KILLERS LOOP!!!

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Konektor ili ne pitanje je sad.
Svi su napisali vrlo pametne stvari, i svi su u pravu.Medjutim jedna stvar je previdjena, a to je da svako od nas ima razlicite prohteve kad baca muvu.
Prvo nije isto kad se baca 15+metara na Drini, 3-5m u dzadu ispred lipjena i kad se baca direktno u klenove 10-m.Za suve muve i prezentaciju konektor nije lose resenje posebno kad ga povezete kao Kuzma(sto nisi objasnio kako ga ti povezujes Kuzmo?) ali direktno povezivanje predveza za konac je ipak perfektno.Normalno za suve muve savrseno bi bilo kad bi se konac bio direktno povezan za konac(fabricki bez cvora).Medjutim problem nastaje kad hocemo da predjemo na tesko nimfarenje ili koriscenje strimera u tekucim vodama, tad je ipak mnogo bolje resenje imati tonuci predvez i lako muvu koja nema 5 kila olova spustiti na samo dno 3 i vise metara dubokog vira.
Dugo nisam imao zelju da menjam moj sistem bez konektora ali od kad sam se napalio na ozbiljnije nimfarenje izgleda da cu morati da ga stavim na jedan konac samo zbog fleksibilnosti u musicarenju lipjena i pogotovu pastrmke.Za klena ne pomisljam da ga stavim. 

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Neznam dali sam pomenuo da konektor kojimeni AMA BAS UOPSTE ( ???) ne smeta ima duuuuuuuuuzinu od cak 5cm, znaci fabricku duzinu sam smanjio oho-ho , a montiran je kao sto je Pedja naveo-konekt na snjuru a preko toga silikonska gumica. Nekako ostale varijante ne priznajem, Mozda zvuci kao budza ali nije-sve je u mikro varijanti.
Ipak kada bih bacao samo suvu muvu nebi ga koristio. U mom slucaju nema kompromisa. Konektor-DA :yeswink:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Ma naravno, konektor je zakon. S tim sto, ukoliko covek moze da bira, prilikom kupovine treba obratiti paznju na njegovu elasticnost: onaj koji se lako navlaci sabijanjem i povlacenjem je OK, a onaj koji je krut, ne sabija se vec se samo kruto i s mukom navlaci trebalo bi zaboraviti.
Uz Cortland snjureve koje sam uzimao stizali su pristojni konektori, a obicno traju koliko i snjur. I loop-to-loop veza sa leaderom je ok, ne tone i ne "brlja" pri padanju na vodu.
E sad imam i pitanje: loop-to-loop vezu koristim i kod konusnih leader-a, ali deluje rogobatno (iako se ponasa OK); kako vezujete vrsni, deblji deo KONUSNOG lidera na petlju konektora? Vezivanjem bilo kog fiksnog (trajnog) cvora sam konektor nekako gubi smisao, a leader se steti povremenim seckanjem... Unapred hvala na savetima.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Otkad sam u Orvisovom katalogu prvi put video Loop to Loop to Loop to Loop... filozofiju  ne menjam je. Ima svojih mana, ali je meni najpraktičnija - i na mono predvez sa donje strane napravim LOOP :D

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
pedjabg je napisao(la):
...E sad imam i pitanje: loop-to-loop vezu koristim i kod konusnih leader-a, ali deluje rogobatno (iako se ponasa OK); kako vezujete vrsni, deblji deo KONUSNOG lidera na petlju konektora? Vezivanjem bilo kog fiksnog (trajnog) cvora sam konektor nekako gubi smisao, a leader se steti povremenim seckanjem... Unapred hvala na savetima.

Pa sem te konekcija (Loop to Loop) ne vidim smisleniji nacin... Jeste grub na izgled, ali... I Ivan Crnojevic je bio ruzan, ama junacina!!! :tbumb:

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Kuzmo bas ga objasni!?!? Pa presao si preko jedine cinjenice po kojoj je tvoje povezivanje konektora za konac(ili mozda nisi)drugacije od drugih, jer ja jos nevideh da neko uvlaci max 2cm konca u konektor.Ova cinjenica te odvaja od mnogih korisnika k. koji ga navuku do kraja. Vrlo je jednostavno shvatiti da ako si uveren u izdrzljivost veze u velikoj si prednosti u odnosu na duge "do kraja" korisnike jer i bez pozivanja na fiziku lako mozes objasniti i neiskusnom da je masa kod "do kraja" korisnika skocentrisana na kratak deo dok je kod tebe razvucena na veci deo pa je i samim tim i prezentacija malo neznija.Ovo se lakse primecuje kako idemo  nize sa klasama konaca.

Sad samo za one kojima nije jasno zasto je neko protiv konektora(JR,Lazza,Mixmaster....) Naime kod nas u Nisu kad se peca klen suvom muvom baca se tako da muva pada prva na vodu, a da se razumemo ne koristi se onaj zabacaj za za nimfe koji mislim da objasnjava Mozer nego se muva doslovno napucava (pogotovu one lakse muve) u povrsinu vode pre ostalog sistema.Naravno znamo mi da bacamo i na sve ostale nacine al' nam se ovaj pokazao za sad najbolje.I pri takvom bacanju cesto se desava da konektor pljuska  zajedno ili ponekad pre muve, a to je vema iritantno pre svega za klena pa i za nas.Kod npr. pecanja lipljena situacija je mnogo drugacija pogotovu pri daljim bacanjima kad nema ostrog ugla vec i napucavanja vec se baca skoro paralelno sa povrsinom vode, pa konektor nikad ne moze da naplasi ribu.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
gringo je napisao(la):
Sad samo za one kojima nije jasno zasto je neko protiv konektora(JR,Lazza,Mixmaster....) Naime kod nas u Nisu kad se peca klen suvom muvom baca se tako da muva pada prva na vodu, a da se razumemo ne koristi se onaj zabacaj za za nimfe koji mislim da objasnjava Mozer nego se muva doslovno napucava (pogotovu one lakse muve) u povrsinu vode pre ostalog sistema.Naravno znamo mi da bacamo i na sve ostale nacine al' nam se ovaj pokazao za sad najbolje.I pri takvom bacanju cesto se desava da konektor pljuska  zajedno ili ponekad pre muve, a to je vema iritantno pre svega za klena pa i za nas.Kod npr. pecanja lipljena situacija je mnogo drugacija pogotovu pri daljim bacanjima kad nema ostrog ugla vec i napucavanja vec se baca skoro paralelno sa povrsinom vode, pa konektor nikad ne moze da naplasi ribu.

Gringo, lepotane, konektor ničemu ne služi, osim da na jednostavan, ali budžast način, poveže konac sa predvezom.
Niko, osim onog ko zaista menja predveze u toku ribolova, ne bi trebalo da koristi (nažalost sve popularmiji omčasti) konektor.
Kuzma (na primer) menja predveze, pa mu je konektor potreban. To mogu da razumem, ali onaj ko ne menja sistem, može da poveže čak i pletene i predene predveze na bolji način.
Ja se sasvim drugačije ponašam. Ne koristim ništa osim monofilamenta. Menjam tehnike, iz sata u sat, prelazim sa nimfarenja na strimerašenje i suvu muvu, za tren oka, a da ne vidim nikakav razlog da navučem džamutku na konac. To je zato što ne menjam, već prepravljam predvez.   :eek:

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Epa Mixe sad si se izleteo, i sad svi znamo koja je tajna tvog uspeha ;)
Ocekujem otvor nove temePREPRAVLJANJE PREDVEZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  :-\

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
144
Prepravljanje predveza... :tbumb:

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Da vidim kako ces Randjo da dohvatis one ogromne pastrmke sa dna Temske sto me udavi sa njima, bez tonuceg predveza?Kako ces da prepravis to predvez da tone tako brzo da bez 5 kila olova dospe na dno dubokih virova?
Ja cu da nabavim brzotonuci predvez i stavicu ga na konektor koji ne volim, a ti prepravljaj pa cemo da vidimo rezultat.Do sad su monstruozne pastrmke bile neresiva enigma za tvoje prepravljane predveze.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
gringo je napisao(la):
Da vidim kako ces Randjo da dohvatis one ogromne pastrmke sa dna Temske sto me udavi sa njima, bez tonuceg predveza?Kako ces da prepravis to predvez da tone tako brzo da bez 5 kila olova dospe na dno dubokih virova?
Ja cu da nabavim brzotonuci predvez i stavicu ga na konektor koji ne volim, a ti prepravljaj pa cemo da vidimo rezultat.Do sad su monstruozne pastrmke bile neresiva enigma za tvoje prepravljane predveze.

Vrlo jednostavno ću spustiti otežane nimfe na dno Temske. Naravno da će na predvezu biti olova, ali neće biti smrdljivog konektora. Gringo, pogledaj onaj moj čuveni snimak sa Temske, pa ćeš vrlo brzo shvatiti da krupne pastrmke iz Temske ostaju nedosanjani san svima, osim čika Mixmasteru. Nerešiva enigma:hammer:

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Ma to je jedna kilasica a sta sa onim pastrmkama sto si sirio ruke do iznemoglosti (2+kg)? I dalje me nisi ubedio da je za takve stvari bolje prekrajati predvez nego menjati ga. 

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
gringo je napisao(la):
Ma to je jedna kilasica a sta sa onim pastrmkama sto si sirio ruke do iznemoglosti (2+kg)? I dalje me nisi ubedio da je za takve stvari bolje prekrajati predvez nego menjati ga. 

Dobrodosao u klub.  :D :D :D

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Kao klinac, a ujedno i dok nisam imao novca, musicarenje je bilo misaona imenica za mene. Pribor je bio ruski a kanap 10 m dug, parce nekog dt-a. Nisam imao predvez, niti sam znao sta je predvez iz razloga sto oko mene nema musicara. Simulirao sam predvez sa tri debljine najlona. Za konektor nisam ni znao da postoji. Skidao sam plastifikaciju sa strune do samog konca koji je mekan i pogodan za pravljenje omce. motao sam omcu nekakvim koncem i zatim je lepio. Kada je sve doslo na svoje, a ja mukom i krvavim radom stvorih uslove da se kompletiram i kao musicar, neko ovde tvrdi da je konektor suvisan?!
Kakav cvor moze da zameni konektor?
Moja struna ima fabricki konektor (omcu), koju mogu skinuti samo ziletom. Takva ce biti i svaka naredna. predvezi koje sam kupovao a sada ih pravim takodje imaju omcu. Beking vezujem na omcu. Nikakav problem pri plasiranju musice nema sanse da se pojavi, odgovorno tvrdim.
Ko hoce sebi da komplikuje zivot pod izgovorom ovim ili onim samo neka izvoli. Meni i sa tim silnim omcama koje nekima smetaju, riba kupi musice.

Vrh Dno