iglica

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
lol, ako se iglica zaleti na ovlikog strimera bit ce ona severna od metra duzina ili neka ova nasa od preko pola m. I ista ako se desi bit ce da se zapetlja kljunom u taj materijal ali to je ipak "tu mač" strimer za iglice. Neka bi udice bile ipak manje...moje neko skromno mišljenje za naše jadranske iglice recimo udice od #16 - #10 bi bile ono pravo i cak samo malo vune da navezes bit ce to ok...ali postoje i mnoge druge fine imitacije za ovakve mini predatore. Male ribice, imitacije malih kozica...ona je svejed i pravi mali proždrljivi predator. Mislim da su muve za nju najbolje od nekakvog materijala koji je čupav kao vuna jer u večini slučajeva zbog kljuna se ona upetlja. Retko kada udari odmah proguta več uhvati kljunom i tu udica još ne može ništa dok ju ne gutne i tako neki imaju i promašaje ako imaju glatke varalice ili strimere. Lov prirodnim mamcem je uglavnom uvek progutan i udica odradi svoje...kod mušičarenja treba imati u vidu da ona u napadu ne proguta mamac odmah nego ga uhvati kljunom. Ali i ako se otkači ona uglavnom ne odustaje te napada ponovo i treba joj dati vremena da uzme muvu kako treba ako nemate baš čupavu muvu.  Ako severne veče iglice bliske rođakinje našim jadranskim manjim iglicama uzimaju uvu vrstu popera onda bi i naše trebale to činiti jednako. Samo veličinu udice/muve treba prilagoditi veličini ribe.

http://globalflyfisher.com/patterns/prop_popper/index.php#img_6109


Recimo male srebrnkaste-bele strimere i naranđaste. Recimo da bi naranđasti i crveni wooly bugeri odradili 100% posao. Ja sam lovio odlično na crvenu boju dok mnogi iskusniji kažu da je njena omiljena naranđasta boja.
 

gjors

Junior member
Učlanjen(a)
16.11.2008.
Poruke
57
Broj reagovanja
0
komad vunice je zakon čak i bez udice jer se sama zapetljau svileni konac,za ovu godinu mislim si uzeti Pool tako da udaljenost ribe od obale neće više biti problem(bar se nadam)
pool12easyrider.jpg
 

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Poruke
1.165
Broj reagovanja
0
Davnih '80 ih sam u Mimicama kod Omiša hvatao po dvadesetak iglica za nepun sat vremena.  Rano ujutru u sam izlazak sunca je najaktivnija i lovi u jatu gavune ili gaune.
Svi koji su dolazili iz Bosne su pecali na vaser kuglu, ali nisu imali baš nekog uspeha.
Pecao sam  na "kićanku" - to mi je napravio jedan dečkić, meštanin - mogu da to nazovem strimerom, najviše na to liči - deblji svetliji svilen konac (5 - 6 niti) kao kićanka se vezuje za vrat udice #6 sa dugim vratom.
Plovak je služio samo da se baci što dalje - preko 30 metara - povuče se malo brže dva tri puta i eto je. Dobar je borac i celo jato isprati ulovljenu ribu skoro do kraja. Uživanje kad se vidi po tridesetak iglica koje idu kao strele.
Ima potpuno belo i ukusno meso, a plave kosti i bogat je izvor fosfora.
Najveću koju sam upecao imala je 71 cm.
Posle nekoliko dana sam u pomorskom muzeju video podatak da je maksimalna dužina 65 cm.
Odneo sam glavu i imaju to samo kao nezvaničan podatak o maksimalnoj dužini iglice, jagluna ili igluna - jer nije sačuvana cela, na žalost.
 

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Poruke
4.097
Broj reagovanja
295
Lokacija
Svrljig
Bravo, bravo, gde se krio lovac na morske nemani  :tbumb: :tbumb:
 

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Poruke
1.165
Broj reagovanja
0
:whistle:
hvala, hvala.... ;) Morske sandžame - lele "kolke džukele"  :D
Malo of - te godine sam upecao komarču od oko 1 kg. Svi su se čudili i krstili -  kontinentalac (nenamerno), em ulovio komarču - em, živo čudo - SA OBALE.
Komarča živi na većim dubinama, kako su mi rekli preko 80 m, ne prilazi obali, izuzetno cenjena, ukusna i skupa riba. Znam jednog ribara koji je kod Brača "zapasao" mrežom oko 300 komada po jedno 3-5 kg. Od toga je kupio brodić.
 

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Poruke
2.103
Broj reagovanja
1
Lokacija
Beli Manastir Croatia
...Odneo sam glavu i imaju to samo kao nezvaničan podatak o maksimalnoj dužini iglice, jagluna ili igluna - jer nije sačuvana cela, na žalost...

Pa kad si sladokusac jel ? Čestitam Rančiću ! To mora da je bila dobra zabava !
 

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Poruke
5.900
Broj reagovanja
4
Lokacija
Beograd
Rancicu jel se to misli na iglice iz Jadrana sto se maksimalne duzine tice? U Grckoj sam gledao klince kako ih pecaju na neko mleveno meso i vaser kuglu a imale su dobro preko 70cm
 

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Poruke
1.165
Broj reagovanja
0
Tako su mi rekli u muzeju - možda to važi na hrvatskom primorju ili na Jadranu - pravo da ti kažem - neznam.
 

kurare

Senior member
Učlanjen(a)
19.09.2008.
Poruke
188
Broj reagovanja
0
Ma to je ista priča kao ono gdje u nekim knjigama piše da potočna pastrmka naraste do max. 50 cm dužine :D...

I ja sam ulovio pravu neman od iglice pre 3 godine u Istri (na vaser kuglu i giricu) koja je imala verovatno oko 90 cm (nisam je mjerio...) i verovatno preko 0,75 kg, dok smo lovili živu ješku za panulanje lica. Prijatelj, vlasnik broda i licelovac s praksom koji me vodio u ribolov nije mi dozvolio da tu iglicu kapitalku montiram na panulu.... Eh, kolika bi tek onda lica bila :drool:
Pa smo tako umjesto lice večerali iglice, medju njima i kapitalku :doh:

Janez
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
najprije cu otici malo van naslovljene teme u ovom predmetu (Iglica).
@Rancic,  ja mislim da su te domacini krivo informisali glede dubine na kojoj obitava Komarča (Orada - Sparus aurtus L.). Ona se najviše zadržava na dubinama od 5 do 20m. Po nekim informacijama je postala vrlo retka u Jadranu. Orade od 1kg se procenjuju kao prvoklasne (na tanjuru).

Iglice - ja posjedujem neke podatke da su naše jadranske iglice dugačke maximalno 70cm i jedva preko pola kile. Ali ja sam verujem da ima i takvih koje su narasle do 1m i težine recimo oko 1kg. Najbolja doba za lov su leto i jesen ali i po zimi. Vrlo rado zađe u luke i zalive i tako ju možemo lepo pecati i sa obale ali to je vrlo česta riba na otvorenom moru (Jadran i Mediteran). Što se iče poznatih mesta za uspešan ribolov je obala Istre te otoci: Hvar, Kornati, Lastovo i Vis...naravno ima je i na drugim mestima. 
Vrlo uspešno se ju može loviti sa obale pred samu zimu a i u samoj zimi jer se tada više približi obali i isto tako vrlo rado uđe u zalive ;)
 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
10.095
Broj reagovanja
1.130
Lokacija
Čačak
da nisu ti likovi pomesali komracu sa pagrom? on voli malo vece dubine
 

bojan

Junior member
Učlanjen(a)
14.03.2007.
Poruke
61
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
. Ona se najviše zadržava na dubinama od 5 do 20m. :tbumb: istina
Po nekim informacijama je postala vrlo retka u Jadranu....... ma orade ti skoro svugdje ima......tako da ne mislim da je postala nešto rijetka......


Iglice -  Što se iče poznatih mesta za uspešan ribolov je obala Istre te otoci: Hvar, Kornati, Lastovo i Vis...naravno ima je i na drugim mestima. 

Ma iglicu ćeš pronaći svugdje gdje ima gavuna...nije nužno da obilaziš te otoke.  ima je u Jadranu kolko hoćeš......di ima "kedera"tu je i ona.....sigurno.....
a skužiš je jednostavno......gavuni iskaču ko ludi iz vode van.... :bye:
 

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Poruke
1.245
Broj reagovanja
2
Lokacija
Arandjelovac
Ja imam vise iskustva se podvodnom puskom nego li sa stapom na moru. medjutim, stapom sam (plovak), jos kao klinac izvukao VEEELIKU iglici u Risnu pa se ceo kej iskupio oko mene,  dok ih puskom nikako nisam lovio. Ali, posmatrao sam ih sa morskog dna kao neki morski predator. Kao sto je u lovu pravilo da lovac nesme da puca u pticu u niskom letu ili na zemlji, tako i na moru, nema pucanja u metu na povrsini vode. Teska posla i da bih pogodio ove spagete od riba. Elem, krecu se u malom jatu i love sitnu ribu. Takodje jedu kojekakve sitne zivotinjice i razne svetlucave stvari slicno kaliforniskoj pastrmki. Uvek prate vodenu struju, i nalaze se na samom prelazu izmedju hladne i tople vode. Izuzetni su borci (jos se secam), a takodje i pravi specijalitet , mada je cale odbijao da proba meso ove ribe jer ga je asocirala na zmiju. Najvise ih ima na otvorenom moru i uvek se krecu pri samoj povrsini vode, sto ih svrstava u red riba koje se mogu musicariti na moru. Oprobacu se jednog dana
P>S> Prelaz izmedju tople i hladne vode se jasno vidi, kao da voda talasa u dva suprotna pravca
 

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Poruke
1.165
Broj reagovanja
0
Ne mogu ništa više da kažem oko iglice, to sam čuo od tipa koji je radio u pomorskom mizeju , mislim, u Makarskoj. E sad, da li je mislio na ribe hrvatskog primorja, ili Jadrana neznam.
Lepo sam  lovio u Mimicama između Omiša i Makarske - u neka lepša i mirnija vremena od '76 - '90.
Lovio se i crveni glamac (mnislim da se tako zove) ispod stena, na plovak bez olovnog otežanja, cipli plavi, picevi, škarpine i šakrpuni - ružne ko đavo ali ukusne, bukve.
Što se tiče komarče - svi su rekli da je to ona - ja nisam imo pojma - sada ih viđam u prodaji. Da je ukusna -jeste, ali i vrlo skupa. Samo je jedan stari koji je pravio čamac rekao  "Prišla iz 80 u obalu, riba, nemoš virovat". Pretpostavljam da je mislio na 80 metara dubine.
 

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Poruke
3.054
Broj reagovanja
842
Najbolji mamac umjetni za iglicu je stvarno "vunica" kao gumica za kosu koja je raspredena a još je u jednom kružnom snopu. Niti trebaju da budu od ječe sintetike ili svile a boje narandžasta crvena i sve između te 2 boje. Kažem najbolji jer će te loveći na bilo što drugo imati 1000 udaraca a 10% realizacije jer iglica ima tvrdi kljun i teško se za njega kači osim ako ne proguta strimer. Zbog njene gubice koja je naoružana mnoštvom zubića koji su unatrag povijeni kad udari na ovu vunicu na njoj i ostaje zapletena realizacija udaraca 80%. :yeswink: 
 
Vrh Dno