Kudelja

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Danas sam prvi put  :doh: do sada navezao umetnu mušicu od kudelje. Znam da su još davno na našim prostorima, posebno BiH, mušičari radili muve i od tog materijala. U zadnje vreme sam tu i tamo po nešto i pročitao o tome. Kažu kada se okvasi dobije se prava boja, "ona gnojava" :) Verujem da če naš kolega Sale moći podeliti svoja iskustva sa nama glede takvih mušica. Davno sam i sam još dok sam bio u oskudici materijala premetavao kudelju po rukama i kontao "kako bi bilo..." ali na žalost sve do danas je sve i ostalo na tome "kako bi bilo kad bi probao i sa time".  :nowink: :doh: Popodne sam ju navezao i sada ju opet gledam. Ovako ružna mi deluje baš ono pravo. Moram priznati moglo bi to i bolje glede proporcija ali evo moje prve kudeljuše smotane tek onako iz znatiželje. Kudelja je vrlo zanimljiv materijal te i ona zahteva upoznavanje da bi se njome radile lepe i uredne muve (moj utisak).
Rebra i glava su od maslinastog konca s tim da sam kod glave pustio malo cdc puha za test u dalekom maju  :'(  "in dreamin' about lady of the stream"  ::)

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ja sam gamarusa vezao od kudelje.Dosta sam dobro protfisha hvatao sa ovom imitacijom.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
zvezdan je napisao(la):
Ja sam gamarusa vezao od kudelje.Dosta sam dobro protfisha hvatao sa ovom imitacijom.

e druže moja prva muva koju sam vezao i na koju sam uvatio prvu ribu mušicom je bio protfis i takve je bio boje kao mokra kudelja. Beše to neka ružna grdoba koju sam skoro celu premazao neostikom. Verovatno se i njemu dopada ta boja  :)

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Da ,kudelja natopljena u vodi stvarno dobija taj gamarusov kolorit.Ja je i dan danas koristim,i bas planiram da za ovu sezonu vezem par komada.

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
E imam malo kudelje od pre 10-ak god. nadjoh u fioci. Moram napraviti kojege gamarusa. Odlicna idejA! :tbumb:

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
mozes i tulara, telo kudelja a grudi zecije uvo, tamniji dabing......

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Evo je i moja kudeljuša od pre par meseci
http://www.musicarenje.org/galerija/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=1636&g2_serialNumber=2

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Zestoka bas! :D :D :D :D

Ko da si opravljao cesmu u dvoristu! :doh:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
kudelju su mnogi izbacili iz upotrebe i zamenili ju mekanim trakama ali i dalje se nje da kupiti. Prije neki dan sam naišao na poveča pakovanja sveže kudelje. Kada kažem sveže mislim na onaj njen specifičan miris dok je nova i zapakirana. :)

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
100ka je napisao(la):
Evo je i moja kudeljuša od pre par meseci
http://www.musicarenje.org/galerija/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=1636&g2_serialNumber=2

Svidja mi se ova muva, jesi li je probao?
Kako se ponasa u vodi?

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
po mojoj proceni ovo je jedan od najboljih materijala za tela musica , evo iz kojih razloga:
od kudelje se moze namotati nekoliko vrsta ( boja) musica
koriste se nova kudelja i stara istrosena (vec upotrebljena)
jednodnevke se mogu motati maslinaste ,sive i krem (gnojava po bosnski)
evo kako-maslinasta se radi od istrosene kudelje namotane direktno na udicu ,bez osnovnog konca na kraju se zaveze u cvor ,pa se doda nit od najlonke i veze pero i nozice (najbolje su od repa puha) *napomena kudelja se mora malo okvasiti pre namotavanja*
gnojava -  koristi se osnovni konac ,bele ili svetlo bez boje , neki koji ne pije vodu  ,pa se preko namota kudelja
siva  -    nova kudelja se mota direktno na udicu
jos jedna vrlo interesantna muva  - plivajuca nimfa  koja moze da imitira  nimfu  jednodnevke i malog sedza  , isto se mota direktno na udicu bez osnovnog konca ,samo telo  pa se dodaje cdc pero  tako da vrhovi pera  u pocetnom polozaju budu okrenuti ka luku udice tako da kad se preklopi poklopac nimfe  i vrhovi pera saviju ponovo ka luku udice dobijemo nozice od cdc - a
vrlo dobra nimfa probajte ( radi se na malim udicama 18-20 )
kombinacija ima mnogo ali tela su najbitnija ,  moze se praviti i emerdzer  sa dodatkom jarebice u grudima
sve u svemu jedan od najboljih materijala  :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
sale je napisao(la):
po mojoj proceni ovo je jedan od najboljih materijala za tela musica , evo iz kojih razloga:
od kudelje se moze namotati nekoliko vrsta ( boja) musica
koriste se nova kudelja i stara istrosena (vec upotrebljena)
jednodnevke se mogu motati maslinaste ,sive i krem (gnojava po bosnski)
evo kako-maslinasta se radi od istrosene kudelje namotane direktno na udicu ,bez osnovnog konca na kraju se zaveze u cvor ,pa se doda nit od najlonke i veze pero i nozice (najbolje su od repa puha) *napomena kudelja se mora malo okvasiti pre namotavanja*
gnojava -  koristi se osnovni konac ,bele ili svetlo bez boje , neki koji ne pije vodu  ,pa se preko namota kudelja
siva  -    nova kudelja se mota direktno na udicu
jos jedna vrlo interesantna muva  - plivajuca nimfa  koja moze da imitira  nimfu  jednodnevke i malog sedza  , isto se mota direktno na udicu bez osnovnog konca ,samo telo  pa se dodaje cdc pero  tako da vrhovi pera  u pocetnom polozaju budu okrenuti ka luku udice tako da kad se preklopi poklopac nimfe  i vrhovi pera saviju ponovo ka luku udice dobijemo nozice od cdc - a
vrlo dobra nimfa probajte ( radi se na malim udicama 18-20 )
kombinacija ima mnogo ali tela su najbitnija ,  moze se praviti i emerdzer  sa dodatkom jarebice u grudima
sve u svemu jedan od najboljih materijala  :tbumb:

Sale, hvala za recept i podeljeno iskustvo  :respect1:

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Da li bi mogla da se napravi muva KillerBug od ovog materijala? Cini mi se da bi se dosta razlikovala od originala ali bi mi ipak delovala veoma lovno.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
pa napravi je, kad lovi u svim ovim razlicitim vezivanjima lovice i kao killer bug

Vrh Dno