Koje perje?

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Poruke
636
Broj reagovanja
1.286
Lokacija
Đurđevac, Podravina, Hrvatska
Imam dogovor s jednim znancem da dođem do njega i uzmem si perje koje mi treba, on je uzgajivać ukrasnih ptica: fazana, patki, kokoši, papagaja i ko zna svega još...
Sad se javlja problem što donekle znam što mi može poslužiti za izradu muha, ali puno više neznam, pa vas tražim neki savjet:
(...za sad imam od perja: pero iz repa fazana i fazanke; paunovo pero; crni, smeđi i grizli skalp;  večinu perja od mlade smeđe sove koju sam našao zgaženu na cesti; hrpu svakakvih pera, ali uglavnom pojedinačni primjerci koje sam našao oko kuće i u ribolovu; i perje sa svjetlo crveno smeđe kokoši, tzv. koka nesilica koja ima status skoro ko kućni ljubimac...)
...po meni bi trebalo cdc pera raznih boja i poneko pero iz repa ukrasnih fazana i ...

što još?, gdje da tražim koje pero na ptici? i kako to pero izgleda? i za što kod imitacije bi mi to moglo poslužiti?

 

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Poruke
1.868
Broj reagovanja
181
Lokacija
Kragujevac
vecinu najpotrebnijih stvari si pobrojao...
sva ostala egzotika koju budes uzeo ce ti uglavnom stajati negde i jako retko ces koristiti

zlatni fazan ti treba za kocijasa i jarebica za sve i svasta, crna kokoska za mokre muve ali ne pevac, curka ima zanimljiva pera sa krila i repa a mnogi korista paperje za marabu...

ako uzimas krila nek ptice uvek uzmes i levo i desno...eto to mi pade na pamet ;)
 

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Poruke
1.993
Broj reagovanja
238
Lokacija
Norway
Da te mnogo ne zbunjuju pera, jednostavno koristi te skalpove  sto imas ( i pokusaj da nadjes CdC) za suve, dok sve ostalo moze ici za mokre i nimfe. Narocito jarebica koju pominje strasni.
To sa perima moze delovati veoma zbunjujuce u pocetku, ali kasnije se vidi da je sve to mnogo jednostavnije. Sve se pera dele na ona koja se upotrebljavaju za suve i ona za mokre musice. Za suve su kratka i cvrsta i dugacka (skajpovi petla) a za mokre musice upotrebljavaju se meka savitljiva pera kao sto otprilike ima ta sova.
 

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Poruke
417
Broj reagovanja
30
Lokacija
NOVO SELO-zapadnomoravsko
Mlinka ,
u kineskim radnjama u Srbiji ima dosta lepih krilnih pera od gusaka i  repova curana-ovde su meki vrhovi zamena za marabu,a u decjim poglavickim ,indijanskim kapama, odaberi 2-3 izvedbe da imas u svim bojama i ustedeces mnoga farbanja anilinskim bojama za tkaninu. Ima ih i u mnogim zenskim  potrebstinama, bas kod Kineza.Inace povezi se sa lovcima i setaj uz vodu,uvek se nesto nadje,ne prenagljuhj ipak sa skupljanjem. Mozda tvoj prijateljima rasu malih petlica,imaju ostra pera za suve.Toliko!
 

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Poruke
3.302
Broj reagovanja
201
Lokacija
Zvornik
Dobro si nakupio imaš svega tu,e sad ima jedan stari trik da to perje staviš u kesu pa u zamrzivač.Ako ima mikro organizama da ih očistiš inače pojedu perje.
 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
10.094
Broj reagovanja
1.130
Lokacija
Čačak

@Mlinka care procitaj ovo sa linka. Jes malo obimnije ali ce razbiti mit o zamrzivacu na par dana.... Mora duze.... Ima jos par korisnih caka.... Pogotovu za svo perje koje je sigurno prljavo...
 
Vrh Dno