Klen zvanično zaštićen u Srbiji

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sasats je napisao(la):
da me bolje znas ,znao bi da NIKAD NE LAZEM.zasto ti deluje neverovatno da u nekoj reci ima puno neke ribe?
dodji do trstenika da vidis ,rado cu te ugostiti

Sasa mislim da ti niko nije rekao da lazes. Samo mislim da je razlog za previse skobalja, manjak grabljivica. Nisam bio na Z. Moravi od letos ali je cinjenica da svakog aprila more skobalja izadje na prelive. Da nije mrest u pitanju? :)

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Ne gresi nista Sale. i J Morava a jos vise Z Morava (3x je obisao prosle godine) da ne govorim o Velikoj, su prepune grabljivica (stuka, som, smudj, bucov) a jata skobalja su u mrestovima. Jedan podatak da eto tu nadomak Nisa na J Moravi ima smudja ali samo mama i tata bez dece al je da ga prevaris ....

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
verovali vi ili ne kod mene ima vise skobalja nego sve druge ribe ukupno.neznam kako je na juznoj moravi ili nisavi ?to je pocelo od kako je zavladala kriza .reka je cistija ima vise trave i insekata...zadnjih godina bas ga ima puno.leti nece na udicu ,cak i oni koji pecaju na travu dobijaju ploticu,mrenu i klena...a samo po nekog skobalja.zato je zimi pokolj .na bolonjez,plovak od 15g i udicu 10 stave dva tri crva (tek da nije prazna)zabace na pola morave ,i udri kontru....jedan ribolovac moze dnevno da izgrebe i do 25-30kg skobalja.vidjao sam ljude koji su punili manje bure.samo u gradu bude i oko 200 ribolovaca pa pomnozi koliko je to dnevno kg.to traje od novembra do marta.plus na ovo mreze ,struja ,hvatanje u ruke....i opet ga ima
ljudi dolaze cak iz kragujevca da love na ovaj veoma sportski nacin.bilo je slucajeva da se pobiju i izbodu nozevima(pisalo je u stampi)oko najboljih mesta.
ja sam samo pitao zasto limitirati ulov na tri komada kad ga ima dovoljno?stanje koje reke je uzeto u obzir kada je ovo doneseno na snagu.dovoljno je zabraniti ribolov u zimovnicima
jedino neko ko zivi na obali ozbiljnije reke srbije ili je cesto na vodi moze da razume o cemu pisem.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
sasats je napisao(la):
ja sam samo pitao zasto limitirati ulov na tri komada kad ga ima dovoljno?
Ja se nisam pitao, već sam pitao ove iz ministarstva. Pitalo ih je još ljudi. I, gle čuda, danas povećaše na 8.  8)

Mada je ovo što pišem još nezvanično.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Imam poznanike koji celu zimu idu za Trstenik na skobalja. Ajd da idu zbog neke ribe, al  u tri ujutru usred zime zbog skobalja. Kažu da ga ima ko pleve, mislim da rekoše na nekom keju, to je valjda u "zimovniku"  (nikad nisam bio pa neznam). Izgiboše za mesto.
Jeste da je sportska riba za pecanje, al ga donose i jedu, jebo ih skobalj, to je govno ko i babuška. Ne bi' ga pecao, a kamoli okusio da mi daju dukat.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Čitate li vi naslov teme?  :)

Skobalj, pa skobalj...  :doh:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Pa o klenu je već sve rečeno - minimum 25 cm i 8 komada. Što se mene tiče bitno je da je uveden lovostaj.
Počeli smo usput priču o izjednačavanju klena, skobalja i mrene.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
20 cm na nivou Srbije, više samo ako odredi korisnik ribarskog područja za svoje terene. I ovo za 8 još nije zvanično. Trenutno je 3.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Meni je svejedno 3, 8 ili nijedan i 20, 25 ili 30 cm. Ne nosim ribu ili to radim baš izuzetno i to samo štuku ili smuđa.
Inače Srbija jugozapad je minimum 25 cm.

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
sasats je napisao(la):
verovali vi ili ne kod mene ima vise skobalja nego sve druge ribe ukupno.neznam kako je na juznoj moravi ili nisavi ?to je pocelo od kako je zavladala kriza .reka je cistija ima vise trave i insekata...zadnjih godina bas ga ima puno.leti nece na udicu ,cak i oni koji pecaju na travu dobijaju ploticu,mrenu i klena...a samo po nekog skobalja.zato je zimi pokolj .na bolonjez,plovak od 15g i udicu 10 stave dva tri crva (tek da nije prazna)zabace na pola morave ,i udri kontru....jedan ribolovac moze dnevno da izgrebe i do 25-30kg skobalja.vidjao sam ljude koji su punili manje bure.samo u gradu bude i oko 200 ribolovaca pa pomnozi koliko je to dnevno kg.to traje od novembra do marta.plus na ovo mreze ,struja ,hvatanje u ruke....i opet ga ima
ljudi dolaze cak iz kragujevca da love na ovaj veoma sportski nacin.bilo je slucajeva da se pobiju i izbodu nozevima(pisalo je u stampi)oko najboljih mesta.
ja sam samo pitao zasto limitirati ulov na tri komada kad ga ima dovoljno?stanje koje reke je uzeto u obzir kada je ovo doneseno na snagu.dovoljno je zabraniti ribolov u zimovnicima
jedino neko ko zivi na obali ozbiljnije reke srbije ili je cesto na vodi moze da razume o cemu pisem.
Sasa,
svako ko je jednom prosao zimi pored Z.Morave zna da je to istina,tako je i u TS-u i KS-u....
Nema preterivanja.Ja  nigde ne pisem o rekama koje ne posecujem,pricam samo o onome sto znam i vidim.
Tri puta sam zimus otisao do Morave i svaki put se uverio u tvrdnje ostalih ribolovaca,klanica...
Dodjes,vidis pa onda tvrdis.

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Bas me zanima kako je u Cacku,nadam se da ce @oholi moci nesto vise da napise o tome...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Upravo sam pročitao najnovije izmene u ovoj novoj naredbi.Pomeren je lovostaj nekih riba,neke količine su izmenjene,ima još nekakvih izmena.Međutim,ponovo stičem utisak da su neki parametri naredbe jasno stavljeni u službu privrednih ribolovaca,koji realno, u današnjoj Srbiji predstavaljaju najveću pošast za riblje vrste.Zabranjen je sportski ribolov od 9 uveče do 3 ujutru,leti.Sportskog ribolovca sklanjaju sa vode,ali zato mrežaroš ostaje sam,bez svedoka,da radi šta mu je volja.Neverovatno!!!http://www.listribolov.co.rs/

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Lovostaj:
klen Leuciscus cephalus  od 15. aprila do 31. maja .

Minimalna mera :
20cm

Ogranicenje ulova:
Plotica, jaz, skobalj i klen, ukupno do 8 riba dnevno.

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
20cm je malo trebalo je da bude barem 25cm kad su se uhvatili da isprave stvari.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
8 klenova pomnoženo sa 1 kg je OK ulov. Do sada smo morali da vraćamo višak preko 5 kg, a sada, po novim propisima, ne moramo. Možemo da ulovimo i ponesemo čak i 8 x 2 kg - 16 kg!!!!
Lepo je to. Uloviš 16 kg klenova, pa zakucaš i tri pastrmke od po 3 kg pride, sve u jednom danu.

OVI PROPISI SU SAVRŠENI!!!!! :lol:

Vrh Dno