Neizbezno je i moje misljenje o ovome. Nadam se da se ovog puta niko nece naljutiti.
Jedan poznati americki musicar (da ne pomislite da sam ja to izmislio) je napisao da se na svaki stap moze postaviti i jaci i slabiji konac i da to zavisi od ukusa i potreba korisnika te kombinacije. Posto je nemoguce u nasim prodavnicama testirati razne konce na raznim stapovima, a verujem da ni u zapadnim zemljama to bas nije jednostavno, preporucujem konac iste AFTMA kao i stap. Ako neko ima uslova da eksperimentise, kao sto sam i sam cesto radio, neka izvoli. Moja iskustva su da, kada koristite jaci konac, usporavate zabacaje i cinite da se stap , pod vecom tezinom, vise savija, dok sa laksim koncem, sam stap kao da postaje kruci, a zabacaji energicniji i brzi. Najbolji rezultati se u najvecem broju slucajeva postizu sa istim obelezjima stapa i konca. Ubedjen sam da ozbiljne firme, ipak, pazljivo obelezavaju svoje proizvode i da ih prethodno testiraju uz pomoc svojih strucnjaka. Ali, ako vam iskusniji prijatelj preporuci neku "cudnu" kombinaciju, koja kod njega funkcionise, prihvatite je. Jos bolje je potraziti na Internetu kombinacije koje preporucuju eksperti kojima verujete i koji musicare u slicnim uslovima kao i vi.
Testiranje stapa i konca uvek vrsite na vodi za koju su namenjeni! Nikad na betonu i nikad bez vezane muve!