Malo odavno, Sone, cekas na odgovor, a?

Evo ja, kao sto sam postovao u temi danas sam musicario, bio juce od Drlaca do Ljubovije i nas trojica (Milos, Milan i ja) smo lepo prosli. Pored ucestalog mokrenja, iako sam bio u kombinezonu (voda je brrrrr), bilo je i ribe. 6-7 komada standardne velicine od 25 do 30 cm, i mnogo, mnogo promasaja uz 2-3 kidanja tipeta! Sto znaci da je bilo mozda i krupnijih na stapu ali nakon kontre je dolazilo do pucanja tipeta. Lovna musica je bila fazanov parachute na udicama od 14-18 cini mi se. Najvise je uzimao one 16. Voda extra ceo dan mala i relativno mirna o bistrini da i ne govorim!!! Od musicara koliko sam primetio smo bili samo nas trojica.
Moja prva zapazanja o lipljenu (posto sam prvi put u zivotu isao da lovim iskljucivo njega), riba koju je najteze uhvatiti, treba se pomuciti i naci mu musicu koju hoce da uzme u tom trenutku, posto je Drina takva kakva je (brza nemirna) nezgodno je odrzati stalnu vezu izmedju vrha stapa i musice (pravi se stomak na struni), potrebno je ispucati nekad i celu strunu, obicno smo ih dobijali do 10-15 m od nas, mada ja sam mog dobio na 5-7 metara od mene. Iskljucivo treba bacati gde se javi na povrsini i napravi mali vir ledjima, nakon 2-3 zabacaja na takvo mesto sigurno ce udariti. Nije uopste plasljiva riba sto me i najvise zadivilo! Kada se zakaci, nastaje rodeo (doduse nije mnogo borben) jer cim primeti da ide u plicu vodu pocinje da trosi i poslednje atome snage kako bi pokidao tipet i pobegao ka sigurnim dubinama. Treba biti uporan i bacati u jedno mesto bez mnogo nekakvih pomeranja uzvodno ili nizvodno jer kad-tad on dolazi, drzati musicu mirnom na povrsini vode... Kada je van vode, ah... prelepa riba, bordo boja ispod ledjnog peraja koja se spusta do polovine tela ulazi prva u oci i tada srce pocinje da lupa (kako li je tek kada je napolju veci primerak!?!?), a kasnije i tackice na dorzalnom peraju i iza skrznih poklopaca. Poslednje sto musicar primeti (a meni nije promaklo) je masivno a veoma malo peraje izmedju ledjnog (dorzalnog) i repnog, kao i simpaticna usta koja naizgled veoma mala imaju poprilicnu sirinu kada se rasire sa nekakvim zatupastim nosem iznad sebe.
Morao sam preneti nekakva svoja zapazanja i opis ove ribe jer to mi je bio prvi lipac u zivotu (nadam se ne i poslednji) i jos uvek me drzi utisak i emocije....tako da idem opet za koji dan i ako ima raspolozenih musicara da se pridruze naravno!