleda: 321
  • DozvolaKupa.jpg
    DozvolaKupa.jpg
    137,9 KB · Pregleda: 320
  • Kupa7.jpg
    Kupa7.jpg
    203,6 KB · Pregleda: 323

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0

U svakom džepu naći ćete po jednog ili više lipljena, božanstveno! Potpuno divlje i ekstremno borbene populacije timalusa!

Prilozi

• Izvor Kupe.jpg
    Izvor Kupe.jpg
    213,4 KB · Pregleda: 358
  • Izvor Kupe3.jpg
    Izvor Kupe3.jpg
    292,8 KB · Pregleda: 339
  • Izvor Kupe2.jpg
    Izvor Kupe2.jpg
    260,4 KB · Pregleda: 309

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0
Ne treba vam puno za kompletno zadovoljstvo: na stotinak metara gornjeg toka Kupe, oko izvora potpuno ćete se nauživati! A posle toga pauza i pivo kod Jože!!!

Prilozi

• KupaIzvorthymalus.jpg
    KupaIzvorthymalus.jpg
    202,1 KB · Pregleda: 312
  • IMG_0106.jpg
    IMG_0106.jpg
    208,9 KB · Pregleda: 321
  • IMG_0107.jpg
    IMG_0107.jpg
    210 KB · Pregleda: 281

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0

Sve u svemu, Kupa je više nego dobra voda za lipljena! Reka za istinske ljubitelje mušičarenja.

Probajte, nećete se pokajati sigurno!

Pozdrav svima!

Prilozi

• Tvrtko & Mezin.jpg
    Tvrtko & Mezin.jpg
    158,5 KB · Pregleda: 249

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@Aco Ivanovic, hvala za ovako lep prikaz i informacije. Bio sam u Gorskom kotaru vise puta (prije nekoliko godina nazad) i oko tih reka ali samo kao ljubitelj prirode i planinar. Zaista je to dragulj hrvatske. U gorskom kotaru ako prespavate u divljini spavat ce te u drustvu medveda, vukova, riseva, lisica itd. Dosada, na zalost nisam ni jednom pecao tamo ali sam samom sebi uvek govorio da moram taj kraj da posetim sa ff priborm. Nakon tvoje price se ta zelja opet rasplamsala. Znaci 150 kuna za dnevnu dozvolu na izvoru kupe? To je jos ok, jeftinije nego kod mene na jezeru. A sta je sa ostatkom Kupe, mozda 60 kuna? Unapred hvala za dogovor i jos jednom za predivne slike i lepu pricu o ff izletu u tom nam predivnom Gorskom kotaru.

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0

Nema na čemu!

Dozvole su svuda 150 kuna (20 evra). Samo što na delu koji pripada izvoru Kupe (nacionalni park Risnjak) važi posebna dozvola koja ne važi za ostatak Kupe i obrnuto ... a isto košta 20 evra.

U gornjem delu se stvarno mogu videti risevi, lisice, medvedi ... ja sam u jednom danu video dva orla i nekoliko divljih zečeva!

Pozdrav!

shomi

Senior member
Učlanjen(a)
29.08.2006.
Broj reagovanja
0
Lijepo veri lijepo, kako je sa vikend dozvolama, koja je cena...

Vrh Dno