Klen 2011

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
rookie je napisao(la):
Hvala tommylee.
Eto bas 15-tog sam bio na Vrbasu u jatu ogromnih klenova koji su se hranili nekim insektima sa povrsine. Isprobao sam sve svoje musice, ali nista. Ma tako i treba kad je svakako lovostaj i odmah bi ih vracao. Nisam imao muvu za njih, a na kraju sam ugledao da rijeka nosi pcelu, mozda je to trebalo da probam, ali ja sam imao samo osu i bumbara, ali nista.
Bar je Vrbas bio prelijep, pa se moglo uzivati.
Jos trazim pravu klenovsku muvu za ove Vrbaske glavonje...a bas su ogromni.
Po mojoj procjeni u jatima u kojima sam ih sretao na vrbasu nijedan nije ispod 500 gr.
rookie,
jedan mali savet ...
kada se vizuelno primeti da se klen hrani na povrsini naj manji problem je prava muva . obrati paznju na prezentaciju i razvalices ribu garantovano. nesto nisi radio kako treba ....

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Kod mene samo sića,a dodatno mi pritoke Drine mutne.Uglavnom isprobavam kojekakve muve.

chubfly1.jpg

chubfly.jpg

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
I kod mene jos uvek sita... Mislim da je ovaj nesto bolestan ili je preziveo neke napade stuke ili je to zbog bare, pogledajte sami pa procenite... (Vidite ove crne mrlje na perajima, srasle su sa perajem, nije od zemlje ili mulja...)  :-\

DSC01277.jpg

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
Ovo je normalna(prirodna) pojava kod riba kada su u mrestu,ispravite me ako gresim..........

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
kolega Xfaktor i ostali ribolovci,
mrlje srasle u telu/vidim to posebno na uzetim ribama / su posledica zagadjenja koga ima sve vise. Primetio sam prvi put pre 10 godina na Novoselskoj reci, desnoj pritocici Z.Morave, najpre u blizini seoskog otpada/bara,deponija /bilo je osim klenova i ovako zarazenih krkusa i govedara, kasnije ovo primecujem i kilometar- dva od uliva reke i u samoj Moravi, danas ima primeraka sa mnostvom crnih ukljucaka na celom telu i nekoliko kilometara od mesta uliva recice. Na ovome neka malo porade Dulic i ostali njegovi saradnici, samo izlovljavanje klenova je ovde stotorazredno, niko me ne moze uveriti u suprotno-zadnjih desetak dana  , i po mutnoj Moravi, sam pecam na duzini od 10-tak km i to me jaca jer mogu da uzivam u prirodi  - ostali primete da riba ne radi i ne izlaze na vodu. A za samo dan  zimskog KRIVOLOVA na delu oko Novoselsko-Ugljarevacko mosta  strada oko 100 kila klenova kao uzgredne ribe/mnogo vise stradaju brojniji skobalji,... /-podaci iz moje knjizice-beleznice.

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
Druze slozio bi se sa svim navedenim gore ali ipak mislim da ove crne mrlje  pokazuju da je rec o muzjaku kome se te promene desavaju prilikom mresta.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Ja sam ubeđen da su ove pege na klenu sa slike posledica zagađenja a mislim da se radi o ženki koja se još uvek nije izmrestila. Na Belom Timoku nizvodno od Knjaževca je ova pojava izuzetno izražena jer je reka veoma zagađena. Na Nišavi npr. nikada nisam ulovio klena sa ovakvim pegama.

stepa

Junior member
Učlanjen(a)
12.11.2009.
Broj reagovanja
0
Evo danasnji klenovi sa Zapadne Morave,sa najvecim mi je trebalo negde oko 10 minuta borbe :drool:...sve u svemu lep ulov i lep dan....naravno ovi veliki su vraceni,ali malima nisam mogao da odolim.
P.S.juce od morave nista..Bila mutna danas se izbistri i donelo rezultata  :lol:  :whistle:

Prilozi

• ja.jpg
    ja.jpg
    170,6 KB · Pregleda: 274
  • ja1.jpg
    ja1.jpg
    176,3 KB · Pregleda: 323

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
druze lep ti je ovaj veliki klen ali nemoj ove male da slikas i postavljas na forum nije u redu, plus poneo si ih 20ak ispod mere.....

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
Da, da, veoma je moguce da je od neke vrste zagadjenja... U sustini mu nista ne smeta, borio se normalno, nije pokazivao neke umrtvljene znake i kada sam ga vrcao lepo je odjurio. Ta bara je veoma cudna. Nigde nije dublja od 1m, ali je uvek mutna, ima boju zemlje. Nigde nije sira od 6-7m, ali je dugacka i ide u krug oko jednog ostrvca. Problem je sto se oko nje baca razno smece. Ipak, za jednu takvu malu baricu ona je prepuna ribe! U njoj se obavezno hvataju najveci klenovi. Veoma retko, kada se povrsinski deo malo izbistri mogu da se vide na povrsini. Ali ih u vecini slucajeva ne vidim i bacam musicu napamet. I obicno musica pretrpi 2-3 napada belice dok se neki veci klen ne izbaci. Primetio sam da je tu klen (koji se u sustini slabo bori) ubedljivo najborbeniji od svih mesta na kojima sam pecao. Medjutim, klenovi iz te bare jedu sve i svasta! Klen jeste poznat po tome sto voli da jede razno "smece", ali ovi ga bas preteruju. Mozete da ih pecate na sta god pozelite, ali ne garantujem da cete uspeti da ih izvadite bilo kojim stapom osim musicarskim. Desavalo se da ljudi pecaju kedere za stuku i da im udari klen, i u vecini slucajeva im odmah pobegne u granje. Zaista ne znam sta se desava sa tom barom, ali nesto je tu cudno. Jednostavno se klen tu totalno drugacije ponasa, daleko se vise brani, daleko je alaviji!

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
gegula je napisao(la):
druze lep ti je ovaj veliki klen ali nemoj ove male da slikas i postavljas na forum nije u redu, plus poneo si ih 20ak ispod mere.....

I jedno 15-ak preko dozvoljenog dnevnog ulova  :ninja:

drogi

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2008.
Broj reagovanja
1
Crne mrlje su neka vrsta gljivičnog oboljena, javljaju se kod zagađenih reka pogotovu hemiskim supstancama.
Na Belom Timoku je čest slučaj, pre svega zbog brojnih otpada, onda upotreba hemije za poljoprivredu (brojne njive u neposrednoj blizini reke) itd.

NajIgor

Full member
Učlanjen(a)
20.04.2010.
Broj reagovanja
0
Stepo za onog prvog, kapa dole, za još koji pravi komadi, za ove ostale, šta da ti kažem nego da ih ubuduće pustiš da porastu, ovako deluje na masakr  :doh:

stepa

Junior member
Učlanjen(a)
12.11.2009.
Broj reagovanja
0
Ali pusteni su vecina ne znam zasto optuzujete kada bise i u prvom postu da su vraceni... :mad:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno