Lipljen 50-

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Poruke
3.721
Broj reagovanja
133
Lokacija
Pančevo
Nedelja, 12.10.08. Drina. Ispavani, posle slatkih snova i pobede "orlova" nad Litvanijom (iako smo zaspali na poluvremenu :() Deja i ja se posle druge kafe i premišljanja gde danas pecati spuštamo na dugački preliv. Hladno i vlažno jutro od svojih 10-tak stepeni, magla i nažalost lagani povetarac koji mreška vodu. Gledamo, osmatramo ali aktivnosti nema. Ulazim u vodu i lagano pretražujem preliv. Ništa. Spuštam se polako niz vodu, izlazim i vraćam se u vrh preliva, tamo gde je najdublje. Krećem ispočetka, uporno, kao i uvek.
Najednom, učini mi se da sam video kolobar. Naravno - daleko, u kraju matice sa suprotne strane. U zelenoj, dubokoj vodi. Predaleko. Mada...
Ulazim do pupka, pipkam nogama po dnu sa rukama dignutim u vis i tražim neki kamen za oslonac... Nameštam se, bacam, ali sam kratak. Nedostaje mi 10cm visine da zgazim još par koraka dalje, Ivanova tehnika i još par sitnica :( I onda iz očajanja izvlačim još strune sa čekrka, silujem, divljam i kvasim laktove.
Svi FFF i EFFA instruktori ovog sveta se prevrću u snu, štucaju ili im zastaje kafa u grlu. I ono što mi liči -vetar uništi :(
I... iz ko zna kog pokušaja mušica nekako sleće na džadu kojom treba da prođe. Dižem štap, pratim je niz vodu, dolazi do mesta gde mi se učinilo, vreme staje,.... NIŠTA!!! Posle prvog zabaca uspevam nekako da sastavim još jedan... NIŠTA. Nešto me sprečava da odustanem i uspevam po treći put da je zavitlam (pardon za izraz gospodo instruktori :)). Ona i treći put prolazi zonu javljanja i lagano plovi nizvodno... metar... dva... tri...
BLLOPPP.  :D :D :D
Lagana kontra, štap se kriviiiii... DOBAR 8)
I onda rekontra. Štap stenje :eek:
Pa još jedna. :eek:
Pomera me sa nestabilnog oslonca, uvrćem se oko svoje u pokušaju da ostanem u mestu!!!
Treći udarac sabija mog XP-a 6-ticu do vode, a ja razrogačenih očiju ne mogu da verujem šta se događa. 30-tak metara strune napelo se i iskrivilo preko vode, vrh XP-a se potpuno ispravio i skoro da dodiruje vodu a donja trećina se od plute savila. Caaaak cak cak cak caaak... Čekrk lagano štekće ispuštajući strunu, vreme stoji!!! Ruka lagano vibrira i podrhtava ???
I onda praznina. Svemirska. Struna lagano plovi niz vodu... Deja me gleda...

Iako sam bio ubeđen da je 0.12 popustio - nije. Nije se ni udica 17-tica otvorila. Nije iskočio, nije se obadao po dnu... ZAŠTO :mad:

Naravno, vetar se pojačavao a ja nisam više uspeo ni blizu da dobacim do džade na kojoj je vrebao ovaj matorac. Promenismo mesto a do podneva sam promašio još 3 komada. Sasvim nebitna. Nisam se ni "upisao". A i to je nebitno.

P.S. Topic se zove 50"minus" zato što je ovaj sigurno prebacio 50cm, a minus za mene. Ovo mi je treća sigurna 50-tica koju gubim a od toga 2 ove sezone. Neverovatna je snaga i posvećenost kojom se DRINSKI LIPLJEN bori za život i načini na koje to radi. Spojite to sa osetljivim priborom, nežnim usnama, silom kojom Drina gura... I ovaj put nedostajao mi je jedino faktor na koji ne mogu da utičem - SREĆA :'(
 

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Poruke
2.103
Broj reagovanja
1
Lokacija
Beli Manastir Croatia
Upravo to više sreće drugi puta, al priznaj da ti nije žao, ipak bi to morao biti pravi osjećaj, adrenalin udara, ruke drhte... Ehejjjj zbog tog se osjećaja stalno vraćam vodi,ribama i molim boga za još jedan shut. Kao pravi narkoman, samo ova droga nema posljedica.
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Prava mušičarska priča. Dok sam je čitao, nisam treptao, disao, mrdao...
Moj komentar je da takvi lipljenovi, koji svojom borbenošću uspeju da pobede i oslobode se udice sami, ne dozvoljavajući ribolovcu da ih savlada, zaslužuju da nastave svoj život kao pobednici u ovoj našoj, pomalo gruboj, igri.
Mislim da Milanče ne žali zbog toga i da je sasvim sigurno pomislio "Neka ga, zaslužio je."
I ja sam juče imao na udici dve štuke od po oko 60 cm, koje nisam prizemljio jer su se otkačile. Neka ih.
 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Poruke
3.918
Broj reagovanja
17
Milanče,sad će da te teše Dunavski bucovi ::)
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Mixmaster je napisao(la):
Prava mušičarska priča. Dok sam je čitao, nisam treptao, disao, mrdao...

@Milanče, bez brige...doće maca na vratanca ;) Ali to drhtanje ruku....eh kako mi to znano, pa i kada se spusti u kolena...i kada se takva ribetina otkači u svom tom adrenalinu, čuješ samo otkucaje srca i šumenje u ušima...tišina, zbunjenost, posle nastupa ludilo (ne znaš dal' da plačeš ili da se smeješ).
 

GORANHardy

Senior member
Učlanjen(a)
07.09.2008.
Poruke
158
Broj reagovanja
1
Lokacija
Borca
Milance potez na kom  ste musicarili(Ivanko)obiluje sa krupnim lipljanima ,meni i mojim drugarima se par puta desilo da smo imali kidanja, ali nazalost video si da je pocelo i to mesto da se eksploatise,vade pesak kakva steta, mada se nadam da ces sl,put bolje proci. :tbumb:
 

sumadinac

Full member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Poruke
987
Broj reagovanja
87
Lokacija
Ivanjica
Milance znam kako ti je, ja sam 15.10. u reviru imao istu scenu, medjutim ne sa toliko rizicne pozicije. Uz samo mreskanje video sam da je riba pokupila velikog tulara, ali zbog brze vode i nekih pola metra od samog mreskanja nisam mogao da vidim koliki je kolobar. Na prvu voznju velikog tulara na #12 imao sam udarac, riba se zabila na dno, a odmah potom krenula nizvodno u maticu gde je stala i pocela sa cibanjem, ja sam krenuo nizvodno, a ona jos nizvodnije, iskocila je iz vode pljusnula ko najveci skobalj i otkacila se! Ja sam bar video kolika je riba! Da sam ga upecao, bilo bi previse za ovu sezonu.

Dobro je da ovakvih trofeja ima i da ce ih biti jos vise!
 

Akoji

Newbie
Učlanjen(a)
10.07.2019.
Poruke
2
Broj reagovanja
0
Dobar je prijenos informacija Vjerujem da ribolov također zahtijeva iskustvo.
 
Vrh Dno