Kabl iznad mosta preko Kutinske reke

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Malopre sam šetao kraj Nišave kod Broja 6. Sa malog mosta preko Kutinske reke neposredno iznad njenog uliva u Nišavu, peca 3-4 dečaka. Pecaju štapčićima od oko 4 m. Na oko 5 izmad mosta je kabl koji ide od jedne do druge bandere. Vrhovi štapova su im bili na oko 1 m od kabla!!

Ne razumem se u kablove, tako da ne garantujem 100% da je ovo kabl za struju, ali ne vidim koji bi drugi mogao da bude. Završava se na poslednjoj banderi u nizu. Bandere služe za osvetljenje.

Naježio sam se kad sam video ove klince. Reko sam deci da se sklone i objasnio im šta može da se desi. Potom sam odmah na mob pozvao predsednika niškog ribolovačkog udruženja da mu kažem da proba nešto da preduzme po ovom pitanju, ali ga nisam dobio.

Sutra ću probati opet. Ako neko iz Niša zna nekoga ko bi mogao nešto da preduzme neka odmah pozove. Ovo je tempirana bomba!! Neko može da nastrada. Sve što je potrebno za tragediju je karbonac od 6 m!

Laki, ovo je na 400 m od tvoje kuće. Proveri da li je ovo zaista kabl za struju i ako jeste obavesti nekog iz vaše mesne zajednice.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
U pitanju je sigurno kabl za struju sa visokim naponom. 

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Zar nje bilo dosta što je jedan dečak iz Niša (ili okoline Niša) skoro izgubio glavu pre neke godine baš zato što je zakačio štapom vod električne energije.
Mislim da bi prodavci ribolovnog pribora trebali da budu obavezni da objasne svakom ko kupuje štapove sa ugljeničnim vlaknima da ugljenik provodi elektricitet. Tj. da objasne kupcima kada i gde ne bi smeli da koriste te štapove :mad:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
100ka je napisao(la):
Mislim da bi prodavci ribolovnog pribora trebali da budu obavezni da objasne svakom ko kupuje štapove sa ugljeničnim vlaknima da ugljenik provodi elektricitet. Tj. da objasne kupcima kada i gde ne bi smeli da koriste te štapove :mad:

To pise na svakom grafitnom stapu-petljasu od 3m i duzem. Ali mi nismo odusevljeni kada moramo da procitamo nesto.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
simpson H je napisao(la):
100ka je napisao(la):

To pise na svakom grafitnom stapu-petljasu od 3m i duzem. Ali mi nismo odusevljeni kada moramo da procitamo nesto.
Piše i na svakoj pakli cigara da će d'umreš ako nastaviš da dimiš nikotinske štapiće.
Ali zamisli kakav bi efekat na pušače imalo to da svaki put kad kupe cigarete prodavac ima obavezu da im kaže da su pljuge opasne po život.
Tako isto i kad bi pri kupovini štapa prodavac morao kupcu da kaže kakve opasnosti može izazvati štap sigurno bi se sprečio barem jedan deo nesreća u ribolovu izazvanih električnim udarima. Pogotovu što su u većinu nesreća uključeni najmladji ribolovci koji su najmanje oprezni. Drugo jedan od bitnih faktora u celoj priči je i to što su nalepnice na štapovima na stranim jezicima, a koliko ima ljudi u ovoj zemlji koji ni srpski ne znaju baš najbolje... :nowink:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
100ka je napisao(la):
Piše i na svakoj pakli cigara da će d'umreš ako nastaviš da dimiš nikotinske štapiće.
Ali zamisli kakav bi efekat na pušače imalo to da svaki put kad kupe cigarete prodavac ima obavezu da im kaže da su pljuge opasne po život.

Verovatno bi bilo povredjenih prodavaca, ja prvi bih ga oterao u 3 lepe... Sta bre njega boli uvo sta ja radim sa svojim zdravljem. Zamisli kada bi svaki prodavac morao da ti kaze da kesu u kojoj nosis proizvode nikako ne stavlljas na glavu jer mozes da se ugusis?

100ka je napisao(la):
Tako isto i kad bi pri kupovini štapa prodavac morao kupcu da kaže kakve opasnosti može izazvati štap sigurno bi se sprečio barem jedan deo nesreća u ribolovu izazvanih električnim udarima. Pogotovu što su u većinu nesreća uključeni najmladji ribolovci koji su najmanje oprezni. Drugo jedan od bitnih faktora u celoj priči je i to što su nalepnice na štapovima na stranim jezicima, a koliko ima ljudi u ovoj zemlji koji ni srpski ne znaju baš najbolje... :nowink:

Za nepismene postoji na nalepnici i crtez bas za debile koji ne citaju. Kako sto uz TV dobijes uputstvo a na njegovom kraju ima upozorenje da se ne zaliva cvece na TV-u ili se ne guraju ruke u DVD player ili da se ne zvacu kablovi....
Mislim... najbolje bi bilo da bude obavezno upozorenje da vrhom stapa mozes da izbijes oko nekome.
Zasto ne postoji obaveza prodavaca bicikla da te upozore da moze da te zvekne auto dok se viozis?

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Slučaj prijavljen nadležnima u udruženju. Već popodne idu na lice mesta, a posle će valjda preduzeti i neke konkretne mere...

Tema (uz promenu naslova) može da ostane za prijavljivanje svih sličnih mesta gde su kablovi na dohvat štapa.

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
144
Lično mislim da ovaj kabl ne predstavlja veliku opasnost. Naravno, ne mogu sa sigurnošću to da tvrdim jer ga nisam video, ali znajući ponešto o tome, kabl za ulično osvetljenje je pod mrežnim naponom od 220V i ima dobru izolaciju projektovanu za sve vremenske uslove. Dakle, opasnost postoji samo u slučaju da deo kabla ostane bez izolacije (malo verovatno) i da neko baš taj deo dodirne štapom. E sad, ima tu još mnogo faktora, štap je izolovan, kontakt nije fiksni, ljudski faktor, tako da se mogu sklopiti kockice da se desi najgore. Zato nadležna služba treba redovno da kontroliše kabl i da postavi tablu sa upozorenjem.
Mnogo veću opasnost predstavljaju dalekovodi koji često prelaze preko reke. To su kablovi pod visokim naponom koji stvaraju oko sebe EM polje. Ukoliko u takvo polje unesete neki provodnik, npr. štap, u njemu će se indukovati el. struja. Intezitet tog polja varira u zavisnosti od vremenskih uslova. Npr. leti se kablovi opuste usled temperature i najbliži su zemlji. Tu treba voditi računa jer takve nesreće nisu retke. Kad prolazite ispod dalekovoda, spustite štap što niže, gledajte da vam ruka kojom držite plutu bude suva i da kontakt bude što manji (nosite štap sa dva prsta, ne kao da će neko da vam ga ukrade), ne pravite krupne korake i ne mašite rukama.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Bravo JR ja samo mogu da prenesem svoja (neprijatna) iskustva sa dalekovodm preko reke a to je:

Dva puta crkavanje sim kartice iz mobilnog na istoj lokaciji Dunav-Grocka i pucketanje stapa u ruci Garbolino bologneze 4.5m na Z. Moravi izmedju Cacka i Kraljeva. Ovo drugo mi nije delovalo naivno ni malo, jer sam stajao u vodi...

vlajkoni

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
2
Proizvodjac stapova je sa sebe skinuo odgovornost onog casa kad je stavio nalepnicu na isti. Ostatak price ide na edukaciju. Secam se da je do skora (kad sam poslednji put bio) na zeleznickoj stanici "Karlovacki vinogradi" postojalo vise od jedne table na kojoj je pisalo "On se nije vratio". Poenta price je da je jedno dete pocelo da bezi od kise ili oluje koja je naisla i pretrcavajuci prugu nesklopljenim stapom dovatilo pruzni vod. Da vas ne davim kolika je voltaza u tim vodovima dogodila se tragedija. Da li je ikad iko toj deci objasnio kakve posledice moze da ima karbonski stap? Nije. Kad god sam nekoj deci pricao o sportskom ribolovu UVEK sam ispricao ovu pricu. Mislim da niko od njih nece napraviti takvu gresku. Mozete misliti koliko sam tek "okitio" ovu pricu.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
U pravu je Jr nema razloga za buku oko toga.
Naime jos kada je Kutinska reka noseci sve pred sobom krenula da rusi most radnici Medijane su ga u sadejstvu sa vodom "namerno" srusili nebili doslo do zakrcenja i voda poplavila okolna mesta.
Od tada je taj kabli u vodi i bezbroj puta sam je pregazio i par puta hvatao male klenove oko mosta..
Situacija je na mestu,ali se slazem i da se treba skloniti iz vode jer mu svakako tu nije mesto........

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Goci je napisao(la):
Pecaju štapčićima od oko 4 m. Na oko 5 iznad mosta je kabl koji ide od jedne do druge bandere. Vrhovi štapova su im bili na oko 1 m od kabla!!

Blue Fox Famozni je napisao(la):
Od tada je taj kabli u vodi i bezbroj puta sam je pregazio i par puta hvatao male klenove oko mosta... Situacija je na mestu, ali se slazem i da se treba skloniti iz vode...

Kabl je u vazduhu i kroz njega prolazi struja napona 220 V! Šta je tu na mestu!?

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
I u vazduhu i jedan koji do skoro bio u vodi a sada je prilepljen na most.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
I ja sam maločas video taj kabl. Raspitao sam se čemu služi, a seljaci su mi rekli da je to kabl koji im služi za noćni ribolov strujom. Zato tako visi uvek spreman. Kažu da im je dojadilo da im mušičari vade klenove, pa su rešili da ih sami dotuku dok ih još ima.
Srećom, nisam nosio mušičarski štap, inače bi me linčovali, jer u tom kraju vlada uverenje da ako ne dotuku klenove strujom neće ništa ostati zbog mušičara-mesara koji nemilosrdno kasape njihove klenčiće.
Seo sam u auto i posmatrao šta će da rade kada padne mrak. Zaista, u sumrak su se okupili sa meredovima i razvukli kabl do reke. "Bzzzzz, bzzzz,bz,bz, bzzzzzzz..."- i pokupiše bar dvadeset kilograma sitnih klenčića.
Sad prave veliki party pored mosta. Pije se vino, prže se klenčići i svira turbo-dance-house-folk(na maznutu struju sa istog kabla). I mene su pozvali, pa sad žurim da se malo namontiram i idem da se pridružim. Laki je verovatno već tamo i čeka me. :lol:

Vrh Dno