Kreice (Jednodnevke)

machak89

Junior member
Učlanjen(a)
26.07.2006.
Broj reagovanja
0
Da li ste pecali na ove musice??? (sigurno jeste)
Ubacite neke svoje slike ovih musica i dajte predloge lovnih...
Ja cu u najbrzem mogucem vremenu da objavim nekih 30-tak slika kreica, u galeriji i ovde...
Dajte i svoje misljenje o pecanju na ove musice...

machak89

Junior member
Učlanjen(a)
26.07.2006.
Broj reagovanja
0
Ja skoro uvek pecam na jednodnevke (kreice), tokom celog dana i uvek imam uspeha...
To mi je i omiljena vrsta musica...
Na njih pecam lipljana, potočnu i kalifornijsku pastrmku, što su i jedine tri vrste ribe koje naseljavaju reku Ribnik... No, o tome u drugom topicu...
Ovo su neke standardne jednodnevke radjene na veličini udice 16 ili 18, Gamakatsu...
Telo im najčešće radim od konca, svilenog, mada nekad i od dubbing-a...
Noge su im od petla...
Krila su im nekad C.D.C., a nekad od Kreje...
Dajte sad malo i svoje varijante, dok ja pripremim ostale slike...

flydoc

Junior member
Učlanjen(a)
03.05.2006.
Broj reagovanja
0
Veoma lepe i lovne. Sta meces u repove?

M

Mr.Zakula

Guest
Prijatelju,lepe su ti muve,bombe.Uvek sam imao uspeha sa takvim muvama,cepaju!Evo mojih predloga.Inache,ja obozavam kreje,to su uz tulare moje glavne muve.

M

Mr.Zakula

Guest
Machak,prijatelju,odakle nam pishesh,koliko godina imash???Gde pecash,kazi neshto o sebi...?Peace!

machak89

Junior member
Učlanjen(a)
26.07.2006.
Broj reagovanja
0
Pa da nastavim sa kreicama...
Jednodnevke, ili kreice, kao sto im samo ime kaze, zive kratko, svega nekoliko casova i zato ih ribe uzimaju selektivno, tj. u toku dana menjaju kreicu koju uzimaju, biraju drugu boju tela...
Najbolje i najuspjesnije kreice se obicno prave od nijansi zute, do maslinasto-zelene boje, mada i imitacije sa ostalim bojama su VEOMA uspesne ...
Imaju sivkasta krila, nekad svetlija a nekad tamnija...
(Flydoc)- Rep im je sacinjen od tri duza kraka, koja se najbolje imitiraju hackl-percima od petla...
Zivotni ciklus im je sledeci:
1.jaja
2.nimfe
3.dizajuca nimfa
4.subimago
5.imago

Ja ne znam sta da vise kazem o njima, a ako neko ima jos nesto, neka napise...

Sad malo o meni...

Ja vam pisem iz Ribnika, gde i pecam...
Imam 17 godina, a pecam vec 10 godina, pravim musice od svoje 13-te godine, a musicarenjem se bavim od 15-te godine...
Do 15-te godine sam pecao na "rolu", ali skoro uvek na suve musice, samo ponekad na varalice...
Sada sam postao suvise zaljubljen u musicarenje i mislim da nikako ne bih mogao da ponovo pecam na "rolu"...
Ajde evo jedan pozdrav za sve...

P.S. Koliko treba cekati da se dobije galerija??? Juce sam poslao zahtev...

machak89

Junior member
Učlanjen(a)
26.07.2006.
Broj reagovanja
0
Recept za ovu kreicu sam dobio od svog dede, koji peca vec 50 godina...
Naziv joj je vedra ili bistra kreica...
Iako nema ni krila, a ni repa, ona je SUVISE LOVNA, lipljen ludi za njom, kao i pastrmke...
Ja sam pokusao da pravim verzije sa krilima i repom, ali su slabo lovne...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
8
Gospodine Machak, dobrodosao na www.musicarenje.org. Bosanski naziv za sitne jednodnevke iz roda Baetidae je izgleda "kreice". Prihvatamo to, jer postujemo staru bosansku skolu musicarenja, pa i starinske nazive za najrazlicitije redove i rodove insekata, dobijene po pticama od cijeg su perja nekad najcesce imitirani. Vidim da si musicar sa izuzetno cistih planinskih voda gde dominiraju lipljen i pastrmka. Po nacinu izrade i po paznji posvecenoj boji muva to zakljucujem. Telo od lakiranog konca, noge od brankasto-sivkastog petla (kao pivski) i CDC. Odlicna kombinacija, ali imam jednu veoma sitnu zamerku. Verovatno ce ti i stariji musicari sa bosanskih voda zameriti to isto. Iako nisi bas preterao, ja bih za lipljena i pastrmku sa Ribnika namotao malo manje petlovog pera. Koristio bih domace, mekano perje, malo sivkastije od tvog. Priznajem da je veoma tesko da ja iz Nisa pogadjam na kakvu muvu radi riba na Ribniku, gde nikad nisam bio. U stvari, to je skoro nemoguce. Treba doci na vodu, provesti bar jedan dan "citajuci vodu", pa tek onda "majstorisati". Ja sam uvek pocinjao musicarenje lipljena sitnim jednodnevkama, jer su i meni one omiljene, ali mi se ponekad desavalo da, iz "tesko objasnjivih razloga" lipljen nece bas ovakve muve. Dakle, moja iskustva kazu da se ne moze bas uvek uspesno pecati "kreicama". Mora da se ima malo veca kolekcija za probiraca sa ledjnim perajem na pola oka.

machak89

Junior member
Učlanjen(a)
26.07.2006.
Broj reagovanja
0
Prihvatam kritike, to je sve u redu sto kazes...
Ali bi trebao da vidis kakve musice ovuda prave pojedini STARI ribolovci, koji rucno motaju musice ( u ruci, bez stega)...
One imaju vise perija nego moje dve zajedno...
Neke jednodnevke (i meni je drazi ovaj izraz) koje pravim imaju sasvim malo, da kazem, nozica... Sve zavisi od toga koja krila koristim, jer nekad moram staviti vise namotaja zbog plovnosti...
A sto se tice lova na lipljena, on ce se uvek pre odluciti za kreice sa sivkastim nogicama, nego za one sa crvenim, sto ne mora uvek da bude pravilo, nekad je cak suprotno...
A sad sto se tice kolekcije...
Ja na pecanje NIKAD ne idem bez najmanje 40-50 vrsta sitnih jednodnevki... PA JEDNA MORA DA RADI :)

machak89

Junior member
Učlanjen(a)
26.07.2006.
Broj reagovanja
0
A evo sad jos nekih malih jednodnevki na 16 i 18...
Ova poslednja ima bas malo nogu, zahvaljujuci prozdrljivim pastrmkama... :-D

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
116
Machak odlicne musice, ako nesto zelis da naucis obavezno dosadjuj starim musicarima da ti otkriju tajne koje nikada nisu ispricali nikome. Kradi zanat ocima i usima, probaj neke nimfe za lipljena ako imas ako nemas imas u mojoj galeriji pod nazivom Rmze. To su ti muve koje su se idealno pokazale na Drini u povu lipljena verijem da ce i na Ribniku, ako ne nesto vise interesuje od muva za lipljena imas moj mail pitaj slobodno. To je riba koju najvise lovim, ali i pastrmku jer ona cesto ide u drustvu sa lipljenom. U zdravlje.

machak89

Junior member
Učlanjen(a)
26.07.2006.
Broj reagovanja
0
Dobro, hvala, bas cu pokusati da napravim te nimfe, pa cu javiti da li su lovne na Ribniku...
Pozdrav...

Vrh Dno