Jesmo li plemeniti?

Hunter

Senior member
Učlanjen(a)
10.12.2006.
Broj reagovanja
0
uopce nisam procito raspravu osim naslova i prvog posta...
previse puta sam sam sebe ulovio u beskonacnu prelju razmisljanja o ribi i odnsa prema njoj.
jedino sto znam je da je volim loviti,a kao klopa me ne zanima previse.
uzmem oko 2-5 riba godisnje za jelo,a da nam je riblji fond veci uzeo bi i vise...
ovako ne mislim o nicem osim da necu sutra imat sto lovit ako svi odnesemo sve sto ulovimo!
i bitnije mi je ulovit nego odnest doma (skor se nevjerovatno promjenio sa dolaskom digitalnih fotica!)
i to je kontam nasa praiskonska crta da se dokazemo ko vrjedni muzjaci i uspjesni lovci!
i na kraju ko ga jebe...imam jos 30tak godina za uzivanje i mislim ih iskoristiti za ribolov prije svega!

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
plemeniti nismo, jer u svakom od nas čuči ono iskonsko zrnce nagona ka preživljavanju kao i ubijanju.....tj. nagon ka opstanku vrste kao i hranjenju................istina je da je priroda stvorila i ljude i životinje, e sad ljudi se razlikuju od životinja zato što pored nagona za preživljavanje imaju mozak kojim mogu da misle dok životinje imaju nagon samo ka preživljavanju, to predstavlja veliku razliku........i pored tog iskonskog nadmudrivanja između lovca i plena, ja kad ulovim recimo ribu ne uzimam je iz jednog jedinog razloga, a to je zato što nisam gladan i takvu vrstu hrane mogu da priuštim na bilo kom ribnjaku............a plemeniti nismo, inače bi ovo bio forum za zaštitu ugroženih vrsta riba........

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Čovek jako često pada u iluziju o svom savršenstvu i osećaju dominacije nad ostalim živim bićima na planeti.Ljudi pak,koji su u dilemi o načinu povređivanja riba,jednostavno se trebaju okanuti ribolova.Ne vidim smisao u konstantnom mučenju samoga sebe preispitivanjem o tome je li plemenito uhvatiti ribu na udicu,to se pitanje valjda rešava prilikom samog formiranja ribolovca.

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Goci dok ih slikaš ti se možeš zvati i plemenit i sportist ali kad uzmeš štap a udicom u ruku zaboravi na to.
Hunter ima pošten stav i ja to cijenim.
Ja nemam problema sa tim da sebi priznam da i kad na najdopušteniji način lovim ribu i puštam je nazad, ipak joj nanosim i bol i uznemiravam je u njenoj kući i nemam nikakve osnove da sebe nazivam njenim prijateljem. Takav stav bi bio licemjerstvo. Ukoliko neki imaju potrebu da u to ubijede sami sebe - njihova stvar ali neka se ne ljute ako im drugi ne vjeruju.
Neki su shvatili o čemu pišem, niti ja volim ribu više od vas, niti ću prestati sa ribolovom (na dopuštene načine) jer svijet je takav a ja uživam u ribolovu. Ali ne lažem sebe niti želim da ljudi misle da im vjerujem kad oni lažu sebe.

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
bogi je napisao(la):
...istina je da je priroda stvorila i ljude i životinje, e sad ljudi se razlikuju od životinja zato što pored nagona za preživljavanje imaju mozak kojim mogu da misle dok životinje imaju nagon samo ka preživljavanju, to predstavlja veliku razliku.......

Ako su ljudi životinje, ne kužim kako onda po tvom životinje nemaju mozak kojim misle? Sve što treba je samo malo bolje promatrati svijet oko sebe, da vidiš koliko su druga bića na Zemlji savršena i u nekim stvarima naprednija od nas. Primjera koji mi trenutno padaju na pamet ima puno, evo samo jedan, pod utjecajem gradnje velikog broja ogromnih nebodera koja se zadnjih godina odvija u Dubai-u. Mene recimo jedan takav neboder, od ne znam koliko stotina metara ne fascinira ništa više od nekog termitnjaka, ili mravinjaka. http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/5/7/57d5bc9ae401baa03857887c15f176f7_content_large.jpg  Uoči odnos veličine čovjek-neboder i mrav-mravinjak. Zapravo, više me oduševljava kako mravi naprave te svoje nebodere koristeći samo materijale nađene u prirodi u izvornom obliku. Oni su za mene pravi genijalci.  

Još prije sam rekao, sebe ne smatram niti sportašem (ne bavim se natjecanjima) niti plemenitom osobom jer lovim ovim finim priborom i ponekad pustim neku ribu. Ja samo lovim ribu, jer volim to raditi. Naravno da je bilo moralnih nedoumica, ali ne bi sad bio ovdje da mislim drugačije. Bitan je odnos između pojedinca i ribe, a ribu (kao i svako drugo biće)treba poštivati.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Tomasini veliki + (jesam jutros darežljiv), jednostavno razum, plemenitost, ljudskost, sućut čini razliku izeđu čovjeka i životinje. Nema veze kojom tehnikom se ribolovac koristi on može biti štetočina ili rekretivac koji lovi ribu iz rekreacije i nije mu uopće bitno koliko će kući odnjet.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
joker je napisao(la):
Goci dok ih slikaš ti se možeš zvati i plemenit i sportist ali kad uzmeš štap a udicom u ruku zaboravi na to.
Gde sam ja za sebe napisao da sam plemenit?  :) Pažljivo pročitaj na šta sam reagovao, citirano je u okviru mog posta.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Plemenit je iskusan mušičar koji nesebično prenosi svoje znanje drugima, podučava zainteresovane i otkriva im svoje najefikasnije tehnike, muve i omiljena mesta.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Mixmaster, mislim da se raspravlja o tome da li smo plemeniti u odnosu na ribe.
Ja najvise cenim iskusne musicare koji poducavaju mlade snage i ne stekaju fazone,ali mislim da bi ribe takve smatrale najvecim neprijateljom.
Mislim da ( u odnosu na plen ) nijedan musicar nije plemenit, a najmanje oni koji em to dobro rade, em uce druge da to dobro rade.   

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
I jos nesto. Ne treba mesati plemenitost prema ribi i C&R.
To sto pustimo ribu nakon sto smo je zarad naseg zadovoljstva izmaltretirali nas ne cini plemenitim.
Kada bismo recimo spasli lososa iz kandzi grizlija ili pastrmku od vidre, tada bi mogli za sebe da kazemo da smo prema ribi ispali plemeniti.

Ali onda ne bi bili plemeniti prema medvedu i vidri.   :D

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Ljudi, ja razumem da je sneg, 'ladno, popizdeli smo svi što nema pecanja, ali to nije razlog da pojedini padaju u ovakve depresije.  :'(
Počela je teška filozofija, da ne kažem nešto drugo.
Kakav prijatelj ribi, kakvi bakrači - sa prijateljem se ide na pecanje, na preferans, na utakmicu, u kafanu, na fudbal...
Prirodni sled stvari je takav - i mi i ribe smo u jednom od lanaca ishrane.  
Da li krupna riba ima osećaj prijateljstva prema manjoj kad je pojede. Da li ona najmanja oseća grižu savesti kad pojede mrava na vodi. Sve se svodi na lovca i lovinu.
Da li osećamo krivicu i nedostatak plemenitosti kad stavimo jare, jagnje ili prase na ražanj - ili ribu na roštilj - pa sad raspravljamo o prijateljstu prema ribi.
Razmislite - šta sve čuvate i šta radite "kućnim ljubimcima" iz ljubavi - PREMA SEBI.
Dresure pasa, akvarijumi - zato što su ribe lepe, mnoge životinje smo mi napravili  
kućnim ljubimcima nesposobnim da samostalno opstanu.
I nas kao i onu mačku još uvek teraju ostaci lovačkih nagona, samo što mi ljudi koristimo raznorazne načine, pribore i opremu, alate i oružje.
Tu ne spadaju dinamitaši, strujaroši, mrežaroši.
I mi kad pustimo ribu radimo isto što i ona mačka - nismo gladni i igramo se sa plenom.
Ne sekirajte se, sneg ode za nekoliko dana pa ćemo na pecanje.
Moram malo da kenjam i tešim....znam kako vam je.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ovaj svet počiva na različitostima i one ga održavaju.Nekome je boks plemenita veština,neko ga se gnuša.Kada bih se permanentno dovodio u situaciju da razmilšljam da li je nešto što radim pogrešno,vrlo brzo bih prestao da se bavim takvim stvarima.U svetu u kome se konstantno odvijaju ratovi,ljudi proždiru jedni druge,u svetu u kome se najveći sisari još uvek istrebljuju,deplasirano je razmišljati o povređivanju ribe udicom,u ovom slučaju čak bez povratne kuke.Na žalost tako sve ovo funkcioniše,kada jednog dana u dalekoj budućnosti naši unuci željni ribolova,uđu u neku kapsulu za simulaciju FF-a,hvatajući virtuelne ribe imaginarnim udicama,stavljajući nekakve kacige,ili još gore,ubrizgavajući kakve serume radi potpunog doživljaja u mozgu,hoće li se i tada neko zapitati je li to pogrešno.Sigurno da hoće!
Zato ljudi lovite ribu udicom i strunom,jer to je svakako još jedan korak u evoluciji.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Posto u nedelju idem ,,u ribe", ne da nisam u depresiji, vec sam u euforiji.   :dance:
Ako nekome smeta teska filosofija tj. kenjanje, ja ga podsecam da je ova tema u okviru teme
> Filozofija musicarenja>.
Ne bih da ljudi pomisle da ja ,,solim" nekome pamet. I ja volim da pecam, a posebno da bockam ribe, ali ne lazem sebe da sam plemenit.
Biti plemenit znaci ciniti dobro. Ne mislite valjda da ribolovci cine dobro ribama?
Mozda su onda i lovci dobrocinitelji zivotinja?!
Dakle ja lovim ribu iako znam ta to nije plemenito,jer bez toga ne mogu.
Isto k`o sto se narkoman puca pajdom.
Zna da to nije plemenito, al` ne moze bez toga.
Svima zelim mnogo uspeha u predstojecoj pastrmskoj sezoni!   :bye:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
MM pričaš isto što i ja. Nisam i neću da budem plemenit. Hoću da ih bodem, bockam, zamaram, slikam a poneku i pojedem.

Vrh Dno