Istine i zablude o DT strunama

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
alp je napisao(la):
Ovu strunu nisam probao pa ti mogu samo nacelno odgovoriti. Loop strune su za moj ukus vise nego odlicne. Stream i Evotec 85, vrlo slicnog profila, su fenomenalne strune za opusteno pecanje. Znam nekoliko ljudi koji su promjenili pogled na musicarenje i probacali u najpozitivnijem smislu rijeci uz Evotec 85. Danas nece nista drugo. Fenomenalna struna za ribolov vrlo slicna ovoj koja te zanima.

Opcenito, takve strune kratkih glava su dobre za sve vodene zabace i bacanje preko glave na manjim i srednjim daljinama. Poezija do kakvih 20 metara. Mogu se baciti i znatno dalje, ali za takve situacije ima boljih rjesenja. Bacaju se kratkim opustenim pokretima bez previse mahanja po zraku. Ako si navikao na strune s duzim glavama trebat ce ti neko vrijeme da udjes u stos. Kad udjes, zaboravit ces sve ostalo.

Uz tu strunu ti treba i Poly Leader. Trbas model na kojem pise Trout 5 ili 8 ft. Na poly ide pola metra 0,25, pola metra 0,20 pa dalje ono na sto pecas, oko metra do metra i pol. Za lov strimerom to sve skrats za 30-50 posto.

hvala alp na informacijama  :tbumb: , mislim da ce mi odgovarati kao i sve prethodne sa kojim sam lovio  :D

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
nije moguce baki  :( nema sanse da povecas duzinu zabacaja za 40% samo promenom kanapa  :nowink:. jedino ako ti stari kanap koji sad koristis uopste nije odgovarao na stapu ( npr. nije punio stap ) pa sada uzmes nov koji je po meri , mozes da se nadas drasticnoj razlici

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Baki-Pa je napisao(la):
Koliko je sve ovo zbunjujuće za jednog početnika kao što sam ja. Da krenem redom, imam formax phantom fly 9' # 5/6 i kanap Falcon DT 5F  sve upareno sa čekrkom kako treba. Bacam uglavnom strimere na Tamišu. Relativno brzo sam postigao daljinu od 17-18m, zabačaji su kontrolisani , sa vrlo malo uložene snage, i padaju tamo gde želim. Koliko god se trudio, tu daljinu ne mogu da prebacim. Pokušao sam i sa više snage i bilo je samo gore. Jednostavno, 17-18m ne mogu da prebacim malim strimerima. Nisam nikada isprobao neki bolji štap niti bolji konac. U poslednjih 15 dana nemam nikakav napredak u bacanju a redovno izlazim na vodu. što je za mene,početnika, prilično frustrirajuće. Nisam od onih koji bi odmah sad i odmah sve, svestan sam da moram puno da bacam i vežbam. Ono što me muči je, da li je ovo neki maximalan domet priborom koji imam? Razmišljam se da uzmem neki konac WF6F i dobijem tih 7-8m koji mi očajnički nedostaju,ako je to uopšte moguće na taj način.

Promeni kanap. Razlike ces sigurno videti.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Baki-Pa je napisao(la):
Koliko je sve ovo zbunjujuće za jednog početnika kao što sam ja. Da krenem redom, imam formax phantom fly 9' # 5/6 i kanap Falcon DT 5F  sve upareno sa čekrkom kako treba. Bacam uglavnom strimere na Tamišu. Relativno brzo sam postigao daljinu od 17-18m, zabačaji su kontrolisani , sa vrlo malo uložene snage, i padaju tamo gde želim. Koliko god se trudio, tu daljinu ne mogu da prebacim. Pokušao sam i sa više snage i bilo je samo gore. Jednostavno, 17-18m ne mogu da prebacim malim strimerima. Nisam nikada isprobao neki bolji štap niti bolji konac. U poslednjih 15 dana nemam nikakav napredak u bacanju a redovno izlazim na vodu. što je za mene,početnika, prilično frustrirajuće. Nisam od onih koji bi odmah sad i odmah sve, svestan sam da moram puno da bacam i vežbam. Ono što me muči je, da li je ovo neki maximalan domet priborom koji imam? Razmišljam se da uzmem neki konac WF6F i dobijem tih 7-8m koji mi očajnički nedostaju,ako je to uopšte moguće na taj način.

Ovo ni priblizno nije maksimalan domet. I priborom koji imas moze se baciti znatno dalje. Da bi popravio tehniku bacanja moras prvo u teoriji nauciti kako se to radi i puno vjezbati. Ne istovremeno pecati ribe i "trenirati" bacanje jer te to ne vodi nikud. Barem neko vrijeme dok ne postignes odredjenu razinu tehnike. Odvoji sat dva dnevno samo za bacanje. Polako, stpljivo i bez nervoze.

Drugo, odgovarajucom WF strunom koja je primjerenija tvojoj tehnici sigurno ces baciti dalje i tu ces daljinu imati uz puno manje napora. Uzmi WF stunu krace glave. Dakle, takvu koju mozes drzati u zraku bez nepora. Ove o kojima se malo prije govorilo, s glavama 8,5-10 metra, je to sto ti treba za pocetak. Ako ces jednog dana zeljeti baciti 25 ili 30 onda ce ti trebati neka druga.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
nikola renegade je napisao(la):
hvala alp na informacijama  :tbumb: , mislim da ce mi odgovarati kao i sve prethodne sa kojim sam lovio  :D

Pa to je bas lijepo. A na koje si dosad lovio i zasto?
Jesi li i ulovio stogod?

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
alp je napisao(la):
Pa to je bas lijepo. A na koje si dosad lovio i zasto?
Jesi li i ulovio stogod?

Uglavnom su bile sekspir profesional u pocetku a to je bilo odavno,  cortlandove uglavnom, sage , sad cu probati i loop , cortland su bile dobre mada cujem da se pojavile kopije, a o ulovima bi mogli da pricamo dosta dugo , mislim nemoj pogresno da shvatis nisam pocetnik u ovom ribolovu  :bye:

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Hvala na odgovorima.  :tbumb: Da li bi ovo bilo odgovarajuće za mene ili mi preporučite neku drugu?

http://www.timeflyfishing.com/files/2418-Fly%20Line%20Greys%20G%20Series_main.jpg

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Baki-Pa je napisao(la):
Hvala na odgovorima.  :tbumb: Da li bi ovo bilo odgovarajuće za mene ili mi preporučite neku drugu?

http://www.timeflyfishing.com/files/2418-Fly%20Line%20Greys%20G%20Series_main.jpg

Greys je poznatija firma za te pare a mislim da nije skup zavrsice poso , ja sam narucio loop xact i prvi put koristim tu strunu ,evo alp mi kaze da su dobre probacu je pa kako  bude na kosta milione ako ne valja kupicu drugu sta da se radi  :blush:

rango

Senior member
Učlanjen(a)
14.03.2009.
Broj reagovanja
6
@ Alp,
Ako se peca na malim rekama i pritom je radna duzina kanapa manja od duzine glave da li je bolji izbor DT?

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Ne. U sustini, u toj situaciji, nema bas nikakve razlike. Ako je masa tog komada strune o kojem govorimo ista, ako je konus istog stupnja i duzine, ako to jedno i drugo odgovara tvom stapu i nacinu lova - nema nikakve razlike. Razlika moze biti u tome sto ces WF strunom, ukaze li se negdje drugdje potreba, jednostavnije i uz manje napora i mahanja po zraku baciti dalje. Sto je prilicno vjerojatno da ces ponekad trebati.

S druge strane, ako smatras da ti bas nikad nece trebati duzi zabac, DT je ekonomicniji jer imas dva vrha koja mozes preokrenuti. Postoje jos neke prednosti, ali ne bitne, pogotovo na manjim vodama. Po mom skromnom misljenju, zelis li ustedjeti najbolje ces uciniti ako uzmes neku jeftiniju WF strunu dobrog proizvodjaca. A jos bolje ako tu strunu posudis nakratko od nekog i isprobas na svom stapu. Najbolje, ako ti to netko tko zna posao provjeri.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
svako uz malo vezbe moze sa dva tri zamaha baciti dt kanapom do 20m . to je i za velike reke sasvim dovoljna daljina a da ne pricamo za male gde je i 10ak ekstra daleko.
wf kanap ima dosta prednosti i razloga zasto ga kupiti o kojima se dosta pisalo po forumu...ali to sigurno nije povremena potreba za daljinom na maloj vodi .

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Uzeh onaj Greys WF6F, reko štap je 5/6, čak više 6 nego 5 pa da probam. Bogami, dobih 5-6m daljine sa mnogo manje snage. Sad osetim kako mi se puni štap i mnogo mi je lakše. Probah i rollcast ali to ide teže nego sa DT strunom ( išlo mi je teško i pre ali sam uspevao da ga izvedem ). Bilo kako bilo, dobio sam to što sam tražio, ostaje mi da vežbam. Možda će ovo moje iskustvo pomoći još nekom početniku poput mene. E da, u međuvremenu nabavih i jedan štapić 3/4 na kome je DT struna i spremam ga za Gradac i mart mesec, da mi se konačno ostvari dečački san i pojurim pastrmke na takvim rekama.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Tom kombinacijom trebao bi dobiti razmjerno isto, ako ne i vise, na roll-u kao i u overhead-u. Nesto ne radis dobro. Pocni od s ne vise od 6-7 m preko vrha stapa. Dosta bitno je da imas i dobro ukomponirani konusni predvez. Pokusaj da izgleda priblizno ovako. To je osnovna verzija, postoje i razno razni drugi roll-ovi. Njih zaboravi u pocetku.

http://www.youtube.com/watch?v=kFVOh5KXr9M

Baca se u kameru pa ne izgleda tako, ali racunaj da se u realnoj slici loop otvara kakvih metar ne vise od metra i pol od vode. Znaci "nisanis" malo prema dolje. Pazi na polozaj strune prije pocetka zamaha, kut stapa naprijed i natrag, putanju i zaustavljanje sake i tempo. Pazi da se struna ne rola po vodi nego otvara u zraku bez vecih valova i neravnina. Ono sto ce vjerojatno biti razlicito kod tvog kompletica je nesto otvoreniji kut u zadnjem i prednem polozaju. Trebat ce i nijansu vise pricekati da stap obavi svoje u odnosu na filmic.

Ono sto ti moze pokvariti zabac je zurba u bilo kojoj fazi, previse grube snage u zamahu (to treba fino laganica), mlitavo zaustavljanje ruke i usmjeravanje stapa previse prema dolje. Kada vidis da je sve ok, produzi strunu za metra i tako po malo dok ne dodjes do zavrsetka glave. Ako ne ide kako treba skrati za metar. Ako sve napravis kako spada za pusti da povuce malo strune. Racunaj da, ako si sve napravio kako treba, imas opustenih 15+ metra. Uz malo vise vjezbe i dalje.

kapitalac

Newbie
Učlanjen(a)
25.03.2012.
Broj reagovanja
0
Nabavih neku DT strunu a ne znam koje je klase. Debljuina na srednjem djelu je 1.00 mm a ukupna težina strune je 22 g a dužina 29 m. Koja bi to klasa mogla biti? Imam samo dvije WF strune pa ne mogu upoređivati sa njima.

Vrh Dno