Kormorani

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
1
Ima nekih crnih ptica što buljaju po vodi ali ja se stvarno ne razumem koja su sorta ,moguće da su te . Inače ima i vidre nju sam video svojim očima i ogromna je ..

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Sečam se kakvu su štetu radile te crne ptičurine (kormorani) u kopačkom ritu pa su ih onda tamanili puškama  :D

E ovde i mi imamo muke sa kormoranima i tamane lipljana samo tako. E onda tu se pojavi neko hipijevsko društvance zelenjaka i ljubitelja tih i ostalih ptičurina pa se odmah postave u očuvanje tih "retkih :hammer: i malobrojnih :D i nadasva vrednih :D :hammer: ptičurina" pa onda naši ribolovci moraju da ih teraju samo sa magičnim rečima "iš iš iš"  :hammer: pa se toliko uplaše da se "nikada :hammer:" ne vrate....dobro ajde koriste se i druge zvučne metode. Kako god veoma štetna ptica koje ne sme da bude u velikim jatima. Čim se skupi u jato postanu leteće pirane i živi horor svake ribe koju mogu progutati.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Rancic je napisao(la):
Nema tamo ove štetočine. Ovo je štuka od pola kila.

Ovo tesko da je stuka od pola kile jedino ako nije neki gigant od kormorana!

Inace jezero Joca je puno kormorana a ribe i dalje ima ko sodera! Tamo se uspesno i gnezde!  :yeswink:

Nema vecih "kormorana" od nas ljudi a ovo jezero je dokaz kako to lepo funkcionise kada se priroda ostavi na miru!  8)

@ Sone i ja sam skoro video vidru, sto me je jako obradovalo!  :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Istina, čovek ume da bude največa štetočina ali njega se da urazumiti nekako pa makar i rigoroznim metodama. U kopačkom ritu sredinom osamedesetih kormoran je bio pravo zlo i toga se sečam kao da je bilo jučer. Kormorana treba imati na očima u svakom slučaju. Joca jezero ima sreču da je u njemu mnogo ribe i jezero je veliko, riba ima gde da se skrije a ljudi je malo i ti što su tamo nisu štetočine na svu sreću.

Problem od ljudi dolazi kada ljudi ne znaju da cene što imaju i tako ukenjaju sve živo jer zloupotrebljuju svoje mogučnosti i moči zbog "nanasitosti" (pohlepa).

Joca je savršen primer kako treba upravljati vodama u Srbiji želi li se imati kvalitetnu vodu za sportski ribolov.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
21
Ekoljubo,ja sam gledao kormorančinu koja je uspela da proguta babušku od,sigurno,600-700 grama.Deset minuta je ubijao po površini vode dok je nije progutao.Verujem da štukica od pola kilograma nije nikakav problem za krupnog kormorana.Na vodama kao što je Joca,nedirnutom ekosistemu,priroda funkcioniše prema svojim pravilima,tako da ti kormorani tamo sigurno ne čine preveliku štetu,verovatno ne čine nikakvu.Ipak,na vodama koje su prilično osiromašene,kakva je većina naših vodotokova,dodatno izrabljivanje od strane kormorana svakako ne pogoduje populaciji,jer da je drugačije ne bi godinama apelovali sa Drine o posledicama prenamnoženosti kormorana.Meni ova ptica ne smeta,ne volim kad uđe u obalu.Kad uđe u obalu,tu nema ribolova.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Tačno tako. Inače kormoran kada nije u velikom ogromnom jatu nije neka štetočina u suprotnom im apetit velik, probava brza i eto ti muke. U svakom proždrljiva ptica i nikako nije dobro da je ima previše kao što to važi za svako biće pod ovim nebom.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
zvezdan je napisao(la):
Ekoljubo,ja sam gledao kormorančinu koja je uspela da proguta babušku od,sigurno,600-700 grama.Deset minuta je ubijao po površini vode dok je nije progutao.Verujem da štukica od pola kilograma nije nikakav problem za krupnog kormorana.Na vodama kao što je Joca,nedirnutom ekosistemu,priroda funkcioniše prema svojim pravilima,tako da ti kormorani tamo sigurno ne čine preveliku štetu,verovatno ne čine nikakvu.Ipak,na vodama koje su prilično osiromašene,kakva je većina naših vodotokova,dodatno izrabljivanje od strane kormorana svakako ne pogoduje populaciji,jer da je drugačije ne bi godinama apelovali sa Drine o posledicama prenamnoženosti kormorana.Meni ova ptica ne smeta,ne volim kad uđe u obalu.Kad uđe u obalu,tu nema ribolova.

Ne nisam osporavao da kormoran  moze da pojede toliku stuku, naravno da moze pogotovo sto je stuka duguljasta to jes nema sirok profil. Uporedio sam velicinu stuke u odnosu na velicinu glave kormorana i tesko da ta stuka ima pola kile.

Prenamnozenost velikih kormorana je posledica ljudske aktivnosti iz vise razloga koje sam vec u drugim raspravama objasnio, pa da se ne ponavljam. Tako da nikakvo demonizovanje ovih ptica ili organizovanje hajki na njih nece resiti problem sa osiromasenim vodama.
Problemu "kormorana" treba zaista prici racionalno (bez stvaranja mitova o njemu, njegovoj prozdrljivosti i brojnosti) i na racional nacin resiti taj problem bez nepotrebnog i nekontrolisanog ubijanja cemu su nasi ljudi(lovci) itekako skloni.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
E ja se ne slažem, čak su nedavno i "kulturne" švabe ukinule zabranu ubijanja kormorane jer se prenamnožio i pravi ogromne štete, da ne spominjem naš Baranjski Kopački rit gdje u okolini bukvalno pravi hara-kiri jer je kod nas i dalje zaštićen.  :nowink: nema tu puno pameti, treba ga suzbiti, prošle godine je na par mjesta tako dotukao ribu da su male šanse za oporavak bez uplitanja ljudi (umjetnog poribljavanja na priprodnoj vodi gdje nikad nije trebalo poribljavati) Dodajem da ne toj vodi nema "ljudskih kormorana" koji nekontrolirano izlovljavaju, samo klasični pernati crni. Dakle vratiti ravnotežu nema druge nego pušku u ruke i udri po crnoj gamadi dok se ne nauči gdjem mu je a gdje nije mjesto, a vjerujte (iskustvo na Beljskim ribnjacima od prije rata) veoma brzo nauči da ne posjećuje mjesta gdje su naoružani čuvari.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
21
Nažalost,ima istine u ovome što govori Gogo.Čovek je isuviše umešan u promenu pojedinih prirodnih zakonitosti,i suludo je očekivati da se stvari vrate na "staro".Odličan primer je Joca jer na njemu nije bilo ljudske aktivnosti koja bi mogla da ugrozi takav mikrosistem.Osim toga,to je prilično velika voda pa ljudi i ptice ne smetaju jedni drugima.Međutim,opasnost od kormorana je evidentna na manjim lokacijama.Kod mene,upravo u ovom periodu,gradska marina postaje zimovnik za veliki broj riba.Mislim da je trenutno prisutno oko pedesetak kormorana,a njihov broj se prilično umnožava kako zima odmiče.Broj od stotinak ptica može da napravi priličan haos na nevelikoj vodi.Prošle godine su kod nas nekoliko nedelja bacali petarde u pokušaju da oteraju kormorane,ali slaba vajda.Kormoran je,ako se ne varam,u zemljama EU skinut sa liste ugroženih ptica,upravo iz razloga koje pominjemo.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Tako je Zvezdane, upravo je riječ o zimskom periodu, voda je bila mala i kormorani su bukvalno desetkovali svu ribu koja se nije imala gdje sakriti. Ostala je u zimovnicima (koji jezbog niskog vodostaja ostao isuviše izložen kormoranima).
Drugi primjer je jedan privredni ribnjak u Slavoniji, ovdje pak nije bilo problema sa malom vodom alo je opet stradala skoro sva riba do oko 0,5kg. Pokušavali su da ga otjeraju petardama i sl. ali bez uspjeha, pucati nisu smjeli pa su postavili čuvare da non-stop šetaju oko ribnjaka, naravno kormorani su brzo skužili da im od njih ne priejti opasnost pa su se vrlo brzo prilagodili "šetačima" i gotovo kraj njih vijali ribu. JOš jedan primjer je odustajanje od poribljavanja Baranjskih voda sa mlađi ribe (tj. nedoraslim ribama) zbog ove pošasti, a zna se koliko se količinski više može poribiti ako se pušta mlađ u odnosu na to ako pustiš odraslu ribu od 1-2kg. Da ni ne govorim o prirodnoj prilagodbi ribe novoj sredini-vodi (uz odrastanje) ili kad se pusti odrasla jedinka koja bukvalno mjesecima čuči na istom mjestu gdje je puštena. Nisam za ubijanje ptica niti za uplitanje u prirodne tokove ali u ovom slučaju je veoma teško biti pametan.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Ekoljubo,
"Ovo tesko da je stuka od pola kile jedino ako nije neki gigant od kormorana!"

Ajd sad, više je bilo figurativno - pola kila. Ali ima sigurno 30 cm.
Nego to je manje bitno.
Sledeća stvar je sigurna.
Sitnija štuka uvek beži u plićak gde ima trske, trave - sklonište da ne bi bila pojedena, a i dobro je mesto za zasedu.
Tu ih kormorani satiru.
Na Gruži sam nalazio mrtve štuke od 30 do 35 cm i nikako mi nije bilo jasno zašto. Nemaju vidljive povrede na škrgama, ako su uhvaćene pa puštene, nema vidljivih tragova po telu... čak sam nalazio neke koje nisu još ukočene.
Poneka je imala neke, nazovi tragove napada (fali poneka krljušt), ali mi nije ličilo da se iskobeljala iz čeljusti veće štuke.
Nema drugog objašnjenja osim da su ih hvatali kormorani, pa nisu mogli da progutaju.
A koliko sitnih do 25 cm su pojeli kormorani - samo gospod bog zna.
Mogu samo da pretpostavim koliko jedna kolonija od 200 - 300 ptica na Gruži pojede tokom godine. Ako svaka ptica jede samo pola kila dnevno (a jede više) - to je preko 50 tona godišnje - prosta piljarska matematika dokazuje kolike su štetočine.
U principu me briga koliko će da pojedu smrdljivu babušku, platiku ili cverglana, ali smuđa, štuku.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
I ja vidim najradije da se ne kokaju ali ako treba onda treba...kod nas je najugroženiji lipljen od kormorana...vidim ih i kod mene na jezeru ali oni me ne brinu uoptše, nema ih previše, tu i ramo koji i ako šta ulovi onda je to uglavnom neka bela riba, sumnjam da če tako duboko da roni da se domogne smuđa jer je on sada baš duboko ovde kod nas, štukice male su se isto posakrivale dublje a velike rade svoj posao za kojega su "plaćene" prie bi takva štuka pojela kormorana nego kormoran nju  :D

Kod nas članovi početnici moraju da urade 50h godišnje pa uvek ima koga da ide da tera kormorane tako da se čuvari brinu za druge stvari.

Vrh Dno