Istine i zablude o DT strunama

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Benjamin je napisao(la):
Za šnjuru bih ti preporučio DT3F, zbog rollcasta, prije ili kasnije naučiti ćeš rollcast, koji će na tvojim terenima biti prioritet zbog guste vegetacije, bistro. :tbumb:

Ovo je savjet koji se dosta cesto cuje, najcesce izrecen u iskreno dobroj namjeri, ali s manjkom iskustva u koristenju modernih WF struna. Jedan malo duzi osvrt na tu temu koji ce mozda pomoci.

ISTINE I ZABLUDE O "DT" STRUNAMA

Nekad, ima tomu sigurno 20, a prije ce biti 30 i vise godina, smatralo se da DT (dvostruko konusne) strune sluze za fine ribolovne poslove, a WF (naprijed teze) za sirovu daljinu. Ukratko, ne ulazeci detaljnije u razvoj musicarskih struna i bacacke tehnike, danas to ni izdaleka nije tako. Koliko se i danas moze reci da su DT strune «univerzalne» namjene, toliko stoji i da te strune nisu doista dobre i isplative bas za nista. I s bacacke i ribolovne i ekonomske strane. Nekoliko najcescih predrasuda o DT strunama zaostalih iz proslih vremena su:

Sve DT strune su manje vise iste i jednako se ponasaju
Netocno. One se, ovisno o proizvodjacu i namjeni, razlikuju u duzini i stupnju prednjeg konusa, promjeru u odnosu na tezinu, svojstvima omotaca... i drugom. Shodno tome se i razlicito ponasaju. Medjutim, ribolovac koji zna sto zeli puno ce siri izbor razlicitih korisnih osobina naci kod modernih WF struna. 

DT strune su bolje za roll cast i druge vodene zabace.
Potpuno netocno. Postoji citav niz modernih WF struna za tu namjenu koje su u svakom pogledu bolje i neusporedivo ugodnije kod kraceg, a posebno kod daljeg bacanja ili razlicitih spey tehnika na bazi roll, dinamic roll ili switch casta. Prednost pred DT u toj vrsti bacanja imaju WF strune s kracim glavama, duzim prednjim konusom i tezistem prema natrag. 

DT strune omogucavaju preciznije bacanje i meksu prezentaciju kod bacanja.
Netocno. Postoje WF strune koje se neusporedivo bolje ponasaju za tu svrhu od vecine DT struna. Na finocu prezentacije utjece prvenstveno duzina i stupanj prednjeg konusa strune. Cak i ako DT i WF struna imaju potpuno jednak vrsni profil, medju njima nema apsolutno nikakve razlike u ponasanju do duzine glave WF strune plus koji metar. 

DT strune sluze za krace bacanje.
Netocno, ali… DT strunama se moze bacati vrlo daleko, bacani su cak i svjetski rekordi, samo sto je za takvo bacanje potrebno drzati cijelu strunu u zraku. Takvo bacanje u dalje je nedostupno prosjecnom pa i nadprosjecno bacacu, trazi neusporedivo vise napora i nema nikakve praktice primjene u ribolovu.

DT strune stede novac.
To stoji, ali… Obzirom da se oba kraja mogu koristiti za ribolov DT strune teoretski daje dvostruko vise za isti novac. Medjutim, pitanje je isplati li se zbog ustede kupiti bilo koju DT strunu ili se odluciti za neku jeftinju WF-icu koja ima profil prilagodjen odredjenoj namjeni za koju ju koristimo. Ona ce nam uz manje rada i napora pruziti bolji rezultat.

DT strunama se lakse manipulira na vodi.
Tocno, DT strunu cemo definitivno bolje mendati (prebacivati) na vodi od bilo koje WF strune kratke glave i tankog running line-a. Medjutim, nista losije, a ponekad i bolje ponasat ce se WF strune duzeg trbuha ili zadnjeg konusa, koje uz to nude i niz drugih prednosti pred DT.

Zakljucno, ako ste lijeni pozabaviti se proucavanjem osobina modernih WF struna, koje se danas lakocom mogu naci na Internetu, mozete kupiti i neku DT profila. Najjeftiniju ili prvu na koju vam padne oko. S tim mozete i bacati i loviti ribe. Ako su vam potrebe skromne nema u tome nista lose. Ali, sto god ozbiljnije zeljeli raditi musicarskim stapom, posebno sto se tice bacanja, mozete biti apsolutno sigurni da negdje na polici lezi WF struna daleko boljih osobina bas za tu odredjenu namjenu koju ste zamislili. Samo ju trebate potraziti.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
alp, sve je tako kako si rekao . u neke stvari sam se licno uverio a za neke ti verujem da su tacne . ali za stap klase tri koji bi koristio na maloj vodi i kratkoj distanci ja bi uvek pre kupio dt kanap pa neka bude jedini  razlog da ce mi duze trajati od wf-a  :D

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Isto mi je wf ,dt isto cu da bacam , iste rezultate cu da postignem ,siguran sam u svoje mogucnosti, pecao i sa jednom i drugom obe mi odgovaraju , ko slabo zna da baca i da lovi nece mu pomoci ni jedna ni druga ako gresim ispravite me, pozzz za sve  :tbumb:

kapitalac

Newbie
Učlanjen(a)
25.03.2012.
Broj reagovanja
0
A jel može neka konkretna preporuka WF-a koji je bolji za roll cast od DT-a? Meni treba četvorka i baš se spremam (bolje reći spremao sam se) da kupim jednu DT četvorku jer imam samo WF.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ja iskreno nikad nisam pecao sa dt kanapima oduvek sam koristio wf,roll cast sam uspevao da izvedem sa sve jednom wf koju sam koristio,naravno nisam neki bacac i koristim u 99,9% klasican zabacaj,ne znam mu naziv mislim ne znam tacno kako se pise  a i ne marim puno... :hammer:

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Joan Wulf TT struna ti je odlična za sve vodene zabačaje

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
gegula je napisao(la):
nisam neki bacac i koristim u 99,9% klasican zabacaj,ne znam mu naziv mislim ne znam tacno kako se pise  a i ne marim puno... :hammer:
gegula , kao da sebe gledam dok ovo citam  :D

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
kapitalac je napisao(la):
A jel može neka konkretna preporuka WF-a koji je bolji za roll cast od DT-a? Meni treba četvorka i baš se spremam (bolje reći spremao sam se) da kupim jednu DT četvorku jer imam samo WF.

Kad kezes da imas WF to ti je isto kako da kazes da imas auto. Koji auto, kakav i za koju svrhu ga koristis? Trkaci auto, recimo, moze biti odlican, ali ne za vuc drva iz sume. Za to treba neki drugi. Vrlo je slicno i sa strunema.

Ako imas neku WF strunu koja je dobra za roll-anje najbesmisleniji potez na svijetu je kupovina DT za tu namjenu. Recimo, primjer dobre i ne preskupe strune za roll cast i slicno bacanje su Loop-ove strune Evotec 85 i 100. Ali, te strune su dosta finog konusa, trpe i Poly, ali ne predugacak. Nisu najbolje rjesenje za strimeriranje iako mogu i to. Primjer odlicne strune za roll cast je Barrio SLX. Ta struna moze bacati i relativno teze stvari. Savrsena struna za teske stvari i tonuce poly leadere, ali na granici upotrebljivosti za bacanje preko glave, je Ambush TT. Itd.   

Naravno, takve strune imaju prednosti i mane. Najveca mana je otezano mendanje, ako znas to je to, na relativno vecim daljinama. Isto tako nisu za ekstremno bacanje u dalj, iako tko zna moze baciti i 30 m. Loopove osobito, a i SLX. ...

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
... Joan Wulf TT je vrlo slicnih osobina kao i Evotec 100, ali je nesto losija za kratke zabace. Mada ne bitno. Obicna TT struna je dobra za roll i slicne zabace, ali ne na krace od 10 metra. U lovu na blizu je krajnje neugodna. itd. Dakle, moras razmisliti "kakav auto i za koju svrhu trebas". I "voziti ga kako spada".

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
http://www.swedesflyshop.com/ger/estore/details/28974/0/4193

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
228
Hvala gospon Alp. Ova Ambush nosi i obrce cve teske nimfe i strimere

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
alp je napisao(la):
... Joan Wulf TT je vrlo slicnih osobina kao i Evotec 100, ali je nesto losija za kratke zabace. Mada ne bitno. Obicna TT struna je dobra za roll i slicne zabace, ali ne na krace od 10 metra. U lovu na blizu je krajnje neugodna. itd. Dakle, moras razmisliti "kakav auto i za koju svrhu trebas". I "voziti ga kako spada".

alp sta mislis o ovoj struni planiram da uzmem , nikad nisam koristio loop strune http://www.aos.cc/shop-fliegenfischen/fliegenschnur/einhand-fliegenschnur/loop-xact-wf-fliegenschnur.html

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Ovu strunu nisam probao pa ti mogu samo nacelno odgovoriti. Loop strune su za moj ukus vise nego odlicne. Stream i Evotec 85, vrlo slicnog profila, su fenomenalne strune za opusteno pecanje. Znam nekoliko ljudi koji su promjenili pogled na musicarenje i probacali u najpozitivnijem smislu rijeci uz Evotec 85. Danas nece nista drugo. Fenomenalna struna za ribolov vrlo slicna ovoj koja te zanima.

Opcenito, takve strune kratkih glava su dobre za sve vodene zabace i bacanje preko glave na manjim i srednjim daljinama. Poezija do kakvih 20 metara. Mogu se baciti i znatno dalje, ali za takve situacije ima boljih rjesenja. Bacaju se kratkim opustenim pokretima bez previse mahanja po zraku. Ako si navikao na strune s duzim glavama trebat ce ti neko vrijeme da udjes u stos. Kad udjes, zaboravit ces sve ostalo.

Uz tu strunu ti treba i Poly Leader. Trbas model na kojem pise Trout 5 ili 8 ft. Na poly ide pola metra 0,25, pola metra 0,20 pa dalje ono na sto pecas, oko metra do metra i pol. Za lov strimerom to sve skrats za 30-50 posto.

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Koliko je sve ovo zbunjujuće za jednog početnika kao što sam ja. Da krenem redom, imam formax phantom fly 9' # 5/6 i kanap Falcon DT 5F  sve upareno sa čekrkom kako treba. Bacam uglavnom strimere na Tamišu. Relativno brzo sam postigao daljinu od 17-18m, zabačaji su kontrolisani , sa vrlo malo uložene snage, i padaju tamo gde želim. Koliko god se trudio, tu daljinu ne mogu da prebacim. Pokušao sam i sa više snage i bilo je samo gore. Jednostavno, 17-18m ne mogu da prebacim malim strimerima. Nisam nikada isprobao neki bolji štap niti bolji konac. U poslednjih 15 dana nemam nikakav napredak u bacanju a redovno izlazim na vodu. što je za mene,početnika, prilično frustrirajuće. Nisam od onih koji bi odmah sad i odmah sve, svestan sam da moram puno da bacam i vežbam. Ono što me muči je, da li je ovo neki maximalan domet priborom koji imam? Razmišljam se da uzmem neki konac WF6F i dobijem tih 7-8m koji mi očajnički nedostaju,ako je to uopšte moguće na taj način.

Vrh Dno