Jesmo li plemeniti?

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Toamsini odličan primjer, samo to što mačka čini , čini zbog nagona koji je prirodan. Mislim da ta vrsta nagona koji i mi još imamo ima veze sa  našim ribolovom a drugi se tome smiju. I sigurno to što radi mačka ne zove se sportom. Mi na neki način čuvamo taj kontakt sa prirodom koji je po meni jako važan i za tijelo i za dušu i pokušaću da u tom pravcu usmjerim i svoje dijete...
A Strashni rasprava nije otišla u pogrešnom smjeru, ovo nije topic o tirolašima ako nisi primjetio...

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Ne znam na koga si mislio ali vidim kome se desilo... :bye:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Tema po mom ukusu! :)

Nema razloga da se, u vreme kada je zaštita životinja na sve višem nivou, i dalje predstavljamo plemenitima zato što ribe bodemo, iscrpljujemo, stiskamo i drmusamo, pa ih onda pustimo, samo da bi ih neko drugi na isti način opet mučio.

Odgovor na pitanje iz naslova dobija se na drugim mestima, a ne na reci.

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Ne znam čemu potreba za uljepšavanje. Uz sve moguće finese, sa jednom udicom, bez otežanja , po sistemu uhvati i pusti-ljudi ulaze u staništa riba, koriste njihovu potrebu za hranom(glad) i svoju inteligenciju i tehnološku premoć da bi je zakačili oštrom kukom, vukli po rijeci dok se ona očajnički otima, izvukli u njoj stranu sredinu(na suho) i onda je ako su "dobri" poljube i puste. Mislim svaka riječ je istinita. To radimo da bi zadovoljili svoju taštinu(nadmudrio sam ribu), da bi doživjeli malo adrenalina i zabavili se.
Ja ovo prihvatam i svjestan sam toga i ne lažem se. Ono zašto to smatram prihvatljivim je da je takav svijet i da čovjek ovim nadomješta svoje instinkte lovca koje prirodno ima. Ono što je dobro je da to ne radimo zato što smo zli ili iz nekih drugih interesa, imamo mjeru, a ujedno čuvamo kontakt sa prirodom bitan i za psihičko i za fizičko zdravlje čovjeka. Poznajem i dosta ljudi koji love i nose ribu kući jer im je to bitno da prehrane familiju. Ne zamjerim im jer je iz takve potrebe i nastao ribolov ali zamjerim društvu koje ne omogućava tim ljudima da mogu živjeti bolje.
Ono što mi se ne sviđa je da uz sve ovo ljudi pokušavaju da ubijede sebe da su plemeniti prema ribama, da se oni sportski takmiče sa ribama...takvi smo kakvi smo, zašto treba da se prikazujemo bolji...

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
joker je napisao(la):
Ono što mi se ne sviđa je da uz sve ovo ljudi pokušavaju da ubijede sebe da su plemeniti prema ribama, da se oni sportski takmiče sa ribama...takvi smo kakvi smo, zašto treba da se prikazujemo bolji...

Jel može pojašnjenje ove gornje rečenice?

Ja mislim da mi mušičari nismo nikakvi krvoloci i mislim da ne treba niko da se oseća krivim što ide u ribolov i peca ribe. Uostalom u celom svetu je mušičarenje priznato kao najplemenitiji vid ribolova. Svako od nas kada pođe u ribolov ide svesno da ubada ribe i izvlači ih na obalu ili gde se već u datom momentu zatekne.
Da li ja kao ribolovac koji ponese deo svog ulova, koji je uvek u okviru zakona, kući na prženje treba da osećam neku krivicu? Da li bilo ko od nas treba da oseća tu krivicu i smatra sebe "neplemenitim"?

Ako je nekome žao što peca ribe i ubada ih udicom i neku ponese kući, taj bi trebalo pod hitno da se mane ribolova i da se posveti nekom drugom hobiju.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Mislim da se ne razumemo baš u potpunosti. Izgleda da Joker pokušava da nam ukaže na to da svi uživamo u čudnoj igri povređivanja životinja i da treba da budemo svesni toga, a ne da glumimo da smo zaštitnici riba, dok po celu noć sanjamo kako ćemo ih lišiti života ili bar mirnog života. Verovatno su mu dosadila bezbrojna pominjanja plemenitosti, savesnosti, moralnosti... i mnogo toga drugog što nema mnogo veze sa veštinom i uživanjem u poštenom lovu riba mušicom.
Mušičari su podmukli neprijatelji riba, a ne njihovi plemeniti zaštitnici, kako su neki od nas umislili. Nas zanima koliko riba ima u reci samo zbog toga da bi ih bilo više na našoj oštroj udici. Vraćamo ih samo da bi ih ponovo lovili. Mi nismo obični ljubitelji riba, koji uživaju mirno ih posmatrajući. Naši snovi su da što više tih životinja nabrcamo na svoje vešto napravljene mamce.
Ovo ne znači da treba da se stidimo ili da smo šenuli. Naš nagon za ribolovom nije neprirodan. Shvatajući to, ljudi su stvorili rekreativni i sportski ribolov.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Strelac je napisao(la):
joker je napisao(la):

Jel može pojašnjenje ove gornje rečenice?

Ja mislim da mi mušičari nismo nikakvi krvoloci i mislim da ne treba niko da se oseća krivim što ide u ribolov i peca ribe. Uostalom u celom svetu je mušičarenje priznato kao najplemenitiji vid ribolova. Svako od nas kada pođe u ribolov ide svesno da ubada ribe i izvlači ih na obalu ili gde se već u datom momentu zatekne.
Da li ja kao ribolovac koji ponese deo svog ulova, koji je uvek u okviru zakona, kući na prženje treba da osećam neku krivicu? Da li bilo ko od nas treba da oseća tu krivicu i smatra sebe "neplemenitim"?

Ako je nekome žao što peca ribe i ubada ih udicom i neku ponese kući, taj bi trebalo pod hitno da se mane ribolova i da se posveti nekom drugom hobiju.
zasto se musicarenje uvek vezuje za pustanje ribe?ja je pustam jer mi nije potrebna.a ti ako volis da jedes recnu ribu potpuno je logicno da uzmes koliko smatras da ti je potrebno.a siguran sam da si pri tome selektivan po pitanju velicine i to je sasvim normalno jer ribe sluze za jelo
a sta ce da kazu lovci kod njih nema pustanja ulova

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Mixmaster je napisao(la):
Nas zanima koliko riba ima u reci samo zbog toga da bi ih bilo više na našoj oštroj udici. Vraćamo ih samo da bi ih ponovo lovili. Mi nismo obični ljubitelji riba, koji uživaju mirno ih posmatrajući. Naši snovi su da što više tih životinja nabrcamo na svoje vešto napravljene mamce.
Koji mi?

Jel si ti to odjednom postao reprezentativni uzorak svih mušičara?  :doh:

Ja često prekinem pecanje štuke, popnem se na vrbu i dugo posmatram linjake kako se hrane. Dakle suprotno tvojoj izjavi, uživam da ih posmatram i nemam nikavu želju da ih ometam. Imam želju da ih slikam, ali mi nešto slabo ide, nikad se ne vide lepo na slici.  :(

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
OFF
Gonci, smešni varaličaru sa cvetom u kosi (koji misli da je bitan kad me pominje ili citira), ja ću ti omogućiti da slikaš linjaka, a da ne padneš u mulj.
Onaj veliki akvarijum, u koji si se verovatno zablenuo dok si se trtio glumeći predvodnika niških varaličara, je moja ideja. E, to će čika Mixy da uredi i unutra spusti lepog i zdravog linjaka.
Tvoje je samo da se strpiš i naučiš da slikaš kroz akvarijumsko staklo. Treba hvala da mi napišeš. :smoke:

Lepo je biti ljubitelj riba. Ja sam akvarista od malena i u svojim akvarijumima sam odgajao i razmnožavao mnoge ribe i druge vodene životinje. Svoje kućne ljubimce (trenutno diskuse http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Symphysodon_aequifasciatus.jpg) pazim i "mazim" bolje nego samog sebe. Nije mi ni na kraj pameti da ih jurim po akvarijumu do iscrpljenosti, lovim meredovom, vadim na slikanje sa sobom ili ubadam udicama. To bi uradio samo njihov najveći neprijatelj, koga bih ja rado upucao iz sačmare kada bih ga zatekao da to radi.
Ali, na reci se pretvorim i ja u nezaustavljivog lovca, koji ima samo jedno na umu- ulov. To je mesto gde primenjujem svoje poznavanje jadnih riba kako bih ih lovio. Pretvaram se u zver (od lepotice ;)), kao i svaki drugi ribolovac- mušičar.
Ne stidim se toga. To je dozvoljeno, a korišćenje mušičarskog pribora se čak smatra manje okrutnim od svih ostalih ribolovnih metoda.
Nadam se da vas ne nervira ova moja samokritičnost.  Takva je tema, pa se i ja trudim da se preispitam "jesam li plemenit".:doh:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Off2. Seronđo, pokušavam da linjaka slikam dok se mirno šeta u bari. Smešni varaličar, osim što veoma često mušičari, peca kad-kad i na plovak, pa ponekad upeca i linjaka (i to za usta, za razliku od tebe). Tako da ga mogu lepo slikati u ruci, sekund pre nego što ga pustim. A mogu ga u kofici odneti kući, ubaciti u moj akvarijum, pa onda slikati. Ipak, trudim se da ga slikam u bari, ali bez polarizacionog filtera za digitalac to nije baš jednostavno.

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
strashni je napisao(la):
I jos jedna stvar, musicari su najcesce ti koji od obicne reke naprave revir, cuvaju ga i poribljavaju, pokazuju znatno visi stepen drustvene odgovornosti u zastiti sredine, vaserasi - a svi to znamo - najcesce zavuku glave u ramena i gledaju kako da osasave sto vise ribe i pritom su sami svesni sta rade ali...
ima dosta onih i koji nose ribu, samo si ti izgleda ubeđen da ih nema  :yeswink:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Neki su pomešali mušičarsku plemenitost sa odnosom riba-ribolovac, koji su u svojim glavama jednostrano doveli do nivoa neviđenog prijateljstva. To je smešno, neistinito i glupo. :nowink:

Vrh Dno