Jesmo li plemeniti?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
joker je napisao(la):
Pa i putovanje konjem bi bilo jedno dobro iskustvo koje ne može svak sebi da priušti. Ne znam šta bi u tome bilo za podsmjeh koji pročitah u prethodnom postu. Čovjek je samo jednostavnim jezikom objasnio šta je naša priroda a šta su šminkeraji kojima mi laskamo...

Sve je za podsmeh sto se mene tice, prvo ono poredjenje ljudi i zivotinja a posle i to oko instikta lovca. Ja kapiram da jos uvek ima ljudi na nivou iz kamenog doba koji se vode instiktom, ali makar zaobidjite nas svesne :hammer:

Los_Pecaros

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2009.
Broj reagovanja
0
Ocekivano je da ljudi koji razlicito misle... na isti nacin i pisu. Ne treba... kolega... da se "podsmejavas"... nije pristojno a ni primjereno komunikaciji na forumu. To sto se neko osjeca "svesnim"... je... ono... fino, rekao bih. Po onoga ko se tako osjeca, mislim. Naravno... to sto on/neko osjeca i kvalifikuje kao "svesno" (pretpostavljam... "ekoloski") ... nema nikakve veze sa Zakonima prirode. Zivotinje ih postuju (mislim na Zakone)... a ljudi su umislili da "mogu bolje nego priroda da ih stvore (napisu)". Nezrelo.

Da li FF-ribolovci "ostavljaju rijeku onakvom kakva jeste"? Hm... tesko. Iz perspektive riba, mislim. Opet... iz covjekove perspektive (onog isto sto misli "da zna bolje nego priroda")... moguce. Mrcvaraenje riba zarad zabave i mlacenja para - "ekoloski svjesno"? Moguce nekome. Meni ne.

I onog "gore" sto pomenu konja (usput, moga` bi malo "u skolu" da ucis padeze)... rado jasem kad god imam priliku. Da li treba i jahanje da smatram "ekoloski svjesnim ponasanjem"? Da li? Iz perspektive konja.. sigurno nije tako. Zar ne? A... ljudi bi trebali biti "vazniji" od zivotinja (po vama, ocito)? Mozemo da ih mrcvarimo/ubadamo/jasemo/prebrojavamo/mjerimo/"poklanjamo im zivote"... itd.?

Sto se vise druzim s zivotinjama... ovi "svjesni" su mi sve vise... (bolje da ne napisem).

Ja sam lovac. U dusi. "Lav" u sumi. Lovim, prezim, ubijam. Imam mjeru... naravno. Nijesam stetocina, samo sam na vrhu lanca ishrane. Postoje i zecevi u sumi. Oni prave/pisu teorije i raspredaju o koje-cemu.

Lav lovi.

Bistro!

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
STRAŠAN LAV

Bio jednom jedan lav...
Kakav lav?
Strašan lav,
narogušen i ljut sav!

Strašno, strašno!

Išao je na tri noge,
gledao je na tri oka,
slušao je na tri uva...

Strašno, strašno!

Ne pitajte šta je jeo.
Taj je jeo šta je hteo
- tramvaj ceo
i oblaka jedan deo!

Strašno, strašno!

Zubi oštri, pogled zao,
on za milost nije znao!

Strašno, strašno!

Dok ga Brana
jednog dana
nije gumom izbrisao.

Strašno, strašno!

Dušan Radović

;)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Losi Pecarosu (tezak ti nick za komunikaciju), lepo je to sto si sebe uporedio sa jednim kraljem (a nije Elvis :D). ali treba da znas da kada je lov u pitanju lav nosi suknjicu a lavica lovi :hammer:

Da li FF-ribolovci "ostavljaju rijeku onakvom kakva jeste"? Hm... tesko

Pa ni reka nije ista, ni jednog delica sekunde!

Lovim, prezim, ubijam. Imam mjeru... naravno.

Koja je to mera i ko je propisao? Ti, drzava, neko treci...?

Los_Pecaros

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2009.
Broj reagovanja
0
Simpsone,

pokusaj da obuzdas EGO... i relaksiras prepisku (ocite namjere) fight-a. Razmijenimo, jednostavno, misljenja. U suprotnom... cemu gubljenje vremena? U fight-u (bilo  koje, pa i verbalne vrste)... inace... nemas sansi. Lav je "kralj dzngle". :)

Drzava propisuje Zakone. Boljeg instituta covjecanstvo (jos uvijek, na zalost) nema. Ona u kojoj ja zivim propisuje da ne smije biti "C & R" (izuzev riba isod mjere). Stvar je svakog ponaosob da te Zakone postuje kao civilizovan covjek.

Danas sam na jednoj rijecici ulovio 30-tak pastrmki... i odnio (propisanih) ... 5 komada. Evo jedne.

1005cekar.jpg

Eto... tako ja postujem Zakon... Drzave u kojoj zivim... ali i prirode - jer mi je 5 komada dovoljno bilo za dobar rostilj koji je kasnije uslijedio uz pracenje meceva "Bundesliga"-e... a precizno zapisan broj (i tezina) ulovljenih komada - rezultirace repopulacijom rjecice identicnim brojem autohtonih pastrmki u oktobru. Imas precizan odgovor na tvoje pitanje.

biljeznica.jpg

Usput, lavice idu u lov... samo.. i jedino... kad je lavu muka... ili mu se ne ide... jednostavno. Najbolje parce je uvijek... njegovo. Kapiras?

:)

Bistro!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Zanimljivo se razvija ova tema...neki manje neki više kroz svoje tekstove izžarevaju svoj svetonazor kroz koji definišu svet oko sebe u kojem egzistiraju. Jeste, sto ljudi sto čudi.
Jesmo li plemeniti? Odnosno - jesmo li milosrdni, koristni, iskreni...pa da ne nabrajam? U današnjem veku plemenitost se definira malo opširnije nego u prošlom veku pa bi se tu moglo ubrojiti i eko-osvešćenost i po još kakva osobina.

U ovoj temi primečujem ili mi se barem tako čini (kada onako na brzaka sve "prelistam") da se tu i tamo pojave neke vrste barijera u diskusiji baš spog različitih svetonazora. Jedni još uvek očito veruju u teoriju evolucije pa čoveka i životinju izjednačuju, drugi veruju u nešto drugo a treći u nešto treće. Svi imaju neke razloge i to je sasvim normalno. Onda se pojavi izazov tolerancije tuđeg stava pa makar (za moj ili tvoj pojam) bio i pogrešan. E tu opet pokazujemo koliko umijemo biti plemeniti - strpljivi, razumevajući. Nisam ja neki svetac kao ni vi ali tako ja vidim.

Ako se ikada 100% dokaže kako su ribe u stvari inteligentna bića pa još da imaju duha, dušu i telo (kao čovek)...ako se ikada dokaže da osečaju bol i pate kao i ljudi što ume da pate...onda bi počeo da mušičarim sa muvama koje nemaju ni samu kuku. Bacao bi u tom slučaju samo suvu muvu. Možda bi zapravo i prestao da pecam...možda bi se počeo baviti nečim drugim. Jer, za moj pojam - ubijanje, ubadanje, umaranje na kuki, slikanje sa izmorenom i napačenom žrtvom (koja je izjednačena sa tzv. predatorom*) ne može da bude hobi nekoga tko se ima za plemenitog ili se barem trudi biti takav (plemenit).

*"žrtva izjedanačena sa tzv. predatorom" - čovek = životinja.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Los_Pecaros je napisao(la):
Simpsone,

pokusaj da obuzdas EGO... i relaksiras prepisku (ocite namjere) fight-a. Razmijenimo, jednostavno, misljenja. U suprotnom... cemu gubljenje vremena? U fight-u (bilo  koje, pa i verbalne vrste)... inace... nemas sansi. Lav je "kralj dzngle". :)

Prijatelju losi, ja stvarno nemam problema sa svojim EGOm niti si mi dobro procenio namere. One su potpuno ciste ali za, kako kazes fight, procene mozes da donosis samo posle, nikako unapred jer je neozbiljno :D

Usput, Tarzan je kralj dzungle a lav cak i ne zivi u njoj.

Drzava propisuje Zakone. Boljeg instituta covjecanstvo (jos uvijek, na zalost) nema. Ona u kojoj ja zivim propisuje da ne smije biti "C & R" (izuzev riba isod mjere). Stvar je svakog ponaosob da te Zakone postuje kao civilizovan covjek.

Vidi sad drzava? Sad postujes i drzavu i ljude i sve, gde je sad ono iskonsko i zivotinjsko u tebi? Zivotinje ne poznaju ni drzavu ni zakone sem jednog jedinog. Opredeli se jesi li "civilizovan covek" ili zivotinja sa svojim iskonskim nagonima koji se tesko obuzdavaju.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Danas sam na jednoj rijecici ulovio 30-tak pastrmki... i odnio (propisanih) ... 5 komada.
hoces da mi pojasnis nesto?ne razumem , ako je zabranjen c&r ,osim riba ispod mere....kako si onda ulovio 30 i uzeo 5 ??da li su one 25 bile ispod mere?ako ispunis 5 riba ,da li moras da napustis reku?kako ces da pustis 6-tu koja je preko mere a to je kazes zabranjeno???????
bas cudno i nista nerazumem :'(

Los_Pecaros

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2009.
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
Danas sam na jednoj rijecici ulovio 30-tak pastrmki... i odnio (propisanih) ... 5 komada.
hoces da mi pojasnis nesto?ne razumem , ako je zabranjen c&r ,osim riba ispod mere....kako si onda ulovio 30 i uzeo 5 ??da li su one 25 bile ispod mere?ako ispunis 5 riba ,da li moras da napustis reku?kako ces da pustis 6-tu koja je preko mere a to je kazes zabranjeno???????
bas cudno i nista nerazumem :'(
[/quote]

Bra`o Sale,

pronicljivo si "gadjao"! :) Iskreno, dvosmisleno napisao bilo... ono kako postujem Zakone Drzave. :) Ne, nijesu sve bile ispod mjere. Moja odluka je bila da vratim one koje mi nijesu trebale. Mjera je to koju (uvijek) koju JA sebi odredjujem kao samosvjesno i slobodoumno bice. Inace, rodjeni sam anarhist & hedonist. Gradjanin svijeta. Kosmopolit. Slobodan covjek.

Simpsone... pokusaj (malkice) da pises smisleno... i da tvoj doprinos prepisci ima neki logican... a onda i ... konkretan efekt. Napisao sam da pricu navodis na fight... sto nije potrebno ovoj zanimljivoj temi. Namjere sam tvoje... dakle... cisto prepoznao kao... neprimejrene. I da... Tarzan je kralj dzungle... samo u prici. Ljudi vole da umisljaju da vladaju svijetom. Romaticno... nema sta. Ti si romatik? Ako je tako... slutim "opasnog" protivnika. :)

Seb,

ti ga (bas ono) malkice... filozofiras... i... po meni.. (opet) prelazis granicu ukusa prepiske primejrene moderatoru (saljuci direktno "strelice" na daresu moje malenkosti). :)

De... ovako. Ne bih (iskreno) da te uvrijedim ako si neki vjerski freak ili takav-nekakv slican... ali si (ga) bas odluta` u "filozofiranje" o "pitanju izjednacenosti ljudi & zivotinja". Mislis da si nesto vrijedniji ovoj planeti od nekog... recimo... majmuna nedje tamo u Africi? Zaista mislis tako? Lijepo (za tebe) ako mislis... al` sa aspekta planete on i njegova vrsta joj nijesu stetocine ... ti i tvoja vrsta jeste. Kapiras? Naravno, nista uvredljivo za tebe... a ni za majmune.

Sto se slikam sa izmrcvarenim plijenom? Hm... pa... covjek sam. Mi... ljudi... TO radimo inace.... a uz NAS jos i Orke (kitovi ubice) i velike macke. Priroda... to ti je.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mislim da sasvim razgovetno pisem, doduse ne poznajem nemusti jezik pa me mozda i ne kapiras.
Zatrpavas nas gomilom gluposti a siguran sam da mozes da pises na 100 drugih tema neuporedivo kvalitetnije postove.
Besmislene postove pises mesajuci ljude u zivotinje, pominjuci "tvoje vrste", dajes sebi za pravo da odlucujes umesto svih? Koji mi "to radimo"? Na osnovu cega dajes sebi za pravo da se izjednacavas samnom? Kakva crna priiroda i slikanje sa plenom sparusenim, dehidriranim? Ako je tvoja priroda takva dozvoli da moja nije i da nemam ama bas nista zajednicko sa tobom.

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
Danas sam na jednoj rijecici ulovio 30-tak pastrmki... i odnio (propisanih) ... 5 komada. Evo jedne.
Bistro!
ovo mi je poznato, kao i u nekim delovima Švajcarske, dozvoljena mera i količina 5 komada dnevno, sve preko i ispod mere vraća se nazad u vodu.............normalno svaki ribolovac je dužan da upiše količinu ribe i meru ( da je kod nas sve bi bile u meri pa i one ispod ), tako da udruženje uvek ima u vidu količinu ribe koja je odneta, uvek se takvi delovi reka i jezera poribljavaju čak troduplo većom količinom bez obzira da li je uspeo prirodni mrest vrste...........i ono što je najbitnije u celoj priči da uvek ima dovoljno ribe koje su i mnogo više preko mere, može se reći neverovatni kapitalci koji se mere kilogramima, a ne santimetrima............

evo recimo danas sam pecao sa dva prijatelja na dve reke, pre podne na jednoj, a kasnije po podne na drugoj.............na prvoj reci na kojoj smo se ponašali i više nego plemenito, na nas naleti jedan plemeniti i školovani stomatolog-doktor, ja bih pre rekao limar jer vuče neke plehove u delu reke u kom je dozvoljen samo mušičarski pribor i to upotrebom samo jedne muve, nosi doktor, od kojeg bi trebalo mi da naučimo po nešto o humanosti i plemenitosti, nosi pletenu korpu, onu pastrmsku i na pitanje jednog od drugara da li je ulovio nešto, doktor otvori korpu, a u korpi sve plemenito i humano složene potočarice jedno 7-8 komada i ni jedna preko 20 cm..........pošto nam je doktor-stomatolog lepo pokazao kako se humano i plemenito treba ponašati prema ulovima, mi smo se lepo spakovali i napustili taj deo reke i prešli jedno tridesetak kilometara da posetimo jednu drugu u okolini..........krenemo tako u tu drugu, normalno ponašajući se kao i svaki put, čak ne razmišljajući ni jednog trenutka da ponesemo ni jedan komad ribe mnogo više preko mere, već sasvim humano i plemenito vraćamo sve nazad ( normalno da nekom drugom ribolovcu neki drugi dan pruži to zadovoljstvo borbe i ulepša mu taj izlazak na vodu ) naletimo i tu na jednog humanog i plemenitog ribolovca koji takođe lovi nedozvoljenim sredstvima u delu reke rezervisan kao revir C/R, na isto pitanje od drugara ima li ulova, čovek sa ponosom vadi kesu iz desnog džepa prsluka i pokazuje mu ulov, ovaj drugi humani ribolovac takođe je školovani humanista koji radi u opštini, kratko opštinar......o čuvarima neću ni da komentarišem..........

nikada na ovom delu balkana neće biti plemenitosti i humanosti, jednostavno rečeno takav smo narod, da se kojim slučajem kao u Švici pridržavaju ulova u meri kao i količini, kod nas 2-3 komada, ne znam ni sam koliko jer me ne interesuje, da se pridržavaju svi ribolovci samo količine i mere imalo bi tu ribe i bez toga da se dodatno poribljava, ovako svake godine se poribljavaju reke sve više i više, a ribe je sve manje...........sve u svemu samo dobar zakon koji će se sprovesti u delo i po džepu i nema problema u budućnosti, sa takvim zakonom u budućnosti svi će biti plemeniti i humanisti na vodi, čak ni smeća neće biti plemenito odloženog pored reke ili u samo tok reke.............možda nije srž teme, ali morao sam da pomenem današnje humaniste koje sam sreo na vodi.......

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Prirodu da misle da imaju pravo da bodu i maltetiraju druga bića da bi "Prirodu ribolovaca koji uzivaju u ribolovu musicarskim priborom". To što tu prirodu neki iskazuju u blažem ili "pristojnijem" obliku, ne znači da rade nešto dobro za druge. Još uvijek je korijen u nagonu. Pitanje koliko utičete na samu prirodu je pitanje odgoja, znači da li je remetite manje ili više, ali je remetimo u svakom slučaju jer je čovjekova djelatnost u startu nered u prirodi. To što se pristojno ponašamo i dalje ne znači da nismo tu zbog sebične potrebe za užitkom iako to znači bol i maltretiranje za druga živa bića. Ili možda neko misli zaista da kada ribu ubode i vuče po rijeci da i ona uživa u tom "sportu". Ne želim da morališem samo ne razumijem potrebu da se stvari uljepšavaju.

Vrh Dno