Lovostaj

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Normalan ribolovac, ljubitelj zabrane ribolova (lovostaja), ne postoji. Postoji samo pošten ribolovac koji poštuje propise. Ako mu nije zabranjeno da koristi sportski pribor on neće ostati kod kuće, a ispoštovaće važeće propise. Jedini način da se sportski ribolovac ili mušičar odstrane sa vode je strogi zabran ili potpuna zabrana sportskog ribolova. Ne može se proizvoljno tumačiti nečija volja, namera ili želja. Čika Mixmaster ostaje u gradu samo kada je na snazi potpuna zabrana ribolova, jer on mušičarskim priborom lovi sve moguće ribe, od kojih su neke ponekad u lovostaju.
Uskoro će lovostaj na lipljena, koji se poklapa sa početkom sezone lova pastrmke. Početkom marta, dok traje lovostaj na štuku, ja planiram da u Nišavi vozim strimere, jer ima i pastrmki. Mušičarenje karaša tempiram baš za period lovostaja na šarane.
Samo oni koji love jednu ili dve vrste mogu pomisliti da u vreme lovostaja na njihove "ljubimce" nema smisla mušičariti ili pecati. To je odavno prevaziđeno.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Mixmaster je napisao(la):
Normalan ribolovac, ljubitelj zabrane ribolova (lovostaja), ne postoji.
E jebiga, ispadoh nenormalan!  :doh:

Doduše, to mi je malopre u hali Čair rekao i drug, dok sam okružen stotinama Grobara navijao za Hemofarm, a povremeno čak i skandirao: "Zvezda, Zvezda!!"  :D

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Goci je napisao(la):
Normalan ribolovac, ljubitelj zabrane ribolova (lovostaja), ne postoji.
E jebiga, ispadoh nenormalan!  :doh:
Nemoj, Goci, pogrešno da me shvatiš, ali normalan ribolovac je ljubitelj lova riba, a normalan ljubitelj riba je protivnik ribolova i obožava lovostaje i zabrane. Dva potpuno različita čoveka. Mi u svom srcu nosimo teško zaustavljivu želju za mušičarenjem, a sprečavanje toga, po najprostijoj logici, nam se nikako ne može dopasti.
Problem je u tome što nas ovde neko uči da mi, strastveni ribolovci, treba da se bavimo i zaštitom svog plena, što je nemoguće. Treba razlikovati ribo-lovca i ribo-čuvara. Nikako mi ribolovci ne možemo, niti smemo, da glumimo zaštitnike riba, jer to uvek donosi nepovoljan rezultat po ribe.
Zato lovostaje i ostale propise piše i tako treba da bude, gazda ili odgovorni upravnik voda. Onaj ko plati dozvolu kod njega, trebalo bi da ih ispoštuje, a ne da brine o njegovim ribama i sličnim glupostima. Ako neko voli ribe, neka se bavi akvaristikom ili neka drži ribnjak. Odnos lovca prema plenu ne može se nazvati ljubavlju.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ne bi tu trebalo komplicirati i vazda iz šupljeg u prazno presipavati. Lovostaj na određenu vrstu je prestanak lova na tu dotičnu vrstu. Nije uplenostaj nego lovostaj = tj. nema ni uplena ni ciljanog lova na vrstu u lovostaju. Ko ga se drži  :tbumb:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
sebastian je napisao(la):
ne bi tu trebalo komplicirati i vazda iz šupljeg u prazno presipavati. Lovostaj na određenu vrstu je prestanak lova na tu dotičnu vrstu. Nije uplenostaj nego lovostaj = tj. nema ni uplena ni ciljanog lova na vrstu u lovostaju. Ko ga se drži  :tbumb:

Vaistinu veliš Sebastijane :yeswink:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Izgleda da je lovostaj reč iz lovačkog rečnika, koja se pogrešno primenjuje u svetu ribolova. Lovac, za razliku od ribolovca, vidi životinju koju gađa, dok ribolovac ne može sa sigurnošću znati šta će se prevariti na njegov mamac. Ribolovac ne može biti odgovoran za to što je riba koja je pod zaštitom nasrnula na ponuđeni mamac.

V

vaga

Guest
Izgleda da je lovostaj reč iz lovačkog rečnika, koja se pogrešno primenjuje u svetu ribolova. Lovac, za razliku od ribolovca, vidi životinju koju gađa, dok ribolovac ne može sa sigurnošću znati šta će se prevariti na njegov mamac. Ribolovac ne može biti odgovoran za to što je riba koja je pod zaštitom nasrnula na ponuđeni mamac.
:hmmmm: :zajedno: :tbumb:

Vrh Dno