Klen 2016

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
  Falko je profi obelezio ''naznacio'' sta i kako. Klenic ima cak 55 krljusti,a protfis i do 63 duz bocne linije. Klen 48 i to je bitan faktor za prepoznavanje vrste.

Ostaje enigma previse uskih usta,ne klenovskih. One ribe koje sam cistio su imale po 48 krljusti i to me je zbunilo,ali peraja su bila udubljena. Zato sam ostao pri tome da je klenic,dodavsi i mala usta.

Imam knjigu ''nase ribe i ribolov'' od Dragoslava Lj. Petkovica gde je je lepo sve u brojkama objasnjeno za determinaciju neke vrste,sve je poredjano u kombinaciji rimskih brojeva ,slova i arapskih brojeva.

Npr. : I D predstavlja prvu Dorzalnu ( ledjnu  ) peraju.1.1 je bocna linija,itd.

Ocigledno da se ne moze  osloniti slepo verujuci ciframa i pravilima. Slikacu  sledecu ribu da je prostudiramo.

Goci,ako ti mislis da ne umem da prepoznam ribu koju lovim,onda ok.

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Goci je napisao(la):
Baki, koliko je meni poznato iz priča, klenić je nekada živeo u Bovanskom jezeru, ali u ranoj fazi dok nije bilo zamuljeno, osamdesetih godina. Posle toga je opstao samo u Moravici. Ja sam ga poslednji put upecao u ušću Moravice u Bovan pre jedno 10 godina, ulovio sam desetak komada dužine desetak cm (ceo metar klenićovine!  :lol: ). Mislim da ga bar 15-20 godina nema u samom jezeru.

1995/1996. sam često kampovao na Bovnu, varaličario smuđeve, a u pauzi mušičario klenove i beovice na suve mušice. Među ulovima nije bilo nijednog klenića.

Uspeo sam čak da izmušičarim klena od oko 200 g kome je predhodne noći poveliki smuđ očnjacima izbušio stomak i napravio dve fine ali ne smrtonosne rupe, ali klenića - jok.

Klenica ima na Vlasinskom jezeru ali jako krupnih i do 800gr  :yeswink:

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
  Evo u knjizi kaze da klenic  maxi 400 gr tezine i to su reetki kapitalci . Eto u Plavskom jezeru manic ( tamo ga zovu derac ) raste do 5 kg dok u drugim vodama je  maxi 1.5 kg. Nesto mu odgovara u Plavu pa je dzinovskih dimenzija. Potocna mrena  je sitna retko 200 gr,a u Dulenackom jezeru ( kod KG-a ) je uhvacena polakilasica. Neki tvrde da su  u Resavi hvatali potocnu mrenu od 700 gr i po vise komada. Licno sam najvecu video u Rasini i imala je oko 200 gr. Zanima me koliko  moze maxi da poraste potocna mrena,sapaca,krkusa itd. kako je sve nazivaju.

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
simpson H je napisao(la):
Sto bre cistis klena, i tebi je to delikates? :hammer:

Cistio sam klenica ranoprolecnog,tazeg,usoljenog i oznojenog limunovim sokom.Najsladju ribu na svetu,kao i vecina svezih  recnih riba iz manjih cistih recica  :bleh:  '' Sladji od se -cera '' sto kazu kraljevcani !

89kobra

Full member
Učlanjen(a)
25.05.2015.
Broj reagovanja
57
Mafke Fly je napisao(la):
  Cistio sam klenica ranoprolecnog,tazeg,usoljenog i oznojenog limunovim sokom.Najsladju ribu na svetu,kao i vecina svezih  recnih riba iz manjih cistih recica  :bleh:  '' Sladji od se -cera '' sto kazu kraljevcani !
Sladji i to od onog u kocke  :D

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1

Mozdani lapsus od premora. IZVINI,posle sivenja od 12 h,dekocentrisan sam.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
simpson H je napisao(la):
Sta vi jedeteeee :D :D

P.S. Sad ce sasats sa bucovima :hammer:
sa bucovima  :yeswink: nego sta  :D i to sa kraljice morave ... pravi etno specijalitet  :tbumb:

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
269
Ova riječica veličine potoka jedino daje ribu :(
2e3zscz.jpg

2r44b2u.jpg

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
269
Ostale vode su mi još "zimske" :(
25uis5i.jpg

2cfwpcg.jpg

Narod nekulturan sve živo baca u korita  :mad:

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
269
Na oko prljavo a voda poprilično čista.Donji tok ka ušću u Drinu je kanalizacija,ovdje je iole čisto_Osim kesa i krpa!
Ne stigoh ni jenu muvu da snimim a baš mi krivo i još nekšto sam vidio pod vodom ali  ne skontah šta je!?!
Vikend se bliži pa će biti valjda i ozbiljnija ekspedicija ;)

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
63
на малим речицама, десним  притокама з. мораве, ових дана лепо радио клен, ето данас и два од по 30 сантима, једва га извадиш због тешког терена-неки се и ослободе, а морава велика али бистраста, ово нам је што закачимо до после мреста-пре подне на мокре а пред ноћ на суве.

Vrh Dno