Štuku sam puno puta spremao,ali ovaj recept koji sam danas primenio je fenomenalan,gotovo da nisam ukusniju ribu jeo.Recept je konvencionalan,jedino je razlika ta što sam ribu pekao u smederevcu,na drva.
Štuku očistiti i usoliti krupnom,morskom solju.Beli luk sitno iseckati,peršun takođe,pobacati po ribi i obilno poprskati uljem.Sirće ne stavljati.Neka prenoći u frižideru.
Na dan pripreme u posebnom sudu umutiti jaje,dodati 200gr sitno seckanih šampinjona,sitno seckanu dimljenu slaninu,šaku pirinča,peršun list,bosiljak,malo ulja,soli,i dobro promešati.Napuniti štuku filom i zaheftati stomak čačkalicama.Štuku gusto narezati po leđnom delu,obratit pažnju da se ne zaseče bok suviše da ne bi iscurio fil.Iseći krompir na kriške,jedan veći crni luk na režnjeve,šargarepu ,sipati 1dl ulja u pekač,i naređati iste.Posoliti.Ušuškati štuku po sred pekača i sipati 2dl vina preko ribe i povrća.Alu folija preko pekača,izbušiti nožem na tri,četiri mesta,i peći sat vremena.Nakon 1.sata,skinuti foliju i peći još sat vremena.Kod peći na drva prava temperatura se postiže konstantnim dodavanjem jedne cepke na žar dok ne izgori.