Los_Pecaros je napisao(la):
Danas sam na jednoj rijecici ulovio 30-tak pastrmki... i odnio (propisanih) ... 5 komada. Evo jedne.
Bistro!
ovo mi je poznato, kao i u nekim delovima Švajcarske, dozvoljena mera i količina 5 komada dnevno, sve preko i ispod mere vraća se nazad u vodu.............normalno svaki ribolovac je dužan da upiše količinu ribe i meru ( da je kod nas sve bi bile u meri pa i one ispod ), tako da udruženje uvek ima u vidu količinu ribe koja je odneta, uvek se takvi delovi reka i jezera poribljavaju čak troduplo većom količinom bez obzira da li je uspeo prirodni mrest vrste...........i ono što je najbitnije u celoj priči da uvek ima dovoljno ribe koje su i mnogo više preko mere, može se reći neverovatni kapitalci koji se mere kilogramima, a ne santimetrima............
evo recimo danas sam pecao sa dva prijatelja na dve reke, pre podne na jednoj, a kasnije po podne na drugoj.............na prvoj reci na kojoj smo se ponašali i više nego plemenito, na nas naleti jedan plemeniti i školovani stomatolog-doktor, ja bih pre rekao limar jer vuče neke plehove u delu reke u kom je dozvoljen samo mušičarski pribor i to upotrebom samo jedne muve, nosi doktor, od kojeg bi trebalo mi da naučimo po nešto o humanosti i plemenitosti, nosi pletenu korpu, onu pastrmsku i na pitanje jednog od drugara da li je ulovio nešto, doktor otvori korpu, a u korpi sve plemenito i humano složene potočarice jedno 7-8 komada i ni jedna preko 20 cm..........pošto nam je doktor-stomatolog lepo pokazao kako se humano i plemenito treba ponašati prema ulovima, mi smo se lepo spakovali i napustili taj deo reke i prešli jedno tridesetak kilometara da posetimo jednu drugu u okolini..........krenemo tako u tu drugu, normalno ponašajući se kao i svaki put, čak ne razmišljajući ni jednog trenutka da ponesemo ni jedan komad ribe mnogo više preko mere, već sasvim humano i plemenito vraćamo sve nazad ( normalno da nekom drugom ribolovcu neki drugi dan pruži to zadovoljstvo borbe i ulepša mu taj izlazak na vodu ) naletimo i tu na jednog humanog i plemenitog ribolovca koji takođe lovi nedozvoljenim sredstvima u delu reke rezervisan kao revir C/R, na isto pitanje od drugara ima li ulova, čovek sa ponosom vadi kesu iz desnog džepa prsluka i pokazuje mu ulov, ovaj drugi humani ribolovac takođe je školovani humanista koji radi u opštini, kratko opštinar......o čuvarima neću ni da komentarišem..........
nikada na ovom delu balkana neće biti plemenitosti i humanosti, jednostavno rečeno takav smo narod, da se kojim slučajem kao u Švici pridržavaju ulova u meri kao i količini, kod nas 2-3 komada, ne znam ni sam koliko jer me ne interesuje, da se pridržavaju svi ribolovci samo količine i mere imalo bi tu ribe i bez toga da se dodatno poribljava, ovako svake godine se poribljavaju reke sve više i više, a ribe je sve manje...........sve u svemu samo dobar zakon koji će se sprovesti u delo i po džepu i nema problema u budućnosti, sa takvim zakonom u budućnosti svi će biti plemeniti i humanisti na vodi, čak ni smeća neće biti plemenito odloženog pored reke ili u samo tok reke.............možda nije srž teme, ali morao sam da pomenem današnje humaniste koje sam sreo na vodi.......