Kako/zasto se lomi stap?

Bogdan

Senior member
Učlanjen(a)
28.05.2007.
Broj reagovanja
0
Kakva sa vasa iskustva sa ovim problemom?

Mr Bloke (nije bitno ko je) koji se bavi prodajom stapova/cekrka je na jednom UK forumu rekao da je iz njegovog iskustva - testirao stapove koje prodaje - najrizicnije postupanje sa stapom da se dozvoli da padne na butt (da ne prevodim na srpski nece dobro ispasti) - on kaze da na mnogo stapova to deluje fatalno jer nekako poremeti strukturu karbonskih vlakana usled vibracija koje se usled takvog pada sire kroz stap i takav stap se nakon toga mnogo lakse lomi i pri normalnom ribolovu...

Meni je ovo bilo interesantno jer sam cesto vidjao musicare kako drze stap vertikalno i lupkaju njime po zemlji/cipeli dok razgovaraju sa drugim ljudima...Imate li vi nesto da dodate?

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Većinu štapova sam polomio pri lupanju kontre u granje iznad/pored mene :(
Ovaj poslednji na jedinstveno originalan način - zakačio sam nimfu za neko kamenje pod vodom, i onda privukao vrh štapa do nimfe (sve se događa pod vodom) i pokušavao guranjem/cimanjem da otkačim. Skratio sam štap za oko 2,5 cm :eek:

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Najcesce greskom ribolovca... Kada se stap neprimetno nacne, puca cim se ukaze prva zgodna prilika. Jedna od mana grafita je njegova krtost i zato je kupovina polovnog grafitnog stapa uvek donekle macka u dzaku.

Jedna opcija je da se pazljivo postupa sa stapom i izbegava prejako savijanje vrsnog dela, narocito prilikom vadjenje riba iz nezgodnog ugla (use tip for casting/butt for fish fighting).

Druga opcija je da se koristi dobar glass stap-sanse da se polomi su daleko manje, bez obzira da li se radi o novom ili polovnom stapu (polovni glass je "safe buy").

rush1.jpg

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Postoji teorija da se stapovi lome u kuci a ne na vodi. Smatram da je ovo istina. U kuci sklopis stap, kako bi ga pokazao kolegi a ovaj ga obavezno mlatne o plafon. Takav stap ce puci na vodi. takodje do ostecenja moze doci i prilikom transpotra ako je neko lenj da spakuje stap u futrolu, kao i kada nimfa udari metalnom glavom u stap.  Inace, grafit je krtiji na nizim temperaturama. A sto se izdrzljivosti novog stapa renomiranog proizvodjaca tice, u fabrici na testu prolazi razne zajebancije.

http://www.youtube.com/watch?v=GqWeyHfs0jk

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Jesi vido' burazeru?
Ja moje mezimce necu ovako da forsiram. Zao mi da ga setam do USA iz zajebancije :D

geronimo

Junior member
Učlanjen(a)
08.05.2006.
Broj reagovanja
0
Nije moj ne znam, ni koji je stap vjerovatno hardi greys ali  me cisto zaboli dusa kad onako puce dusmani sta mu uradise a on(mislim na stap ) i ja bi se dugo druzili i voljeli  :smoke:

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
nb.geronimo je napisao(la):
Nije moj ne znam, ni koji je stap vjerovatno hardi greys ali  me cisto zaboli dusa kad onako puce dusmani sta mu uradise a on(mislim na stap ) i ja bi se dugo druzili i voljeli  :smoke:

Nemoj nikada da gledas crash test mercedesa, doziveces nervni slom :D

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
U sunce ti poljubim zamalo da zaplačem  :'(
Sve ovo super izgleda u labAratoriji, pod kontrolisanim uslovima. Ali garantujem da ni jedan štap ovakvo savijanje ne bi izdržao pod opterećenjem ulova zato što bi ga ili ribolovac cimao ili bi riba cimnula u dubinu ili zatresla glavom i on bi od neke dodatne vibracije ili čega već pukao kao balon.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@oldsurehand, drago mi je da ponovno vidim tvoj post na forumu, slika predivna a "motkica" jos lepsa  :tbumb:
meni je samo jednom u zivotu pukao stap (vrh teleskopa) i to tako sto je oso u zbice bicikla  :nowink: :doh: u ribolovu to jos nisam doziveo. Pre par godina sam svaki dan bio na vodi ili skoro svaki dan (kako kad). Sve tako od svoje šeste godine lovio ali nijedan štap polomio ali viđao sam druge kako lome i skuše štapove. Ja sam dugo koristio germininu neuništivu motku  :D pa polako presao na grafit (najčešče varaličarenje pa posle ff i samo ff). U celom tom periodu, do danas, sve vezano uz lomljenje štapova mogu da kažem da je krivac uglavnom sam ribolovac. Tu i tamo je neka fabrička greška ili problem transporta. Čuvajte svoje štapove, posebno ako ste ih masno platili...kako/zasto - ponajviše zbog nepažnje!

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Nego, ako ste pogledali crash test sta mislite sta bi bilo sa ribolovcem kada bi mu pukao stap pod velikim opterecenjem. Boga mi bilo bi veselo

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Paaaaaa ništa ;)
Sem možda posekotina po rukama i licu ali bi najverovatnije preživeo :doh:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
I ja pozdravljam ponovnu aktivnost Oldsurehanda na našem prvom forumu.

Lomljenje štapova? Pre neki dan mi je napukao jedan štap. Evo kako:
Proganjao sam nedužne štuke strimerima. Koristim Vision GTFour 906. Krajnja struna je bila 0.35mm. Zakovao sam jednu debelu granu i, verujući da je moja motka potpuno nesalomiva, počeo da vučem kao lud. Sila koju sam preneo na štap bila je ogrooomna i u jednom trenutku se čulo "krc". Štap se nije slomio, ali sam prestao da vučem kao blesav. Nastavio sam ribolov sasvim normalno. Kad sam došao kući detaljno sam prekontrolicao štap i pronašao na prvom, najdebljem delu, malu pukotinu u blanku. Sada ga popravljam i ojačavam.
Naravoučenije koje sam izvukao je:
a) štap nije svemoćan
b) šestica nije za ajkule i vrbe

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Sto ga ti popravljas i ojacavas kad imas servis i garanciju na njega?Mislis li da mos bolje od majstora iz Visiona?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
rabbit je napisao(la):
Sto ga ti popravljas i ojacavas kad imas servis i garanciju na njega?Mislis li da mos bolje od majstora iz Visiona?
Volim to da radim

Vrh Dno