Jesmo li plemeniti?

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Imaš ovde dovoljno smajlija za omanje pleme!  :)

A drugi i četvrti deluju naročito plemenito jer izgleda na bućku vataju somove, i obezbeđuju hranu i za sebe i za ovu drugu dvojicu, koja su izgleda neplemenite lenštine koje samo znaju da se cerekaju. Sramota. :mad:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
C/R ribolovci svoju ne-plemenitost vrlo rado priznaju. Sami često kažu da ribe vraćaju da bi mogli ponovo da ih muče na isti način. Nikada ne kažu da ih vraćaju da bi nastavile mirno da žive. Naprotiv, kažu "Dođi ponovo", "Dođi kod nekog drugog" ili "Dođi kod mog unuka". Naravno- na udicu.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mixmaster je napisao(la):
C/R ribolovci svoju ne-plemenitost vrlo rado priznaju. Sami često kažu da ribe vraćaju da bi mogli ponovo da ih muče na isti način. Nikada ne kažu da ih vraćaju da bi nastavile mirno da žive. Naprotiv, kažu "Dođi ponovo", "Dođi kod nekog drugog" ili "Dođi kod mog unuka". Naravno- na udicu.

Ma ja ipak mislim da je plemenitije pojesti ih, dati mackama ili prodati na pijaci?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
istina, reč "plemenit" je jako širok pojam...o svačem ste piskarali na sve strane pa vam dadoh ovu temu pa vidim da ju vredno ispunjavate...baš ste uzorni članovi, držite se teme, ona je široka pa i vi pišete na-široko  :D :D :tbumb: imate svi + od mene  ;) :)

svaka vam čast  :smoke:

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Mislim da je ključ upravo u značenju riječi "plemenit". Po meni je to onaj ko pomaže drugom ili u najmanju ruku gleda da ga ne povrijedi. Ne može se nikako pod taj pojam svrstati niti jedan vid ribolova, jer tu neke pomoći ili dobra za ribu nema. Može se praviti razlika izmedju različitih ponašanja ribolovaca ali samo u smislu onih koji gledaju da nanesu što manje štete ribi i prirodi i onih koje nije briga.
Mislim ljudi , budimo ono što smo, zašto treba da se prikazujemo bolji nego što jesmo.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
joker je napisao(la):
Mislim da je ključ upravo u značenju riječi "plemenit". Po meni je to onaj ko pomaže drugom ili u najmanju ruku gleda da ga ne povrijedi. Ne može se nikako pod taj pojam svrstati niti jedan vid ribolova, jer tu neke pomoći ili dobra za ribu nema. Može se praviti razlika izmedju različitih ponašanja ribolovaca ali samo u smislu onih koji gledaju da nanesu što manje štete ribi i prirodi i onih koje nije briga.
Mislim ljudi , budimo ono što smo, zašto treba da se prikazujemo bolji nego što jesmo.

Bravo :tbumb:, to sam čekao. To je to  :yeswink:

A što se tiče plemenitosti same ona je zaista širok pojam. Njeno značenje se definiše kao bogatstvo ili obogačenost jedne osobe koja je oplemenjena/obogaćena nekim vrlinama kao što su npr. milosrđe, iskrenost, poštenost, pedantnost... Na prvom mestu je odnos čoveka do čoveka, onda čoveka do prirode tj. celog eko sistema u kojem živimo. Nitko (nijedan čovek) nije plemenit u punom smislu te reči ali ima onih koji su plemenitiji i onih koje baš briga za to. Poštujmo jedni druge, poštujmo i čuvajmo tu Bogomdanu nam prirodu i bit če mo svi više plemenitiji (ne 100% sveti ali bolji i koristniji - plemenitiji) ;)
Kao što kolega "joker" kaže, budimo ljudi - ljudi (samosvestna intelektualna bića koja razlikuju dobro od slabog i imaju moć apstraktnog razmišljanja, bića koja se ne vode životinjskim nagonom nego razumom). Budimo ljudi - u dobrom smislu!

GORANHardy

Senior member
Učlanjen(a)
07.09.2008.
Broj reagovanja
1
Niko ne pominje upotrebu udica bez kontra kukice-to je isto jedan od razloga naseg odnosa prema ribama.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Evo, ja sam spremio čak tri bodeža bez kontra kuke. :hammer:

Prilozi

• Oprema za plemenite.jpg
    Oprema za plemenite.jpg
    85,3 KB · Pregleda: 174

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Sve je stvar gledista sa kog posmatrate neku situaciju...

Sa aspekta bockanja i pustanja ribe radi ponovnog bockanja priznajem nisam plemenit...

Sa aspekta pojedinih mlatomira koji i kad pustaju ribu bace je za metra visine ili je stave u kesu ili kombinezon ja sam jako plemenit

O trecoj grupi koja je drala ribu na sve moguce nacine pocevsi od tirolca i vasera pa na dalje, a sad zbog ili placenih kazni ili frke od ribocuvara vise ne mogu, koji pokusavaju da ostale kolege stave u isti kos sa sobom zbog umirenja savesti ili cega vec ja sam bog plemenitosti... 8)

Vrh Dno