Komarnica

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
oholi je napisao(la):
Nadam se da ce tada biti mnogo bolje cuvana, bez krivolova...(od vlasnika jednog restorana sam saznao da njemu donose ribu koju love vrsama....)
I ja sam cuo od nekog starine da dobro "radi" na vrsu  :hammerhead:

tommylee je napisao(la):
Ova zadnja otkida,teren je jako specifičan.Ovdje i nema nekog sunca?
Sta mislis, zasto ga zovu Nevidio  :hammer:

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
na ovoj zadnjoj...tu je uhvacena druga riba...

blackbelt

Senior member
Učlanjen(a)
31.08.2011.
Broj reagovanja
0
Krajnje izvorište rijeke Komarnice može biti izvor Šarban, ispod samog Urdenog dola (kota 1700). Ona, kao Mala Komarnica od izvora dalje teče: Dobrim dolom, Klještinom, Gornjom i Donjom poljanom - do zaseoka Kozarica. Na tom putu ona više puta ponire - teče ispod i iznad zemlje. Od Kozarice do ulaska u kanjon Nevidio, Mala Komarnica, kako se sve do sastava sa Pridvoricom zove, teče proširenom dolinom, koja je dno nekadašnjeg lednika - ledničkog jezera. I na ovom putu kroz fluvio - glacijalni nanos, u zavisnosti od vodostaja teče ispod, pri malom vodostaju ili po površini u vrijeme većeg vodostaja. Oko njenog toka kroz prošireni dio doline formiralo se seosko naselje Komarnica. U donjem toku Mala Komarnica teče kanjonom Nevidio. Dužina ovog kanjona je oko 4,5km, a prosječna visina njegovih, uglavnom okomitih strana je 350 do 400 m.
Prosječni protok Velike Komarnice koja se tako zove od mjesta gdje se Mala Komarnica i Pridvorica sastaju, ispod Duži je 17,18m³/s, a prosječni visoki protok je 258,4m³/s. Maksimalni protok, međutim, je 753,7m³/s, izmjeren 1976. godine. Velika Komarnica počinje na koti 718m, gdje se sastaju Pridvorica i Mala Komarnica. Ona dalje teče kanjonom do ulaska u Pivsko jezero na koti uspora od oko 640m. Dužina čitavog toka je oko 25km.
Tekst preuzet sa  www.savniknadlanu.net/.../rijekeijezera. ...

Uploaded with ImageShack.us

Vrh Dno