Који " арсенал" штапова имате?

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Nespetro nosim se mislju da uzmem neki dvorucnjak za Drinu. Naravno neki trout spey npr 11 ft #4. Mislim da ce da radi posao.
Trout spey је интересантан концепт. Доста популаран у usa али нисам никад видео неког да их користи овде.

Преко баре су све сами скаџисти и видим да их користе са nextcast troutfinder- multi tip главама.

За све дворучњаке користим само nextcast zone главе, са различитим типсевима. Од 350гр до 550гр и једноставно су убедљиво најбољи на тржишту. Фантазија од главе.

Е сад, пре пар дана ми је стигао troutfinder од 250гр (16.2г)за једноручни 10' #8. Плус типс 10фт и 5г добио сам комбинацију од 21г и 7.5м дужине.

Прекобарски скаџисти користе troutfinder од 19-22г плус типс за trout spey штап #3!!!!

Просто невероватно докле иде то преоптерећивање штапова. Он значи пеца на #3 тежином канапа од 24-28г!!!

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Aco Ivanovic peca na micro spey 10.6 #2 na Drini. Tako nesto bih. Mada mozda #3 al to bih video vec.

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
75
Sage z-axis 590-4
Sage Circa 589-4
Sage Circa 389-4
Sage ESN 3106-4
To je postava kojom pokrivam vode na koima lovim.
Nadam se da će tako da ostane duže vrijeme.
Mnogo toga je prošlo kroz ruke i nema žaljenja.
Napokon neko normalan (y)(y)(y)(y):smiley::smiley::smiley::bye::doh::doh:
SAGE je SAGE:smiley:
Pogotoooovo veliki naklon za redni brroj 1.

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
1.797
Kronološki:
Sage lounch #5 9 ft, dvodijelni... prvi i jedini štap skoro 10 godina... , od beovica, bodorki do, bucova, lipljana, basseva, šarana divljaka 10 tak kg i štuke 104 cm... katstrofa za velike borbene kalife, prekrut štap u donjem dijelu... nekako postaje slab kad su u pitanju daljine preko 15-20 m...

Hardy de luxe 9,6 ft, #8/9, toljaga za velike ribe, otpada ruka zbog debalansa s bilo kojom rolom... šarani 10 tak kg i velike štuke idu na šlajs van

Greys streamflex GR70 9ft, #3, ekstra precizan alat za suhu, može i manja nimfa, gutio s njim kalife 60 tak cm, lipljane po Kupi, također prekrut i prejak u donjem dijelu... treba velika doza opreza kad se umara riba na predvez tanji od 0,12...

vlastite izrade:

CTS
Spey #3/4, 12,6 ft- prvi vlastite proizvodnje... za bucova kojeg ima toliko malo kod mene da više ne izlazim s njim na vodu, pod ribom savršen, baca 250-300 graina, nikad nisam naučio dovoljno dobro bacat s njim

Affinity x #4, 10 ft... napravljen za velike kalife, i dalje drži rekord u kalifi, zabacivanje kao od šale, nije za rad s puno strune i bacanje streamera, umara ruku, skoro pa svršen, ali predug i pretežak, može i 0,09 i mikro nimfa, ali uz veliku dozu opreza

Affinity x #2, 9ft, naručen eksperimentalno iz ctsa, kad još nije bilo u ponudi #2 na 9 ft, ekstra, ekstra, ekstra za najfinije prezentacije..
preslab, odnosno presavitljiv, za ribe 50 +, nemoguće isforsirat ribu da ne zaroni glavu i ne krene u bijeg.. može 0,09 i može #26 udica i forsa na najjaće... zabacivanje kao iz snova sa varivas dt #2, jednom riječju art fly casting...
62 grama, u balansu s vosseler air 2 od 107 grama, pero u ruci

cts x 9,6 ft, #3... štap za Ribnik i 6-7 m predvez, suha ili nimfa, svejedno, rio smal stream #3 i isto art fly casting... ali umara ruku, kada stisne riba, postaje prekrut... ali može isforsirat lipca 50+ na 0,09

Soulmate 7,6 ft, #4, glass, odličan za lipljana na suhu, realizacija bolja nego sa gore navedenim štapovima..

-----------------

sve što je gore napisano i nabrojano, osim #2 ctsa ax, nije vidjelo vodu od kad sam napravio prvi epic... priče da je epic zapravo neki cts m, pa nebrušen i td... ima nekih poveznica, ali...

kad prvi put mahnete štapom imate osječaj da štap nema nikakav filing za bacanje, ono što i je naj kod ctsa, kod epica ne osjećate, ne osjeća težinu strune, što se više stavi energije u zabac, zabac je teže izvesti... i onda... probate zabacit najlaganije što znate i umijete pokušate zabacit štapom, o ono već više od pola strune koju imate u zraku putuje savršenom uskom petljom napred nazad... jak vjetar, ili bez, svejedno mu.. ako samo probate, onako s 20 posto truda, zabac i petlja su savršeni...
režu zrak kao britva... pod ribom nevjerojatno mekan i nježan sa nevjerovatnom snagom

G 480- može sve, pero od nekih 60 grama, zapravo i realno #3, ekstra fini pristup, dugi predvezi, 4,5-6m forsa ribe 50+ na 0,09, neogranićena mekoća pod ribom, kirurški precizan zabac, lagano otežan streamer na udici #6 sa laganom strunom #4, može bez problema, iščupo ozbiljnih riba, 80 tak cm potočara na 0,10, vani za nekoliko min, lipci 50+ nemaju šanse ako ih nabrzinu želite po površini dovuć u meredov

G 590 - ekstra lagan, 73-74 grama, univerzalac nad univerzalcima, pokriva gotovo sve pastrvske situacije, suha, streamer, nimfa, precizan, ekstra lako zabacivanje, oprašta skoro sve greške, ako imate samo jedan štap, onda je to taj, mekši pod ribom od glassa #4, dovoljno jak da zaustavi i okrene i vrati nazad kalifu od 65-70 cm u punom bijegu nizvodno u ekstra brzaku u cijevi ispod mosta, na 0,15 fc tippet, za lipljana neisproban, za bucova, klena odličan, preko 20 m još neznam s njim zabaciti

G 690- prava #6, sa 84 grama prebalansiran, namjerno, ne umara ruku nakon dva dana bacanja streamera po buri sa preteškom strunom, realnih 160 graina, ali sa airflo univesal taper #6, plus 55 graina poly leader, plus veliki jointed wolly buger na udici 6, hrpa olova po cijeloj dužini vrata 4x udice i tungstenom 4 mm može sa jednim back castom baciti 20 m bez pol muke, onako da probam jel ide... ide, još bi i dalje išlo da je više strune izvućeno iz role, pod ribom djeluje još mekši ali i snažniji od G 590, dublje se savija, snaga izvlaćenja nevjerovatna, pastrve 50-60 cm idu ko od šale

San: winston, medium fast, 3/4 ful flex, #3, 8,3-8,6ft

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
358
Blizu 40 stapova u kuci...i jos 4 modela na radnom stolu, trenutno.🙈 Ne staje sve u kadar, ovo je deo kolekcije. Najbrojnije klase 3-4 i 7-10. Od svih tih, samo jedan je fabricki stap (moj prvi stap kupljen u USA, godine 1991). Muzej...jednog dana.

1000006107.jpg

easyrider_

Full member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
610
Oprostite za mali off...
Je l neko slucajno (il namjerno) imao, probao GL Elevation #3 7.6...?
Hvala unaprijed za utiske...

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Не могу помоћи конкретно за овај штап, али сам пробао 9' #5 и стварно је одличан. Добро избалансиран, лак ко перо и има добар рад.

Имао сам и 9'9" #8 и продао због cross-a а штап је изузетан. Такође сам бацао и са пар дворучњака и шта рећи.... није без разлога да су овде доста популарни. Тако да не верујем да би тројкица одударала од квалитета целе серије. Мени је elevation серија боља од новије и много скупље NT11.

easyrider_

Full member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
610
Hvala za odgovor...
Naletih slucajno na yt na vrsnog bacaca iz Svicarske... hvali ovaj stap na sva (j)usta... pa rekoh ako kupim, sigurno cu i ja tako da bacam i mendujem 😜
Cinizam na stranu... zagolicalo me... i to tlt podserija

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Да та серија. #8 се буквално није осећао у руци, а могу да замислим какав је тек овај са својих 56г 😉

easyrider_

Full member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
610
Al velis nece ti ga dusa...? Sto bi rekao Louis...
Il je to bilo za drugi stap prica...?

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Било је за други штап.... elevation #8 (има душу) сам продао због cross-a, не зато што му нешто фали, него сам хтео осмицу коју по потреби могу добрано преоптеретити а cross трпи шири спектар тежина и дужина канапа. Ништа више 😉

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.272
Kada smo kod štapova, jedno pitanje baš me interesuje možda se neko sreo sa tim štapom. Douglas Sky G, hvale ga već par godina kupi neke silne nagrade i hvalospeve a cudi me da ga niko ne koristi. Da li je to samo plaćeni marketing ili taj štap zaista vredi, ima li ko iskustva?

Što se tiče teme da se upišem i ja, nisam baš neko na kome industrija preterano zarađuje no ajd…
Šekspir 8ft #5-6 - prvi mušicarac, ništa specijalno ali na njemu sam naučio osnove i izvadio prvu ribu, naučio da mašem itd… interesantno da i dan danas kada vežbam na livadi uzmem njega i te lupove hirurške od 3-5cm debljine ja samo sa njim mogu da izvedem, verovatno zbog dužine štapa.
St Croix Imperial 8.6ft #4 - interesantan pre svega, jak donji deo a vrh kao kod fiberglasa može u U da se savije, neverovatno. Zato sam ga i prodao jer ako ga malo nagaziš dok se baca vrh se toliko savije da ode sve u k… znaci samo nežno i lagano sa njim.
CTS MX 9ft #4 - jako ozbiljna motka, mnogo je tu snage, bas mnogo. Na žalost većina riba u okolnoj vodi nisu primerene tom štapu a ja sam uvek težio donjoj granici i zato sam ga prodao.
CTS X 9ft #3 - ovo je po mojoj meri. Uživam na svakoj ribi, veće znaju da budu nezgodne ali u sezoni takvih imam samo par pa i nije strasno. Za mene univerzalac.
Redington Path 9ft #4 - uzeo sam ga kao rezervu, ništa specijalno dobar je za klupu.
Aventik Glass 7ft #3 (kinez) - kupio sam ga kao probni za džungle kad baš baš nema mesta a lovim klena na suvu. Stigao mi je pred zimu i nisam ga probao na reci samo sam na livadi bacao, meni vrlo smešno sve to izgleda no tako i treba sa staklencem. Biće to ludnica na ribi siguran sam, on čeka jesen i klena.

Vrh Dno