Kupovina materijala na Ebay-u i US shopovima

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
144
Dugo mušičarim a skoro pa isto toliko i vezujem muve pa se nešto razmišljam kako sam nekad samo maštao o pink marabuu a koristio farbanu ćurku, o tungsten glavama ili genetskim perima. Sada je većina tih materijala dostupna kod nas ali pored solidne cene, često je izbor boja ograničen, uvozi se malo i brzo rasproda a onda čekaj sledeći uvoz kad prodavcu odgovara... Još gore, može da se desi da kupite pola originalnog pakovanja po istoj ceni i sl. Lično već skoro godinu dana kupujem materijale isključivo na netu.

U početku sam pazario u EU shopovima (Taimen, Mistpol) ali onda sam provalio Ebay i US shopove. Prednosti nad EU trgovinama su brojne, počev od toga da su materijali znatno jeftiniji (otprilike ista cena kao u EU samo u dolarima, verovatno jer se mnogo materijala uvozi iz US), mnogo veća ponuda, niža poštarina..

Ovo sve posmatram iz ugla kupca iz Srbije. Naime, carinski limit (ispod koga se ne plaćaju carine, porezi, razrezi, samo carinska obrada - 65din) je nedavno sa 20 povećan na 45evra uključujući poštarinu(proverena informacija, nemoj da vas niko laže, a valjda treba i neki novi carinski propisi da stupe na snagu od novembra pa je moguće i povećanje limita). To je otprilike $60 a poštarina se kreće oko $5 tako da vam ostaje minimum $50 po paketu. 20 pakovanja craft fura recimo. Još ako nekoliko ljudi podeli poštarinu pa naruči više paketa... Inače, uvek treba birati kao način slanja USPS First Class Mail International a ako prodavac ne nudi tu opciju, tražite drugog, barem ih ima dosta. Odnose cena/težina paketa možete videti na http://www.usps.com/international/airmailinternational.htm, konkretno za Srbiju na http://pe.usps.com/text/Imm/ps_024.htm#ep5627640 (First Class Mail - Large Envelopes and Small packets). Materijali su uglavnom laki a i ima dosta shopova koji nude fiksnu poštarinu.

Što se tiče plaćanja, barem to danas nije problem. Sve banke u Srbiji imaju neku vrstu platnih kartica za internet koje se vrlo lako izdaju, imaju limit potrošnje, itd. Lično ih ne koristim tako da nemam puno detalja ali lako je pozvati banku i raspitati se. Jedino ne bi savetovao korišnjenje debitnih, kreditnih kartica koje su vezane za tekući račun, ipak je ovo doba cyber kriminala pa može da se desi da ostanete bez plate.

Naravno, kupovina se ne završava samo na materijalima, ima i drugih stvari za mušičarenje koje koštaju manje od 45e. Naročito ako se ima u vidu da je u US uobičajna stvar davati velike popuste uoči nekih važnijih datuma, zatim rasprodaje i sl. Možete lako naći neki vrhunski konac (Rio, SA, Airflo) upola cene ili tako nešto.

Za kraj, evo linkova 2 shopa gde najčešće pazarim, jedan je na Ebay-u (poštarina za Srbiju je fiksno $4) a jedan je regularan shop (isto fiksna poštarina, $6):

http://stores.ebay.com/Docs-Fly-Box?_rdc=1
http://www.whitewaterflies.com/catalog/

Ima ih još mnogo, treba samo tražiti. Jedan savet, ako je nešto nejasno na sajtu ili imate bilo kakva pitanja, obavezno kontaktirajte prodavca, retko ko vam neće izaći u susret.

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
To sam i ja mislio. :) Ćurka je samo loša zamena za pravi marabou.

Odličan tekst Jr.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ako vas ne mrzi dajte adrese jos nekih US sopova ili Ebay na kojima ste vec kupovali tj koji su provereni.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Mislim da je Hunter u pravu za marabu. Opsta je konfuzija na tu temu je stvorena jer se sad taj pufnasti izgled pera naziva tako a skoro nikad nema veze sa pravom pticom marabu.
Nego da ne idemo u off.....

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Jr je napisao(la):
... Naime, carinski limit (ispod koga se ne plaćaju carine, porezi, razrezi, samo carinska obrada - 65din) je nedavno sa 20 povećan na 45evra uključujući poštarinu(proverena informacija, nemoj da vas niko laže, a valjda treba i neki novi carinski propisi da stupe na snagu od novembra pa je moguće i povećanje limita)...

Meni prekjuče naplatiše carinu na paket iz Taimena od 18,76EUR :doh: ali ko da se žali, i kome da vraća... Platih oko 1200din otvaranje, carinu i preuzeh paketić :mad:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
mrzim carinu da plaćam i još manje su mi mili "slobodni carinici" koji se ponašaju ko' da su bogovi pa sam se ja ograničio na EU shopove...u slučaju da mi negde paket ostane na carini ja moram da prevalim 60km u jednom pravcu da bi pokupio taj paket tj. da još potrošim lovu za 120km benzina i još da plaćam nešto što sam več platio  :mad: Jednom sam se opekao i to za neku sitnu cenu sam pazario i reko teško ponovo da idem kroz to...ispade skuplja pita od tepsije...e njet!!! ništa više!  :mad:

Ovo što je JR napisao me je malo opet ohrabrilo ali moram da se malo podkujem kako je sa našom carinom da ne može više niko da mi prodaje m..a pod bubrege  :mad: :mad: :mad:

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
144
Milanče je napisao(la):
Meni prekjuče naplatiše carinu na paket iz Taimena od 18,76EUR :doh: ali ko da se žali, i kome da vraća... Platih oko 1200din otvaranje, carinu i preuzeh paketić :mad:

Au, pa kako bre Milanče? Jel to 18e sa ili bez poštarine? Koji osnov su stavili za carinu? Stvarno su drkoši neviđeni... Jel ti bio račun unutra ili ne?
Ja sam dosad imao više od 20 paketa sa svih strana (4-5 iz Taimena) i nijednom nisam platio carinu. Samo sam jednom dobio pismo da se javim a problem je bio u količini (par hiljada komada) i to je sumnjivo jer prelazi potrebe jednog domaćinstva. Tad sam se i ispričao sa jednom ljubaznom carinicom (prvi put, ranije kad sam zvao za proste informacije, uvek se javi neki drkoš), od nje sam i dobio info o povećanom limitu koji sam od tad proverio jedno 3-4 puta. Prolazi čak i tehnička roba, sad se spremam da naručim neku grejalicu :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
svaka čast tebi JR i to u srbiji da imaš živce da se baviš carinicima...mene odma prođe volja kad negde zapne, ne da mi se sa njima ništa dokazivati jer ni ovi naši nisu zlatni...jednom su mi ocarinili jedan paket iz USA iako se vidi da roba nije kupljena nego je poklon...nigde nikakvog pakovanja i cene a na paketu piše GIFT i ovi naši opet kenjaju. Muka mi je samo da čujem za njih. I kada im kažeš da je po zakonu ovako ili onako oni izmisle neke "nove promene" i ne možeš ništa pa ne znam kako da si ljubazan sa njima. Ruku na srce, možda je sada malo drugačije jer ih nisam pomirisao več nekoliko godina. Baš ču nešto da naručim čim budem mogao pa da vidim kako če da me sada prime  :mad:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ma jok, ne naručujem ništa iz USA do 22 € mogu da naručim i da me "kao" ne ocarine. Sada malo pre sam se pozanimao i uslovi su katastrofa. Ništa ne bi bolje prošao, naprotiv morao bi da trošim lovu i za 120+km benzina da odem do Ljubljane po paket i nazad. Oderali bi me još i za porez na dodanu vrednos i morao bi još tamo da ih gledam i da gubim živce...prevelika je to cena za nešto materijala ili opreme. Totalno mi je jasno zašto naši trgovci nisu baš oduševljeni nad naruđbama pribora iz USA. Posle svega je od prodanog zarada slaba. Mnogo truda i živaca za neke mrvice.

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
90% prodavaca na ebay traze da im se plati preko paypal-a. A s obzirom da Srbija nema legalno tu mogucnost, treba pribeci lukavstvu.  :-* Zato kad odete da registrujete karticu na www.paypal.com , sve podatke dajte onakve kakvi zaista jesu, a za zemlju odakle ste, stavite Hrvatsku, BIH, Sloveniju... ili neku drugu zemlju regiona. AKO prodje registracija, imate jednokratni limit od 150 dolara. Da biste povecali limit na mesecni limit vase kreditne kartice, klik na verify dok ste na paypal-u i cekajte mesecni izvestaj iz banke. Tamo ce biti TA 4 broja uz transakciju od 1,95$ koja vam trebaju i... toliko. Naravno, ogromna vecina kreditnih i 100% debitnih kartica iz Srbije ne prolazi, a ja mogu da predlozim jednu koja sljaka- Mastercard kreditna, iz Alpha Bank. Aj sad svi po jednu buvu da mi smotate, za juzno-moravskog lipljena. :hammer: A ti Ivco, bulevarska legendo musicarenja, zahvali Bogu jer u Nisu osim meni i tebi iz inostranstva stizu jos max petorici redovne posiljke. U suprotnom, znali bi carinici kako da nas biju po usima. :-X Nek samo potraje ovako... xexexe

zeljko

Junior member
Učlanjen(a)
25.11.2009.
Broj reagovanja
0
Ja sam naručivao sa cabelasa ali je to bio kombinezon, jakna, nešto malo udica i varalice. Prilikom jedne od kupovina sam hteo kupiti i jedno sedlo petla, međutim ameri ga nisu hteli poslati. Kasnije sam zezanja radi pokušavao i sa drugim prirodnim materijalima i čim dođem do adrese na koju treba da se pošalje poručena roba dobijem obaveštenje da će sve biti izbačeno iz korpe.
Mada, moje mišljenje je da u našim radnjama materijali nisu prekupi. Lakše mi je da u Beogradu lepo svratim pogledam, odaberem, platim i odmah nosim. Nema čekanja pošiljke neizvesnosti sa poštarima i carinicima.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
152
Da li perje, krzno i ostali zivotinjski materijali podlezu nekim posebnim pregledima na carini? Koliko vidim iz prethodnih postova, ne bi trebalo da ima problema ako se radi o manjim paketima.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
815
Milanče je napisao(la):
Jr je napisao(la):
... Naime, carinski limit (ispod koga se ne plaćaju carine, porezi, razrezi, samo carinska obrada - 65din) je nedavno sa 20 povećan na 45evra uključujući poštarinu(proverena informacija, nemoj da vas niko laže, a valjda treba i neki novi carinski propisi da stupe na snagu od novembra pa je moguće i povećanje limita)...

Ja sam danas platio isti iznos carine na paket vrednosti 25 €. Ovo je peti paket koji sam naručio iz Poljske ( Bogdan Gawlik, Taimen...)
Za prethodna četiri nisam platio ni dinara za carinu, svi su bili vrednosti ispod 30 €.

Ne bi bilo loše da se nastavi ova praksa i da mi ocarine tek svaku petu pošiljku.

m.milijanovic

Junior member
Učlanjen(a)
23.06.2011.
Broj reagovanja
0
Interesu je me jel neko ima iskustva sa kupovinom sa amazon.com a vezona za musicarenje,tipa carina,postarina,vreme za koje stigne paket...Hvala.

Vrh Dno