KRIVOLOV

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Ovi što drže konce u rukama neće d aih ispuste,potrebne su reforme,promjene zakona u vidu upravljanja vodama.
Ne mogu lovostaji biti fiksni,niti isti za ista mjesta.Globalne vremenske promjene utiču na prirodu te kasni često mrijest riba.A to se zna desiti van okvira fiksnog datuma te ribokradice to obilato iskoriste.

Primjer kod nas štuke i šarana,koje na Zvorničkom jezeru uđu u plitke zone da se izmrijeste,ovi hajduci ih raubuju sa varaličarskim priborom sve pod izgovorom da love legalno!

Kao što Simpson reče puno problema ima da bi se došlo do ovih "naših"  :'(

Možda je jedino riješenje koncesija sa nekom komisijom koja bi nadgleda rad?!?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Pazi Gegula, problem je korisnik vode a ne drzava direktno. Drzava samo ne moze da se posveti kontroli korisnika, ali opet sve pre ili kasnije dodje na svoje. Evo tek sad se otkrivaju detalji u vezi vakcina za pticiji/svinjski/teleci/ovciji grip pa ce neko da zaglavi robiju. Nasa drzava nije azurna i kasni u svemu, cesto i onda kada je vec mozda kasno. Pazi kada sa zakasnjenjem reaguje kada je direktno ona ostecena zamisli sa koliko zakasnjenja ce da reaguje kad su osteceni ribolovci.
Bojkotom ne postizes nista sem stresa da te ne sretne ribocuvar. Vrede li tvoji zivci 5000 din?

Oko poribljavanja, pa valjda se to radi planski. Mozda su Gocijevi drugari ihtiolozi i tu zakljucili i overili kako su reke u fantasticnom stanju i da im poribljavanje samo skodi. Mozda su rekli "eto u Francuskoj ne poribljavaju pa zasto mi to da radimo"?

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
simpson H je napisao(la):
Oko poribljavanja, pa valjda se to radi planski. Mozda su Gocijevi drugari ihtiolozi i tu zakljucili i overili kako su reke u fantasticnom stanju i da im poribljavanje samo skodi. Mozda su rekli "eto u Francuskoj ne poribljavaju pa zasto mi to da radimo"?

Ovaj princip koji koriste Francuzi je idealan,a poribljavanje ribama iz ribnjaka ima svoje posledice.Davno je kod nas su vršena ispitivanja: Drina-Drinjača.I došli naučnici do jednostavnog i idealnog riješenja.Samo čuvanje!
Za pet godina voda bi se potpuno obnovila,pritoke kao što je Drinjača su prirodna mrijestilišta svih riba.Samo čuvanje!
Ovdje ne treba ništa više.
No naša stvarnost je drugačija,za 10KM (cc5e) kod ribočuvara dobiješ amin i izlovljavaš u mrijestu koliko ti volja  :-X

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
treba mi jedna informacija ako neko zna ? kolika je kazna ako te cuvari uhvate na licu mesta sa mrezom i pola dzaka ribe u rukama?
uhvatili kraljevcani jednog ribokradicu na barama u jednom selu u okolini ovih dana  :) ostali su uspeli da pobegnu  :'( . poznanik mojih kolega sa posla . pa me pitaju koliko ce da najebe ?  :D

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ako ima neku vezu verovatno nista,a itaj nesrecnik mozda to radi da prehrani porodicu pa ce mu progledati kroz prste...
sto se tice dozvola stvarno nije problem dati 5000din za godisnju dozvolu ali da pecam u rekama u kojima nema ribe plus da znam kako se i sta radi na vodama ,pa nema trika,a ja cak i prizeljkujem da me startuju ribocuvari....eto letos sam imao susret sa njima na uscu drine u savu ,lepo smo porazgovarali i ja im objasnio kako pecam i sta radim sa ribom skrecuci im paznju na pojedine likove koji love na istom tom mestu na nelegalan nacin..ja se okrenuo i otisao uz obecanje da vise tu necu doci da pecam,i onako teren nije bas neki,u stvari dobar je ali se meni ne svidja...ribocuvari su u mojim ocima kao pajaci ,tamo neko ih poslao da kao kontrolisu al nema od toga nista.....
sve moze da se uredi i sredi,kako gradac funkcionise???? pa za takvu vodu bih platio i 200e godisnje kad znam da je sve kako treba....znaci mozemo i umemo ali.......sve vode privatizovati pod hitno,zaposliti ljude da kontrolisu okolo i svima lepo....platis dnevnu dozvolu ,pecas ,napecas se ... vuk sit i ovce na broju...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ne radi se o prehranjivanju porodice vec o hobiju. mrezarosi i oni koji hvataju ribu rukama kod mene to rade ne zbog hrane ili koristi od prodate ribe vec na vodu idu kao sto ti i ja idemo zbog licnog zadovoljstva. nema ih extremno puno ali u svakom selu u okolini ima bar po nekoliko . a retko koga uhvate cuvari jer gotovo nikad nisu na vodi .
u opticaju su neke cifre oko 80 000 din za kaznu , pa me zanimalo da dobijem neku informaciju sta ceka ovog majstora ako neko poznaje propise i kako to ide?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
П Р А В И Л Н И К
о начину одређивања и висини наканаде штете нанете рибљем фонду

Члан 1.
Овим правилником прописује се начин одређивања и висине накнаде штете коју кориснику рибарског подручја плаћају правно лице,предузетник или физичко лице ако обавља риболов супротно одредбама Закона о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда ("Службени гласник РС" број 36/09) или на други начин нанесе штету рибљем фонду.

Члан 2.
Висина накнаде штете из члана 1. овог правилника одређује се у зависности од врсте рибљег фонда и износи:

Редни Врста рибљег фонда Висина накнаде
број по примерку
(износ у динарима)
1. Главатица Salmo marmoratus,дунавска харинга Alosa caspia,
црноморска харинга Alosa immaculata,црнка Umbra krameri,светлица
Leuciscus souffia,дримски шарадан Pachychilon pictum,лињак Tinca tinca,
златни караш Carassius carassius,велики вретенар Zingel zingel,мали
вретенар Zingel streber,чиков Misgurnus fossilis,све врсте рода Eudontomyzon,
све врсте рода Lampetra,рак речни Astacus astacus и
рак поточни Austropotamobius torrentium 8.000
1.1 Моруна Huso huso,сим Acipenser nudiventris,паструга Acipenser
stellatus,атлантска јесетра Acipenser sturio и
дунавска јесетра Acipenser gueldenstaedti 2.000.000
2. Кечига Acipenser ruthenus,сом Silurus glanis,младица Hucho hucho,
поточна пастрмка Salmo trutta,дримкса пастрмка Salmo faroides,
липљен Thymallus thymallus 5.000
2.1 Охридска пастрмка Salmo letnica,македонска пастрмка Salmo macedonicus, дужичаста пастрмка Oncorhynchus mykiss,језерска златовчица Salvelinus alpines,
поточна златовчица Salvelinus fontinalis,смуђ Sander lucioperca,
смуђ камењар Sander volgensis 4.000
2.2 ШтукаEsox lucius,манић Loza lota,мрена Barbus barbus,
буцов Aspius aspius,шаран Cyprinus carpio 3.000
2.3 Деверика Abramis brama,плотица Rutilus pigus,јаз Leuciscus idus,
клен Leuciscus cephalus,скобаљ Chrondrostoma nasus,носара Vimba vimba,
речна шкољка Unio pictorum 1.000
2.4 Кесега Abramis ballerus,црноока деверика Abramis sapa,крупатица Blicca bjoerkna,
гргеч Perca fluviatilitis,црвенперка Scardinius erythropththalmus,
бодорка Rutilus rutilus и све остале врсте риба 100

Члан 3.
За сваки примерак рибљег фонда чија је дужина испод величине прописане Наредбом о установљавању ловостаја за поједине врсте риба на рибарском подручју или делу рибарског подручја и о забрани лова риба које немају прописану величину ("Службени гласник РС" број 17/09 и 36/09),висина накнаде штете одређује се у износу од 6.500 динара.

Члан 4.
Ако је штета нанета рибљем фонду настала као последица загађења риболовне воде,висина накнаде штете износи 60% од износа утврђеног у члану 2.овог правилника.

Члан 5.
Овај правилник ступа на снагу осмог дана о дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Србије"

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
posto je u pitanju bara i ciljna riba stuka a kazu da je bilo dosta ulova po 3000 kom izacice dosta para  :eek: sigurno ima tarifa za upotrebu mreze nezavisno od kolicine ulova? znas li o kojoj se cifri tu radi ?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Za to mislim da ide krivicna prijava a ne prekrsajna pa ce sudija da odredi.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Bahatosti i dskosti krivolovaca Srbije nema granica.Dunav je naglo opao kao posledica nekakve havarije na Đerdapu,i ogolio surovu istinu da je neko toliko bezobrazan da postavi mrežu od 150 metara dužine,na 7 metara od obale.Mesto dešavanja je centar Kladova,kej,svakodnevno šetalište velikog broja domicilnog stanovništva i turista.Mesto gde sam pre dve godine hvatao krupne bucove svakog dana.

Prilozi

• 3.jpg
    3.jpg
    280,9 KB · Pregleda: 207

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
srbija brale....samo ONA motka i preko ledja......

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Udaviti ga odmah tu pored mreze za primer i nauk ostalima!!!

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
i oznaciti ga plasticnom flashom obavezno :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

Vrh Dno