E bas me zivo intersuje kako to mislis da ostavis musicarenje

.
Lipljena sam samo jednom ulovio na Drini i tada sam mu dao uobicajenu (vidi gornji post), mada mirnu kontru na velikoj daljini. Receno mi je da on ima mekana usta, bla, bla... Takodje, treba da naglasim da koristim relativno mekan stap (SCIERRA SST+ #5). Sve to je verovatno bilo razlog sto je lipljen od oko 28 cm stigao do mene i pored lepih izvlacenja strune begovima (Velika Drina, mesta koliko hoces) za tako malu ribu. Mislim, medjutim, da je presudno za zakacinjanje bilo to da je i on, ali i sve druge ribe koje sam kacio uzeo muvu u usta i posao nazad s njom. Ako imas u daljini napad na muvu i mnogo promasujes, nesto tu nije u redu. To mi se cesto desava, ali ako i kad promenim muvu dobijam isto odustajanje od uzimanja (ja to zovem "preskocila"), onda menjam nesto u prezentaciji: spustim muvu nize, u film, ili pustim da tone. Ili predjem na nimfe. Znaci, cesto ne mora da znaci da je u pitanju greska u kontri, vec je kontra samo adekvatna reakcija pogresnog utiska uzimanja. Uostalom, mnogo puta sam dobio pastrmku zakacenu za razne delove tela van usta, jer sam kontrirao misleci da je uzela i zakacio je dok je "p[reskakala" i udaljevala se od muve.

E, te borbe su tek nezaboravne, mislis da imas kapitalca, a pojavi se 15 cm "dinamita".

Dakle, pokusalj da lipljenu das mrnu i laganu kontru, da obuzdas adrenalin kad vidis da je uzeo. Ako ne uspe, probaj brzom kontrom. Ako ni to ne uspeva, menjaj tip muve (npr. visokoplivajucu zameni cdc ili nekom drugom "no hackle" varijantom koja nisko lezi na vodi ili je u samoj vodenoj povrsini ("film"), a ako i to ne radi posao, kreni sa mokrim muvama i neotezanim (sporotonucim ili neutralnim) nimfama.
rabbit je napisao(la):
I,Peđa,ajd molim te objasni te strane izraze,ne baratam baš tim vokabularom
Striping znaci na engleskom povlacenje i takva kontra se izvodi povlacenjem snjura u jednu i pomeranjem stapa u drugu stranu istovremeno. Kad sam napisao "rise-set hook" mislio sam da istovremeno povlacim kratko snjur, ali i dizem stap u vis i dodatno iz zgloba dajem kratku kontru. Nemam racionalnog argumenta zasto to radim tako, verovatno da bih zategao snjur dizuci ga sa vode i onda "zabio" kratkom i ne prajakom kontrom udicu. Udice su male i uglavnom tanke kad su suve muve u pitanju, pa je i njihova prodornost uglavnom dobra ako su neostecene, bez obzira na proizvodjaca. Medjutim, za razliku od ovih, uice za mokre muve i nimfe su daleko cvrsce i kruce, a lov s njima je nakracim distancama i tu retko ima problema oko otkacinjanja posle kontre.