KILLERS LOOP!!!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Za razliku od mnogih, ja ne vidim korist od pletenih omči i ostalih džamutki na sistemu. Naravno da svaka budža smeta preciznom zabacivanju. Mušičar se može navići i na tu smetnju, ali šta ako nema potrebe?
Ja tvrdim da nema, jer izuzetno često prelazim sa suve na nimfu ili strimera. Moj predvez ostaje monofilament i to čak i preporučujem kao najbolje rešenje.
Predeni i pleteni predvezi, kao i dupla omča koja ih povezuje sa koncem, je nešto što sam davno odbacio.

Rečnik:
Džamutka, budža- krupna i ružna stvar

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Ako neko voli da peca sa upredenim, konusnimi ili kakvim god predvezom to je njegova stvar. Mozda je tako navikao, misli da mu je tako bolje i to je ok. Svako peca onako kako najvise voli i kako mu najvise odgovara, a koliko je to realno najbolje resenje za datu situaciju govori broj i velicina uhvacenih riba :D
Tvoj stav je da je bolji mono i to je ok. Ali neko voli pleteni. Meni licno odgovara da imam omcu na kraju predveza i zato sam otvorio ovu temu. Mozda i ja ubrzo odustanem od pletenih predveza i nekih drugih zeznutih monatza :doh:
A do tada ako znas neki dobar nacin za pravljenje omce (konektora) na kraju snjura napisi gi ovdi. :bye:

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Bata Joco,ne postoji dobar čvor za kraj omče a da ne bude budža.Pokazat ću ti kad dođeš kako to sve lako ide i izgleda.Uzmi ako možeš,ako ne,dam ti ja prave i kvalitetne konektore i priča je završena.Za sve ove godine nikad nisam imao problem sa konektorom,a baš u ribolovu insistiram na prezentacionim zabačajima.

Z

Zakula

Guest
Da konektor ometa pravilnu prezentaciju,ometa je!Pogotovu ako ga fixiramo super lepkom.Dobijemo jednu tvrdu i teshku budzu,koja ne samo da tone,nego i plashi ribe...Narochito mi smeta konektor,kada koristim fin pribor - recimo #3 ili #4.Tada je,logichno,naizrazenija njegova erektilnost.Ko peca strimerima,teshkim i velikim nimfama,preporuchujem konektor.Ako zelite klena u jesenjem i zimskom periodu ili barsku princezu - crvenperku na suvu muvu,izbegavajte ga!Uopshte,izbegavajte ga,kada su vam u prvom planu fine prezentacije.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Od 2001. samo konektore (Climax, Orvis, Shakespeare) sam  koristio sa snjura na lider. Bez ikakvog super lepka, samo sa buzirom. Kidao sam grancice a da ne spadne, nikakav lepak ne treba. Najvise koristim pleteni predvez, malo reklame: PanicFly. Omcica na kraju moze da se pravi provlacenjem kraja kroz neku od "petlji" iznad, ali namerno vezujem omcicu sa jednostrukim cvorom i NIKAD nije tonula ili pravila bilo kakav problem.
Joco, pokazem ti iduceg puta kad se nadjemo u Galovici, ponecu predvez, ponesi i ti jedan nevezani. Bice tamo jos ljudi, pokazu ti pa se odluci.
A povedi i strica-ujaka-tecu-sta vec.

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Ja szvarno ne razumijem to sa tonjenjem vrha strune na kojoj je  konektor.Meni se to nikad nije dešavalo,a stalno ih koristim,i fiksiram ih kao Peđa,bužirom.Ne vidim nikakvu potrebu za super ljepilom.Sad sam od Travara kupio pakovanje Vision konektora koji mi se čine najbolji do sada.Dobar način spajanja je i provlačenjem predveza kroz strunu pomoću igle,al kad ga treba zamijeniti na vodi nastaju muke.Zato i dalje koristim konektore.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
rabbit je napisao(la):
Ja szvarno ne razumijem to sa tonjenjem vrha strune na kojoj je  konektor.Meni se to nikad nije dešavalo,a stalno ih koristim,i fiksiram ih kao Peđa,bužirom.Ne vidim nikakvu potrebu za super ljepilom.

:yeswink: imam isto iskustvo...

Ljatifi

Junior member
Učlanjen(a)
29.10.2007.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
rabbit je napisao(la):
Ja szvarno ne razumijem to sa tonjenjem vrha strune na kojoj je  konektor.Meni se to nikad nije dešavalo,a stalno ih koristim,i fiksiram ih kao Peđa,bužirom.Ne vidim nikakvu potrebu za super ljepilom.

:yeswink: imam isto iskustvo...

Sjekloca, Zakula i ostali!
U pravu ste, al' samo ako u tu svrhu koristite OHO, Cijanofix, Loctite i mnogobrojna ljepila po prodavnicama. Odavno su prevazidjena, a danas se koriste iskljucivo tipska: Zap-A-Gap, Flyfish'N Glue ... podjednako je dobar i Aquaseal, koji se koristi za krpljenje kombinezona. Na bazi je silikona, fleksibilan, gumast. Dovoljna je samo jedna kap i to je sve. I nece vam se na spoju ponasati onako "erektilno" :D

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Hvala na informaiciji. :tbumb: :tbumb:

Nisam cuo za te marke lepkova, stvarno. Ali, i dalje preferiram obican cvor sa busircicem.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Koristim ih regularno. Climax-ovi su umeli da budu problematicni: kruti, tesko se navlacili na snjur, svlacili se lako. Ostali (stizali sa Cortland i Shakespeare strunama) bez greske. Postoje finiji (do #4 strune) i jaci. Zacas se obavi promena leader-a. Obojeni dobro sluze kao indikator pri nimfarenju, ili u tu svrhu posluzi obojen buzir konektora.
Napomena: izbegavati mascenje konektora pri ciscenju i mazanju snjura silikonskom mascu, tad se najlakse svuce sa snjura.

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Nikakav lepak, pa cak ni super l. koji je katastrofalno tvrd i nefleksibilan, niti bilo koji konektor ne moze uticati na kvalitet prezentacije :p. Od njega pa do muve od koje se ocekuje da padne gde treba i kako treba, nalazi se i preko 4 m najlona.
To je ama bas sasvim dovoljno da se i nepravilnosti (koje bi eventualno naneo konektor) isprave , ukoliko pecamo konusnim predvezima

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Apsolutno saglasan za kad pada na vodu, ali ne i za kad treba da driftuje: konektor sam ne potapa, a lepkom otezan i ukrucen vrh snjura? (ne znam, nisam nikad lepio snjur pa bacao, prvi put kad sam to uradio odsekao sam tu rugobu i navukao samo konektor, i to radim sve do danas).
Evo, proverih nize, i Zakula kaze da vrh snjura sa konektorom i super-lepkom tone. Kupis no-name wf3f strunu i tri super lepka i imas sink-tip glavu wf4st snjura, Bog da te vidi (povecanje klase snjura super-lepkom)!  :hammer:

Ljatifi

Junior member
Učlanjen(a)
29.10.2007.
Broj reagovanja
0
Kuzma je napisao(la):
Nikakav lepak, pa cak ni super l. koji je katastrofalno tvrd i nefleksibilan, niti bilo koji konektor ne moze uticati na kvalitet prezentacije :p. Od njega pa do muve od koje se ocekuje da padne gde treba i kako treba, nalazi se i preko 4 m najlona.
To je ama bas sasvim dovoljno da se i nepravilnosti (koje bi eventualno naneo konektor) isprave , ukoliko pecamo konusnim predvezima

Tako je, Kuzma, care!

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Kada sam počeo sa mušičarenjem prvo sam koristio nail knot bez lepka. Uopšte mi nije delovao uverljivo, ali se u praksi pokazalo da je izuzetno čvrst. Predvez je bio konusni od monofila. Pošto sam tehniku bacanja razrađivao sam  :doh: brzo je dolazilo do pojave čvorića i mršenja predveza, a i grane na obalama su bile memilosrdne  :'(. To je uticalo na često menjanje predveza, pa je trebalo naći brži način. Otkrio sam mrežaste konektore i olakšao sebi život. Prvi koje sam kupio bili su neki no name i ne baš sjajni, a kasnije sam dobio Orvisove i njih i dalje koristim. Moj utisak je da lepše bacam suvu muvu koristeći pletene predveze, dok su za nimfe bolji monofilni. I ja, kao što neko reče, često menjam tehniku tokom dana, pa mi konektori najviše odgovaraju. Tehnika mi je i dalje skromna  :hammerhead: pa eventualni loš uticaj konektora nije dominantan. Specijalisti će sigurno naći još bolji način da zadovolje svoje težnje, ali usuđujem se da kažem da su konektori neko univerzalno rešenje za prosečnog mušičara i za većinu situacija.

Vrh Dno