Kombinacija STAP - STRUNA

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Mixmaster je napisao(la):
Jedan poznati americki musicar (da ne pomislite da sam ja to izmislio) je napisao da se na svaki stap moze postaviti i jaci i slabiji konac i da to zavisi od ukusa i potreba korisnika te kombinacije.

Posebnu bi pažnju obratio upravo na ovo gore navedeno, poučen vlastitim iskustvom sa štapom kojeg trenutno koristim. To je "Shakespeare Trion" 5/6 medium-fast akcije (kako piše na blanku, iako po meni taj štap nema veze s brzim štapom) s kojim se već dvije godine više mučim nego uživam. Uparen sa DT5 on je prespor za moj ukus, i skroz se gubi pri malo većim daljinama. Jesenas na Drini došlo mi je da ga slomim, koliko se nismo razumjeli taj štap i ja. O mojoj tehnici  :-X radije ne bih ovaj put (iako sam, gledajući Acu Ivanovića kako lako izbacuje cijelu strunu sa ovom mojom kombinacijom shvatio što znači tehnika) jer to i nije smisao ovog komentara. Pa ja ne znam ni neke osnovne zabačaje! Što ne znači da manje volim izaći na vodu i uživati u onome što trenutno znam. Fora je što sam, pričajući sa nekim ljudima koji koriste isti štap, dobio informacije da njima isti jako dobro leži sa strunom čak za broj večom, a isto iskustvo imam i sa jednog ribolova kad ga je kolega probao sa svojom WF6 i ustvrdio da je po njemu to bolja kombinacija od DT5.  Ali badava to meni kad nemamo isto tehničko znanje, nismo isto fizički građenim, nemamo istu ideju zabačaja....meni je ta njegova WF6 sjela još gore nego DT5.

Trenutno sam u čekanju dolaska WF4 i WF3, i jako sam znatižejan kako će mi sjesti na taj 5/6 štap. Osjećam da bi to konačno mogo biti to! Dakle, moj zaključak je da nikako ne treba biti prekrut i striktno se držat oznaka na štapovima, već isprobavanjem doći do najbolje kombinacije za sebe.

Hunter

Senior member
Učlanjen(a)
10.12.2006.
Broj reagovanja
0
al prelagana struna nece ni malo puniti stap!imaces jos manje osjecaja za tajming i opcenito kad si vec kupio te strune kupi neki solidniji 3/4 stap a triona daj preko koljena! ;)

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Hunter je napisao(la):
al prelagana struna nece ni malo puniti stap!imaces jos manje osjecaja za tajming i opcenito kad si vec kupio te strune kupi neki solidniji 3/4 stap a triona daj preko koljena! ;)

Ma sve su to samo brojevi, a ja matematiku nikad nisam volio! Pričekajmo pa ćemo vidjeti. Neki solidniji štap bi vjerujem riješio puno mojih problema na vodi, ali ima vremena za to. Volim na teži način  :doh:

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
              Dobar si tomasini... :)  Ako procitas sta si napisao, doci ces i do zakljucka sta da radis. Ne cini nas dobar stap boljim bacacima. Sacuvaj te nove kanape sto si narucio, nece se baciti, ali pokusaj da promenis tehniku. Tacno je da stap opterecen kanapom vise klase daje bolji osecaj punjenja stapa, te se zato i preporucuje nekom ko pocinje. Staviti, medjutim, kanape manje klase, i isto bacati, mogu malo iskusniji musicari.
              Zezaj se sa stapom. Ako vec dve godine ne uspevas da mu uhvatis ritam, znaci da si najverovatnije previse ukrucen i napregnut dok bacas. Probaj da si skroz opusten, narocito u ramenu.

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
nespetro je napisao(la):
              Dobar si tomasini... :)  Ako procitas sta si napisao, doci ces i do zakljucka sta da radis. Ne cini nas dobar stap boljim bacacima. Sacuvaj te nove kanape sto si narucio, nece se baciti, ali pokusaj da promenis tehniku. Tacno je da stap opterecen kanapom vise klase daje bolji osecaj punjenja stapa, te se zato i preporucuje nekom ko pocinje. Staviti, medjutim, kanape manje klase, i isto bacati, mogu malo iskusniji musicari.
              Zezaj se sa stapom. Ako vec dve godine ne uspevas da mu uhvatis ritam, znaci da si najverovatnije previse ukrucen i napregnut dok bacas. Probaj da si skroz opusten, narocito u ramenu.

Da, ali nisam spomenuo kako je štap u Acinim rukama, prilikom ispucavanja cijele strune jednostavno pukao, slomio se poput šibice u prvom, najdebljem dijelu. Meni je to dovoljno da vjerujem kako taj štap nema dovoljno snage za ugodno bacanje struna za koje je službeno namijenjen. Zapravo, u cijeloj priči nije mi jasno zašto sam ovako dugo čekao da probam za klasu ili dvije lakše strune?!

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
                Vrlo je moguce da je stap bio lose konstruisan, vibrira previse, otvara loop i slicno. Nisam razumeo bas najbolje druze. Stap je , dakle slomljen, sa kojim bi ti onda stapom bacao te lakse kanape?

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Inaće taj štap je hvaljen od nekih ljudi na engleskim forumima, pogotovo s obzirom na odnos cijene i kvalitete - a kod njih se može (mogao) kupiti za 30-ak eura. Ja vjerujem da moje nezadovoljstvo njime proizlazi prije svega iz loših kombinacija sa strunama koje sam dosad probao, i mislim da će (s obzirom da želim nešto brži osjećaj u ruci) za broj ili dva manja struna leći baš po mojem ukusu! Onaj slomljeni štap zamijenili su mi novim, jer je bio pod garancijom.

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Evo nakon dolaska i isprobavanja WF3 i WF4 struna, moram reći da sam malo izletio sa nekim izjavama ovdje, jer pokazalo se da te strune jako slabo pune štap, bar u mojim rukama. Dobra stvar u svemu tome je da sam sad još korak bliže odgovoru, a to će nadam se biti WF5. I vježbanje, puno vježbanja!

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
U principu se svaki stap moze opteretiti kanapom ili manje ili vece klase. Ako stavis nizu klasu stap ce biti brzi i obratno. Mislim da ce mu i petica biti laka, al probaj pa ti mozda i fino legne u ruci ta kombinacija.

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
S obzirom da ga DT5 puni skroz uredno, čak i malo previše za moj ukus, WF5 bi onda trebala sjesti kako treba jer WF je u odnosu na DT ipak lakša struna, kad govorimo o stvarnom ribolovu sa više od onih početnih 10 metara strune u zraku, a koja se uzima kao mjera pri AFTMA klasifikaciji. Ma više ništa nisam siguran, samo sam znatiželjan kako će dalje teći ovaj proces  :)

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Ma super je to sto se trudis i trazis resenja  :tbumb: Mislim da tako u treba. Samo ako vidis da se opet ne puni dovoljno, tj nemas nikakav osecaj u rukohvatu, samo malo vise ubrzaj pokrete jer ti je tajming kraci. Pozitivno je to sto mozes praviti uzanije loop-ove laksim kanapom.

Vrh Dno