kako preparirati pastrmku sa rupom od 9-ke na glavi?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Uvek je dobro pročitati neku narodnu mudrost i poslovicu  :yeswink:.

pex

Junior member
Učlanjen(a)
23.03.2008.
Broj reagovanja
0
Obzirom da covek ima vise staza ribolovackog nego mi pojedini godina on svakako zna kako preparirati tu ribu,pa godinama lovi mladice i pastrmke i preparira ih sa rupama kojekuda.... :D a najveci izazov je...KAKO PREPARIRATI RIBU ULOVLJENU NA DINAMIT  :bye:

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Opusti se PEX UZ DUZNO POSTOVANJE PREMA TEBI BEZ IMALO SARKAZMA RACI CU DA TA RIBA ZGROMLJENA DINAMITOM VEC IZLAZI NA POVRSINU PREPARIRANA... :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad:
Treba se pitati kako preparirati strujase i dinamitase,pa mrezarose i one koje nose ribu iz ravira uhvati i pusti..???
--HVALA NA RAZUMEVANJU--

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Imao sam priliku da razgovaram sa čovekom koji lovi mladice dinamitom. Naravno, sama pomisao na to me je zgrozila, ali sam pažljivo slušao njegovu zanimljivu priču. Prvo, primetio sam isti žar i uzbuđenje u njegovom glasu, kao da sam slušao nekog iskusnog sportskog ribolovca. U stvari, on smatra lov mladice dinamitom majstorijom i sportom koji nije jednostavan. To mi je i objasnio.
Kaže da prvo treba uočiti mladicu u vodi i locirati njeno skrovište, za šta je potrebno ogromno iskustvo. Drugo, treba znati napraviti adekvatnu eksplozivnu napravu. Treće i možda najbitnije, treba je baciti tako da je voda nanese tačno na mladicu u trenutku kada pukne. Onda dolazi četvrti deo, o kome je pričao sa najviše ponosa. Potrebna je veština plivanja i ronjenja kroz brzake planinske reke da bi se ošamućena mladica uhvatila i iznela na obalu.
Onda je taj čovek sve ovo upredio sa sportskim ribolovom:
Prvo, treba naći mladicu. Drugo, treba odabrati pravi mamac. Treće, traba joj ga zabaciti u vidokrug. Četvrto, treba je savladati i izvući.
Izgleda da je razlika samo u "mamcu", koja tom, naizgled normalnom čoveku, nije bitna.

Kakve zaključke izvlačite iz ove istinite priče?

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Mixmaster je napisao(la):

Baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... :hmmmm: :hmmmm:

Ma sta...
Njega jace pici adrenalin nego nas sa stapom.
Prvo moze da pogine od dinamita
Drugo moze da se udavi
moze da zaglavi u zatvoru ako ga cape, mada mala verovatnoca

Ova disciplina moze da se uvrsti u extremne sportove.

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Mixmaster je napisao(la):

Ne treba krivit čovjeka, on je samo neuk. Takve ljude treba educirati, npr. baciti dinamit u njegovo stanište (kuću), kažu da na vlastitom primjeru čovjek najbolje nauči.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Mixu jesi li ti na MESTU.
O kakvom razumevanju ti ovde pripovedas ,kakav zar pa meni je ovo totalno neshvatljivo.
Tog dinamitasa bi ja na CENGELE i one koji ih podrzavaju i sve ostale krivolovce da se ne ponavljam..
A kad malo bolje razmislim i nista me ne cudi sto imas razumevanja za takve ribolovce (DIMANITASE,MREZAROSE I OSTALE)

dare

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
0
Covece,nemogu da verujem da jedan musicar sa tolikim iskustvom,sa takvim odusevljenjem slusa i upija sve od dinamitasa.
Ti ne samo da si pobrkao loncice nego si i zastranio,postao opasan,bar nas upozori posto podrzavas ovakve stvari a i volis da te bije adrenalin,reci nam da se maknemo sa mesta kada lociras ribu i plasiras joj DINAMIT nebili nekog od nas zapljusnuo nemilosrdni talas noseci ime MIX.....

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Pa posto ovaj vec zna da locira mladicu i da joj plasira dinamit u neposrednu blizinu, Daj mu stap u ruke!

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
compshop je napisao(la):
Pa posto ovaj vec zna da locira mladicu i da joj plasira dinamit u neposrednu blizinu, Daj mu stap u ruke!

eto poante! Da shvatiš kako neprijatelj razmišlja, moraš ući u tog neprijatelja, postati on (ne doslovno). Jedino ako dotični dinamitaš ne lovi iz ekonomskih razloga. Mix je dobro napravio što je razgovarao sa tim neukim čovjekom, i spoznao njegova razmišljanja. Sada, kada zna što tog neukog čovjeka pali u lovu dinamitom, može mu pokušati objasniti prednosti lova štapom i rolom. Opet, u slučaju da taj neuki čovjek lov dinamitom doživljava kao svojevrsnu bezazlenu "sportsku disciplinu". Moš mislit.....

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Ja sam nekada pokusavao da se obracunam sa takvim budaletinama ali kako sam shvatio da nema pomoci, jedino mi ostaje da ih ljubazno upitam gde nisu "prosli" mrezama ili dinamitom pa da tamo probam da uhvatim nesto.
Ovo sa stapom i nije losa zamisao, mozda upali kod nekog, jer iz MIX-ove price vidim da nisu bas toliki cobani.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
tomasini je napisao(la):
compshop je napisao(la):

eto poante! Da shvatiš kako neprijatelj razmišlja, moraš ući u tog neprijatelja, postati on (ne doslovno). Jedino ako dotični dinamitaš ne lovi iz ekonomskih razloga. Mix je dobro napravio što je razgovarao sa tim neukim čovjekom, i spoznao njegova razmišljanja. Sada, kada zna što tog neukog čovjeka pali u lovu dinamitom, može mu pokušati objasniti prednosti lova štapom i rolom. Opet, u slučaju da taj neuki čovjek lov dinamitom doživljava kao svojevrsnu bezazlenu "sportsku disciplinu". Moš mislit.....
Naravno da sam ga ubeđivao u lepotu svog sporta! Nažalost, taj čovek koji lov mladice dinamitom smatra vrhunskim sportom, nije iz mog grada i ja ga nikada više nisam video. Inače, umem da ubedim svakoga da kad-tad postane mušičar. Svakakve budale sam privoleo mušičarenju, pa bih i njega. Ih, koliko skobaljaša, varaličara, pa čak i mrežaroša, a da ne govorim o ljudima koji blage veze sa bilo kakvim ribolovom nisu imali, sam preobratio u mušičare. Mnoge sam čak i ubedio da su vrlo uspešni, pa sam im potpuno izbio iz glave bilo koji drugi sport. :lol:
No, vratiću se onome o čemu smo se razblebetali u nadi da će se naći još neko ko razume poentu mojih priča. Složićete se da je za iskorenjivanje nedozvoljenih načina ribolova potrebno upoznati psihologiju ljudi koji su skloni tome. Evo jednog drugačijeg primera:
U gornjem toku Nišave je popularan lov ribe rukama ili harpunima, sa ili bez ronilačke maske. Stradaju krupni klenovi, mrene, a sve češće i pastrmke. Dok mušičarim u Čifliku, Sinjcu, Crnoklištu, Crvenčevu, Staničenju... a tok iznad Pirota bolje da i ne pominjem, svakodnevno nailazim na ribokradice rukama i harpunima. Toliko su česti da višestruko prevazilaze broj sportskih ribolovaca. Pošto ih često srećem, već me prepoznaju i sasvim normalno i ljubazno razgovaraju sa mnom. Shvativši da sam na njihovom terenu, nikada se nisam svađao sa njima, a kroz razgovor sa njima naučio sam mnogo toga o životu nišavskih riba, čija skrovišta oni najbolje poznaju. :(
No, to je sada manje bitno. Hteo sam da kažem da oni sebe takođe smatraju veštim ribolovcima, smatrajući da zaslužuju status sportista. Kažu, uloviti ribu rukom nije lako. Istovremeno, potrebna je veština pronalaženja riba i gnjurenja. Čak ih i stanovništvo tog kraja smatra izuzetnim sportistima, a koliko vidim ni ribočuvari ih ne diraju.
Kao i kod onog dinamitaša, u njihovim pričama ima dosta žara i uzbuđenja, vrlo slično kao da priča neki mušičar o svom bogatom ulovu. Među ovakvim ribokradicama primetio sam da je većina iz grada (uglavnom Pirota), da dolaze lepim automobilima i da su uglavnom izuzetno podgojeni i krupni. Mnogi imaju i bogate vikendice pored reke, a na prvi pogled izgledaju kao komunistički buržuji.
Ja lovce rukama i harpunima izuzetno mrzim i prezirem, ali voleo bih da vidim šta vi mislite.

P.S. Nadam se da admin. neće zameriti, jer naslov teme je sarkastičan, pa omogućava analizu pojava poput upotrebe pištolja, bombi, harpuna...

Vrh Dno